Brexit-interjú: milliókat vezethettek meg a kilépéspártiak

Portfolio
Nigel Farage, a függetlenségpárti UKIP párt elnöke a Brexit-kampány egyik vezető figurája lett, a kilépéspártiak győzelmét pedig az Egyesült Királyság történelmi jelentőségű napjának nevezte. Egy TV-s interjújában azonban azt mondta, hogy az egyik legfontosabb kampányígéretük, miszerint az EU-s büdzséhez való hozzájárulásukból megspórolt pénzt az egészségügybe fektetik, "egy hiba volt".
Az Ukip-párti Nigel Farage és a konzervatív Boris Johnson az EU-ellenes Brexit-kampány két kulcsfigurájává nőtte ki magát. Propagandagépezetük egyik mozgatórugója az az ígéret volt, hogy az eddig a közös EU-s kasszába irányuló brit befizetések (arányosítva heti 350 millió font) az ország egészségügyi pénztárába (NHS-National Health Service) folyhatnak majd.

Forrás: Europress/Getty
Farage a győzelmet követően egy TV-s interjúban olyat nyilatkozott, amire nehéz mit mondani.

  • Riporter: Heti szinten 350 millió fontot küldünk az EU-s büdzsébe, amit ezentúl nem kell majd. Tudja garantálni, hogy ez a pénz az egészségügyi rendszerbe kerül majd?
  • Farage: Nem, nem tudom garantálni. Sosem tudtam volna ezt biztosra állítani, ez egy olyan hiba volt, amit a kilépéspárti kampány követett el.


A riporternőben kicsit elszakadt a cérna, kérdőre vonja a politikust, hogy az egész propagandagépezet központi eleme volt ez az ígéret, hogy mondhatja most, hogy nem tudja garantálni korábbi ígéretét. Mindezt úgy, hogy feltehetően sokan csak ezért tették le voksukat a kilépés mellett. Farage erre így reagált:

Meg kell értenie, hogy a hivatalos Leave-kampány miatt meg volt kötve a kezem.

Farage tulajdonképpen ezzel beismerte, hogy ígéretük egy hazugság volt, de szerinte nincs baj. Az Egyesült Királyság ugyanis újra saját kezébe veheti a sorsát, elkezdheti kiépíteni kapcsolatait, sőt, talán még a brit nemzetközösséggel is ismét virágzó kapcsolatokat alakíthat ki.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF