Gazdaság

Új adót lengetett be Orbán Viktor

MTI
Portfolio
A matematika szabályai szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie a túlzottdeficit-eljárásból - fogalmazott szerdán Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök a vállalati különadók megemelésének híve és kilátásba helyezett egy új adónem, a reklámadó bevezetését.
Levelet küldtek Brüsszelbe

Emlékeztetett arra, hogy 2010 május-júniusban a költségvetési hiány 7,2 százalék volt, azt az év végére levitték 4,2-re, majd 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban "nyilvánvalóan három százalék alatt lesz a hiány".

"Az a kérdés, hogy tegyünk-e még lépéseket, hogy biztosra menjünk" az uniós túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést illetően - mondta a kormányfő. Ebben - közölte - még vita zajlik a kormányon belül is.

Orbán Viktor utalt arra: elküldtek egy levelet az Európai Bizottságnak, amelyben háromlépcsős javaslatot tettek.

"A kiadási oldal lefaragásával zároltunk a szakértők szerint 0,3 százaléknyi összeget. (...) Kilátásba helyeztük, hogy ha ez nem elegendő, akkor az egyszeri beruházásokat nem a költségvetési források terhére, hanem az állami vagyon terhére fogjuk megvalósítani, tehát az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel fogjuk megoldani. A harmadik lépés, ha ez sem elegendő, akkor pedig hajlandóak vagyunk bizonyos fajta adókat megemelni" - mondta a miniszterelnök.

Adót emelne Orbán

Mint folytatta, a vita arról zajlik, hogy elég-e a zárolás, vagy a másik kettőt is meg kell-e lépni. "Én a belső vitákban azt képviselem, hogy a másik kettőt is lépjük meg" - tette hozzá.

"Lehet hogy a zárolás nulla hárommal csökkenti a hiányunkat, így már kettő hét körül vagyunk, de miután láttunk már karón varjút, bántak már itt velünk úgy, hogy a matematikai szabályok mégsem voltak érvényesek, ezért (...) inkább menjünk tovább" - fogalmazott Orbán. Szerinte fel kell sorolni azokat az egyszeri kiadásokat, amelyeket egyszeri bevételekkel kell pótolni. Ehhez hozzáfűzte: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".

Ő személy szerint annak a híve, hogy a kiadási zárolásokon kívül arra is szükség van, hogy bizonyos egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekből fedezzenek, az állami vagyon terhére, megemeljék a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bankadót, az "energiaadót", és bevezessenek egy új reklámadót. Orbán Viktor hozzátette, hogy ez még nem kész döntés.

Új adót lengetett be Orbán Viktor
A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója után Brüsszelben 2013. május 22-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A magyar miniszterelnök nem először helyezte kilátásba az újabb vállalati adóemelést. Pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában fogalmazott úgy: nem zárkózik el attól, hogy a kormány megemelje bankok adóját, vagy a pénzügyi tranzakciós illetéket, ha azt Brüsszel kéri.
  

Nem véletlen Orbán Viktor fenti, vállalati adóemeléssel kapcsolatos brüsszeli kijelentésének időzítése: ezzel is üzent ugyanis az Európai Bizottságnak. Ha a Bizottság nem értékeli elegendőnek a május 10-én bejelentett kiigazító csomag első két lépcsőfokát (a kiadászárolást és a beruházások más forrásokból történő finanszírozását), akkor jönnek az adóemelések. Brüsszel viszont számtalanszor megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait. A magyar kormány tehát igyekszik nyomást gyakorolni a Bizottságra, hiszen Brüsszel pontosan egy hét múlva, május 29-én teszi közzé legfrissebb értékelését a magyar intézkedésekről. Ekkor jelennek meg az országspecifikus ajánlások, valamint hoz döntést a biztosi kollégium a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás ügyében.

Új adót lengetett be Orbán Viktor


Új adót lengetett be Orbán Viktor
A vállalatokat sújtó különadók szerepének növekedése az elmúlt években.
Folytatódik a rezsicsökkentés

A csúcstalálkozó egyik fő témáját illetően miniszterelnök elmondta: részletesen foglalkoztak azzal, milyen negatív hatással járnak a magas energiaárak a gazdasági versenyképességre. Az energiaárakat csökkenteni kell - állapította meg, és közölte: folytatni fogják a Magyarországon rezsicsökkentésnek nevezett politikát, mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében.

"Állami eszközökkel csökkenteni fogjuk a vállalkozások által használt energia árát is" - mondta Orbán. Kifejtette, hogy Európában ma még nem működik, és rövid távon nem is várható az egységes liberalizált piac, amely valóságos verseny révén valós árcsökkenést eredményezhetne. Ennek kialakulása csak középtávon remélhető, és addig - hangsúlyozta a kormányfő - szükség van a hatósági eszközökre.

Magyarország nukleárisenergia-fejlesztésekre készül - közölte a kormányfő, fontosnak nevezve, hogy az unió az egyes energiahordozó-fajták között ne állítson fel rangsort, hanem semleges szabályozás révén biztosítsa az atomenergia "egyenjogúságát".

Új adót lengetett be Orbán Viktor
A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b3) érkezik az EU tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2013. május 22-én. A miniszterelnök mellett jobbra Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke, hátul Györkös Péter nagykövet, Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője (b2).
Nem támogatja az adóharmonizációt

Az EU-csúcs másik fő témájával, az adózás kérdéskörével kapcsolatban Orbán megerősítette, hogy Magyarország nem támogatja az adóharmonizációra irányuló elképzeléseket, mert az adórendszerek közötti versenyt tartja kívánatosnak. Támogat viszont minden olyan intézkedést, amely az adófizetés elkerülése, az adócsalás ellen irányul. Mint mondta, az uniós vezetők között egységes eltökéltség mutatkozott az ilyen kiskapuk bezárására.Két területen - tette hozzá - még vita van. Az egyik az, hogy a tagországok között a pénzügyi információk tekintetében azonnal létrejöjjön-e automatikus információcsere - ezen az állásponton van többek közt Magyarország -, vagy pedig adjanak e tekintetben 2-3 év haladékot. A másik vitás terület, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a nagy világcégekkel szemben az adófizetési kötelezettség érvényesítésére.

Új adót lengetett be Orbán Viktor
A Miniszterelnökség által közreadott képen az EU tagországok vezetői csoportképhez állnak össze rendkívüli csúcstalálkozójukon Brüsszelben 2013. május 22-én. A hátsó sorban balról jobbra: Helle Thorning-Schmidt dán, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar, Elio De Rupo belga, Mariano Rajoy spanyol és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök. Az első sorban balról jobbra: Jean-Claude Juncker luxemburgi és Enrico Letta olasz miniszterelnök, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk