Előfizetői tartalom

Kettészakadt az európai munkaerőpiac - Van-e megoldás?

Portfolio
Európa munkaerőpiaca reformokra szorul - vélik francia, olasz és spanyol közgazdászok. A ’80-as években véghezvitt reformoknak köszönhetően a munkaerőpiac rugalmassága nőtt ugyan, ám ezzel együtt polarizáltásága is. Az állandó munkavállalók igen nagy biztonságban érezhetik magukat, ám az alkalmi munkavállalók ezt távolról sem mondhatják el magukról, így nem meglepő, hogy negatív gazdasági sokkok esetén a munkanélküliség igen gyors ütemben nő. Samuel Bentolila, Tito Boeri és Pierre Cahuc, a CEPR közgazdászai szerint ebben a helyzetben a döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek a munkavállalók biztonságérzetének növelésén keresztül csökkentik a munkaerőpiac polarizáltságát.

Samuel Bentolila, Tito Boeri és Pierre Cahuc szerint még egyetlen válság sem érintette olyan érzékenyen az európai fiatalokat mint a jelenlegi. Az ok pedig nem más, mint a munkaerőpiac erős polarizáltsága - vélik a CEPR közgazdászai. Azon túl, hogy számos munkaadónál létszámstopot rendeltek el, alkalmai munkavállalók tömegei maradtak állás nélkül, aminek az eredménye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés