Itt van az a 10 város, amely a legtöbb gazdag embert rejtegeti

2018. szeptember 9. 07:20    
nyomtatás
 
Egy év alatt 13%-kal nőtt a dollármilliomosok száma a világon, a vagyonuk még ennél is nagyobb, 16,3%-os mértékben bővült, elérve a 31,5 ezermilliárd dollárt. A Wealth-X friss tanulmánya szerint tavaly Hongkong megelőzte New Yorkot a legtöbb gazdagnak otthont adó városok listáján, de továbbra is az USA-ban él a legtöbb tehetős ember. Már több mint 67% a gazdagok között azoknak az aránya, akik saját erőből építették fel vagyonukat, miközben egyre több a női milliárdos a világban.


Tavaly a 30 millió dollárnál nagyobb vagyonnal bíró gazdagok száma közel 13%-kal 255 810 főre nőtt, összesített vagyonuk pedig 16,3%-kal 31,5 ezermilliárd dollárra emelkedett. 2022-re a gazdagok száma meghaladhatja a 360 ezer főt, a vagyonuk pedig a 44 ezer milliárdot a tanulmány becslései szerint.

Itt van az a 10 város, amely a legtöbb gazdag embert rejtegeti


A Wealth-X tanulmánya szerint a legalább egymillió dollárnyi vagyonnal bírók száma 22,3 millió főt tett ki tavaly, összesített vagyonuk megközelítette a 92 ezer milliárd dollárt. A milliomosok közel 90%-ának 1 és 5 millió dollár közötti vagyona van, ami a teljes, milliomosok által birtokolt vagyon 40%-a. Nem meglepő módon ahogy haladunk felfelé a vagyonrétegek között, annál kevesebben alkotják azokat, a vagyon viszont koncentrálódik. Az egymilliárd dollár feletti vagyonnal bíró gazdagok száma például csak 2754 fő, összesített, 9200 milliárd dolláros vagyonuk viszont meghaladja a többi szintét.

Itt van az a 10 város, amely a legtöbb gazdag embert rejtegeti


Mind a hét vizsgált régióban nőtt az ultragazdagok száma és kezelt vagyona. Nem meglepő módon a leggyorsabb növekedést Ázsia mutatta fel egy év alatt, ahol a gazdagok vagyona 27%-kal gyarapodott. Ezen kívül nagyobb felfutás volt a vagyonfelhalmozásban a latin-amerikai és karibi-térségben is, de jól teljesített Európa és a csendes-óceáni térség is.

Még mindig az USA-ban él a legtöbb gazdag


Az adatok szerint ettől még az USA ad otthont továbbra is a legtöbb gazdagnak a világon, tavaly a vizsgált vagyonos összlakosság 31%-a élt az USA-ban, igaz, a gazdagok számának és nettó vagyonuknak növekedésében is az UISA muzsikált a leggyengébben 2017-ben az első hét ország között. Összességében Kínában 33%-kal nőtt a gazdagok vagyona, de a listán szereplő országok kivétel nélkül kétszámjegyű vagyonnövekedést mutattak fel.

Itt van az a 10 város, amely a legtöbb gazdag embert rejtegeti


A városok szintjén is volt átrendeződés: Hongkong átvette New York helyét a legtöbb gazdagot felvonultató városok toplistáján, miután az amerikai város a tizes listán szereplő városok közül a leggyengébb növekedést mutatta fel. Tokió megtartotta harmadik helyét a listán, míg Párizs megelőzve Londont a legtöbb dollármilliomossal bíró város lett Európában.

Itt van az a 10 város, amely a legtöbb gazdag embert rejtegeti


Nőtt a nők aránya is a világ gazdagjain belül, 35 ezer fővel a nők aránya közel 14%-kra nőtt. A vagyonmegoszlást tekintve a likvid eszközök aránya a legmagasabb, közel 35%, ezt a magáncégekben lévő érdekeltségek követik 32,2%-kal. A nyilvános társaságokban az összvagyon 26,3%-a van, míg alternatív eszközökben (például jachtok, repülőgépek, ékszerek, műtárgyak) 6,6%.

További érdekesség még, hogy a gazdagok között 67,4% azoknak az aránya, akik saját erőből építették fel vagyonukat, 21,7% öröklés és saját felhalmozás útján szerezte vagyonát, 10,9% pedig csak öröklésből tett szert vagyonára.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium