Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből

2018. május 18. 16:04    
nyomtatás
 
Tavaly új rekordra emelkedett a gazdagok száma és a vagyonuk is, ami nagyban köszönhető a menetelő globális gazdaságnak és a jól teljesítő részvénypiacoknak. A milliárdosok vagyona 24%-kal 9200 milliárd dollárra nőtt, míg számuk 15%-kal 2754 főre emelkedett. Nemcsak globálisan, hanem régiós szinten is kiemelkedő volt a milliárdosok számának növekedése. Ázsiában például 784 főre nőtt a számuk, mellyel most először fordult elő, hogy több ázsiai milliárdos van, mint amennyi észak-amerikai.


Most először előzte meg Ázsia Észak-Amerikát


2017-ben új rekordra emelkedett a gazdagok száma és vagyona is, ami nagyban köszönhető a menetelő globális gazdaságnak és a jól teljesítő részvénypiacoknak - derül ki a Wealth-X legfrissebb tanulmányából. A milliárdosok vagyona 24%-kal 9200 milliárd dollárra nőtt, míg a gazdagok száma 15%-kal 2754 főre emelkedett. Érzékeltetésképp, a 9200 milliárd dolláros összvagyon a világ GDP-jének mintegy 12%-át teszi ki, és bőven meghaladja az előző csúcsot, amit 2015-ben mértek 7700 milliárd dollárral.

Nemcsak globálisan, hanem régiós szinten is kiemelkedő volt a milliárdosok számának növekedése. Az ázsiai-csendes-óceáni régió 29, Amerika 11, az EMEA-régió pedig 9%-os növekedést mutatott fel a tehetősek létszámában.

Ezzel Ázsiában (elsősorban Kínában) 784 főre nőtt a milliárdosok száma, most először felülmúlva az észak-amerikai milliárdosokét.


A létszámnál is gyorsabb ütemben nőtt a vagyon, az ázsiai-csendes-óceáni régióban a vagyongyarapodás közel 50%-os volt, azok után, hogy 2016-ban szerényebb visszaesést lehetett látni. Az ázsiai-csendes-óceáni vagyongyarapodás a 22%-os amerikait és a 12%-os EMEA-régióbeli vagyonnövekedést is lekörözte.

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből
Klikk a képre!


Tavaly a világ milliárdosai a tehetős (30 millió dollár vagy a feletti vagyonnal bírók) réteg 1,1%-át tették ki, de a gazdagok globális vagyonának már közel 30%-a van náluk. A dollármilliárdosok mintegy fele az 1-2 milliárddal rendelkezők körébe tartozik, miközben a milliárdosok átlagvagyona 3,3 milliárd dollárt tett ki. A milliárdosok összvagyonának mintegy felét a leggazdagabb 15%-ba tartozók birtokolják, az ebbe a rétegbe tartozók legalább 5 milliárd dolláros vagyonnal bírnak. A leggazdagabb 5%-ba tartozóknál van a milliárdosok összvagyonának 32%-a, míg a 10 leggazdagabb ember vagyona összesen 663 milliárd dollárt tett ki 2017-ben, ami a dollármilliárdosok vagyonának több mint 7%-a és a globális GDP 0,8%-a.

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből


Hol él a legtöbb milliárdos?


Az egyes országok szintjén Kína és India mutatta a leggyorsabb milliárdosállomány-növekedést tavaly, de még mindig az USA-ban él a legtöbb gazdag. A legtöbb milliárdosnak otthont adó 10 ország közül egyedül az Egyesült Királyságban csökkent a milliárdosok száma és vagyona az előző évhez képest.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb milliárdosnak otthont adó 10 országban él a milliárdos populáció 65%-a, ezzel pedig a milliárdosok összvagyonának 71%-a is ezekben az országokban koncentrálódik.

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből
Klikk a képre!


Amennyiben a városokat rendezzük a szerint sorba, hogy melyikben él a legtöbb milliárdos, akkor New York, Hongkong és San Francisco foglalja el az első három helyet 103, 93 és 74 dollármilliárdossal a fedélzeten. A milliárdosok számában a legnagyobb növekedést Hongkong tudhatja magáénak, egy év alatt 21 új milliárdos lett a városban. A második legtöbb milliárdost "termelő" város Peking lett 19-cel, a harmadik pedig Sencsen 16-tal.

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből


Szeretik a készpénzt a gazdagok


A Wealth-X tanulmánya kitér arra is, miben tartják pénzüket a világ milliárdosai. Mint kiderült, a vagyon legnagyobb részét a gazdagok inkább tőzsdén jegyzett cégekbe fektetik, holott korábban a saját tulajdonú cégekbe való befektetés dominált. Viszonylag magas, 23% körüli a likvid eszközökben, például a készpénzben tartott vagyon is, míg az ingatlanok vagy luxuseszközök a portfólió csupán 2,3%-át teszik ki. Egyébként a likvid eszközök aránya jelentősen visszaesett tavaly a korábbi évekhez képest, amit elsősorban a javuló gazdasági környezettel és vonzó befektetési lehetőségekkel lehet magyarázni.

Az iparágak közül a pénzügy, banki és befektetési szektorban tevékenykedik a legtöbb milliárdos, összesen 413-an, vagyonuk összesítve meghaladja az 1400 milliárd dollárt. Ezt követően az ipari konglomerátumok tömörítik a legtöbb milliárdost, szám szerint 380-at, az ő vagyonuk meghaladja az 1320 milliárd dollárt.

Jönnek fel a női milliárdosok


Nőtt a nők aránya is a milliárdosok tortáján belül. Tavaly 18%-kal nőtt a női milliárdosok száma, meghaladva ezzel a férfiak 14,5%-os növekedését, így pedig a női milliárdosok már a milliárdos populáció 11,7%-át teszik ki.

További érdekesség, hogy a nők körében lényegesen nagyobb azoknak a milliárdosoknak az aránya, akik öröklés útján szerezték vagyonukat, míg a férfiaknál a saját erőből milliárdossá válók vannak túlsúlyban.

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregből


Az oktatás szívügy, de a sportért is egyre többen rajonganak


A tanulmány szerint a milliárdosok többségénél a legkedveltebb érdeklődési kört/szenvedélyt/hobbit az üzlet jelenti, ezt követi a jótékonykodás, majd a sport. Ez utóbbi az időben egyre magasabbra tör, nemcsak hobbiként, hanem befektetési lehetőségként is. Ha sport, akkor a legtöbb milliárdosnak a golfban, a futballban, a síelésben és a teniszben vannak érdekeltségei.

Ha adakozni kell, akkor azt a leggyakrabban oktatás fejlesztéséért teszik, a milliárdosok kétharmada ugyanis filantróp tevékenységének egy részét az oktatásra fókuszálja, a fennmaradó egyharmad pedig inkább az egészségügy, köz- és szociális ügyek érdekében adakozik.

Melyik egyetemre jártak a milliárdosok?


Talán nem olyan meglepő, hogy a legtöbb milliárdos, összesen 188 a Harvard Egyetemre járt. A Harvard után a Stanford volt a legnépszerűbb, majd a Pennsylvaniai Egyetem. A tíz legnépszerűbb egyetem között egyébként csak amerikait találni:

Hihetetlen, amit a kínai gazdagok művelnek - Kiütötték Amerikát a nyeregbőlCímlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium