Előfizetői tartalom

A Pénzügyminisztérium reakciója: "szó sincs trükkről" - maradhat a tavalyi deficitadat (2.)

Portfolio
A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke, Pichler Ferenc a ma reggeli, a Világgazdaságban megjelent - és a portfolio.hu hasábjain is megjelent - kreatív könyvelést, illetve áfatrükköt emlegető cikkével kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta, hogy "amit leír a Világgazdaság, az ellentmondásaban van önmagával. Az a bizonyos áfatranzakció nem változtatja meg semmilyen irányban az uniós metodikával számított, eredményszemléletű hiányt. Ezt nem lehet trükknek nevezni." A cikkben mi is utaltunk rá, hogy csupán a pénzforgalmi szemléletű hiány javítására lehet alkalmas a tranzakció. Pichler elmondta, hogy a cikkben említett 62 milliárd forintos NA Rt. hitelfelvétel valójában kevesebb lesz, illetve az, hogy az NA Rt. mikor fizeti be a költségvetésbe az autópálya-szakaszok átadása nyomán befolyt összeg áfarészét, még egyáltalán nem biztos. Attól függ, hogy az ÁAK Rt. általi devizakötvény-kibocsátás forrásának befolyása mikor történik meg. 2005.06.03 08:37 Ide teszem-oda teszem: újabb kreatív könyvelés a Pénzügyminisztériumtól Pichler kérdésünkre elmondta, hogy tudomása szerint nincs olyan tétel az államháztartásban, ami a 2004-es eredményszemléletű deficitet felfelé módosítaná az eddigi 5.4%-os hiányát (nyugdíjkorrekció nélkül számítva). Az MNB legutóbbi inflációs jelentésében arra utalt, hogy a GDP mintegy 0.6%-pontját kitevő tétel elszámolásának sorsa bizonytalan, így akár 6.0%-ra is emelkedhetne a tavalyi eredményszeméletű deficit. Az alábbiakban a Pénzügyminisztérium közleményét ismertetjük a kérdéssel kapcsolatban.

"Az uniós szabályokat követve gazdálkodik az idén is és gazdálkodott tavaly is a költségvetés. Ennek megfelelően a múlt évi általános forgalmi adó visszatérítéssel kapcsolatos minden eseményt a tavalyi esztendőre számolt el a Pénzügyminisztérium. Az, hogy a szigorított adóellenőrzés miatt csak néhány hónappal később jutottak hozzá a jogosan visszaigényelt áfához...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái