szerző

10 pusztító szuperfegyver, amivel rommá lőheti egymást Oroszország és Amerika

2018. április 15. 05:40    
nyomtatás
 
Bár pénteken még visszakozni látszott, Trump elnök szombat hajnalban mégis megtámadta Szíriát és az Asszad-kormányt, akiket Oroszország 2015 óta legkorszerűbb fegyvereivel és legkeményebb katonáival támogat. Az akcióhoz ráadásul azonnal megnyerte Franciaország és Nagy-Britannia támogatását is, sőt, Izrael még a támadás előtt is bombázott szír célpontokat. Oroszország válaszcsapással fenyegetőzött, az Egyesült Államok pedig további akciót fontolgat. Sajnos nem teljesen kizárt, hogy a helyzet tovább eszkalálódik, sőt vannak olyan szakértők, akik egyenesen harmadik világháború kitörését vizionálják. Bár utóbbira nagyon kevés az esély és remélhetően egy közvetlen orosz-amerikai konfrontáció is elkerülhető, megnéztünk párat (a teljesség igénye nélkül) azok közül a modern fegyverek, hadieszközök közül, melyekkel a két nagyhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok egymásnak eshet a térségben, ha mégis minden a legrosszabbra fordul.1-3

 1 2 3 következő oldal  >

Kraszuha elektronikus hadirendszer


10 pusztító szuperfegyver, amivel rommá lőheti egymást Oroszország és Amerika


Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok számtalan esetben használt fegyveres drónokat felderítéshez, kémkedéshez, csapásméréshez a Közel-Keleten az elmúlt években, több ízben Szíriában is bevetették őket. Utoljára nagyobb összetűzésben februárban vettek részt, amikor több száz Asszadhoz hű harcos megtámadta az amerikaiak által támogatott felkelők állásait az Eufrátesz mellett, melyet az amerikai MQ-9-es "Reaper" drónok mellett B-52-es bombázók, AC-130-as támogató repülőgépek és Apache helikopterek is segítettek visszaverni.

Az oroszok rövidesen rájöhettek arra, hogy a hasonló incidensekben (és ezek elkerülésében) hatalmas szerepet játszhat, ha sikerül az amerikaiak technológiáját észrevétlenül megbénítani - arról, hogy ezzel próbálkoztak is, áprilisban kezdtek el szállingózni a hírek. Az NBC News számolt be először arról, hogy több amerikai drónt is megbénítottak; összezavarták a GPS-adataikat, a kameráikat, bizonyos esetekben letérítették őket kijelölt útjukról. Az amerikai katonák arról számoltak be, hogy ellenlábasaik képesek voltak feltörni és összezavarni feltörhetetlennek hitt katonai számítógépes rendszereket is.

Az orosz hadsereg "Kraszuha" elektronikus hadirendszere állítólag minderre képes, sőt, légtérellenőrző repülőgépeket (AWACS), illetve radarvezérelt rakétákat is meg tud zavarni, még hamis adatokat is képes "feltölteni" ellenséges elektronikus rendszerekbe. Ha már most panaszkodnak az amerikaiak arról, hogy az EW-rendszer rendszerszintű problémákat okoz, egy komolyabb összecsapás esetén jelentős stratégiai előnyt jelenthet egy-egy ilyen szerkezet, már ha sikerül az oroszoknak kellő számban, kellő megfontoltság mellett használnia őket.

Tomahawk rakéták


10 pusztító szuperfegyver, amivel rommá lőheti egymást Oroszország és Amerika


Fotó: Shutterstock

Mint rövidesen kiderült, Trump elnök "okosrakétákkal" való fenyegetőzésével elsősorban Tomahawk cirkálórakétákra utalt - ezekből 66-ot lőttek ki szombat hajnalban Szíriára (39 egyéb amerikai, francia és brit rakéta mellett). A kilőtt rakéták egy részét a szír-orosz légvédelem lelőtte, orosz források szerint mintegy 70%-át sikerült megsemmisíteni a NATO rakétáinak.

Az alacsony találati arány ellenére egy elhúzódó, nyílt konfliktusban szinte biztosan fontos szerepet játszanának a Tomahawkok, melyekkel 1300-2500 kilométerre lévő célpontokat is meg tud semmisíteni a rakétakilövő-személyzet anélkül, hogy az ellenség a tüzet közvetlenül viszonozni tudná. Az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek számos hadihajója és tengeralattjárója fel van szerelve ezekkel az irányított nagy hatótávolságú rakétákkal.

Kalibr és H-101-es rakéták


10 pusztító szuperfegyver, amivel rommá lőheti egymást Oroszország és Amerika


Fotó: Shutterstock

Az oroszoknak is megvannak a saját "okosrakétáik," melyek a szír polgárháborúban debütáltak, az egyik ilyen a 3M-54 Kalibr, a másik pedig a H-101-es cirkálórakéta, előbbit jellemzően hadihajókról, tengeralattjárókról indítják, míg utóbbit a levegőből. A Kalibr-rakétákat nagyon sokszor bevetették szír felkelők ellen, legutóbb akkor, amikor februárban Roman Filipov őrnagy Szu-25-ösét lelőtték és a katona halála után válaszcsapást mértek Idlib-tartományra.

Ezeket a fegyvereket könnyedén használhatnák az oroszok az amerikai hadihajók, támaszpontok likvidálására is, reméljük, erre nem kerül sor.

Ez a cikk folytatódik:

1. 1-3
2. 4-6
3. 7-10
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium