Katona: 82%-os deficitteljesítés várható május végéig (2.)

Portfolio
A júniusra várható kormányalakítás miatt a pénzügyi tárca indoklása szerint "nem lenne szerencsés", ha még arra a hónapra is adna havi előrejelzést az államháztartás teljesítése kapcsán az intézmény, így az első öthavi előrejelzések hangzottak el a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján. Katona Tamás, a tárca államtitkára az áprilisi (már ismert) 81.9 milliárd forintos deficitelőrejelzés után májusra 27.6 milliárd forintos hiányelőrejelzést ismertetett. A tárca továbbra sem változtatott az egész évre jósolt államháztartási hiány adatokon.

Az első három hónapra már ismert hiány (609.9 milliárd forint) és az április-májusi előrejelzés alapján az ötödik hónap végére a teljes éves hiányelőrejelzésnek (878.9 milliárd forint, pénzforgalmi szemlélet, helyi önkormányzatok nélkül) a 81.9%-a jöhet össze.

Mivel ez az előrejelzés az időarányosat lényegesen meghaladja és az aktuálpolitikai kérdések közé is bekerült (Orbán Viktor hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján 100%-os deficitteljesítésről beszélt az év közepe körülre), így Katona emlékeztetett: 2002-ben az első öthavi hiányteljesítés az akkor érvényben lévő éves hiányelőirányzat 88%-át tette ki.Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a feszített költségvetési keretet (7 hónapra 12-20%-nyi hiány jöhet össze) az éves hiánycél megemelésével lehet bővíteni. Ezt a Fidesz több vezető politikusa már hónapok óta jelzi.

A márciusi, illetve az első negyedévi államháztartási hiányfolyamatokról a tárca már gyorstájékoztatóban, illetve Oszkó Péter pénzügyminiszter háttérbeszélgetés keretében is tájékoztatást adott. Ezekről az összefoglalóink:Újságírói kérdésre válaszolva Katona elmondta, azért teljesült már csaknem a 100%-a az adósságszolgálati bevételeknek, mert ezen a soron tünteti fel a tárca többek között a magánnyugdíjpénztárakból az állami pillérbe átlépők utáni pénzeket bevételként. Korábban ennek összegét nem tudta felbecsülni a kormány, ez pedig azt is jelenti, hogy ezen a soron a bevételek túl fognak teljesülni. Idén az első negyedévben az átlépők után 62 milliárd forintnyi bevétele származott pénzforgalmi szemléletben az államháztartásnak.

Egy másik kérdésre válaszolva az államtitkár jelezte, hogy a tárca már megkezdte a felkészülést, a dokumentumok összeállítását a kormányváltás miatti átadás-átvételi mechanizmusra.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF