Előfizetői tartalom

Kettészakadt az európai munkaerőpiac - Van-e megoldás?

Európa munkaerőpiaca reformokra szorul - vélik francia, olasz és spanyol közgazdászok. A ’80-as években véghezvitt reformoknak köszönhetően a munkaerőpiac rugalmassága nőtt ugyan, ám ezzel együtt polarizáltásága is. Az állandó munkavállalók igen nagy biztonságban érezhetik magukat, ám az alkalmi munkavállalók ezt távolról sem mondhatják el magukról, így nem meglepő, hogy negatív gazdasági sokkok esetén a munkanélküliség igen gyors ütemben nő. Samuel Bentolila, Tito Boeri és Pierre Cahuc, a CEPR közgazdászai szerint ebben a helyzetben a döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek a munkavállalók biztonságérzetének növelésén keresztül csökkentik a munkaerőpiac polarizáltságát.
Samuel Bentolila, Tito Boeri és Pierre Cahuc szerint még egyetlen válság sem érintette olyan érzékenyen az európai fiatalokat mint a jelenlegi. Az ok pedig nem más, mint a munkaerőpiac erős polarizáltsága - vélik a CEPR közgazdászai. Azon túl, hogy számos munkaadónál létszámstopot rendeltek el, alkalmai munkavállalók tömegei maradtak állás nélkül, aminek az eredménye...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái