Orbán: folytatjuk az adócsökkentést
Gazdaság

Orbán: folytatjuk az adócsökkentést

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Parragh László MKIK-elnök részvételével zajlott kedden a Gazdasági Évnyitó. Az előadások sorát Parragh László indította, aki bevallotta, hogy szerinte az üzleti élet csalódott az olimpia ügye miatt. Matolcsy György MNB-elnök szerint ezúttal versenyképességi fordulatra van szükség és megfogalmazta konkrét javaslatait, amit hallva Orbán Viktor látványosan egyetértően bólogatott.

Orbán Viktor: nagy dolgokra van szükségünk

Negyedik előadóként lépett fel Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte nagyjából minden elhangzott korábban és azt is megtudtuk, hogy hol is tart a magyar gazdaság.

Nem az a kérdés, hogy fejlődött-e a magyar gazdaság, hanem, hogy mit ér az a fejlődés. A 2016-os év feljogosít engem arra, hogy gratuláljak a gazdasági élet szereplőinek - folytatta.

A sikerhez kellenek a vállalkozók, a munkavállalók és a mindenkori gazdasági kormányzat. Ha valamelyik megroppan, akkor a bicikli üresjáratba áll. A gazdasági kormányzat azzal hatékonyabb lett, hogy tavaly nyáron megalakult a gazdasági kabinet - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a kamara nélkülözhetetlen. Nem azért, mert tőlük kapunk visszajelzéseket a vállalkozói világból, hanem azért is, mert a kamara az egyetlen esélyünk arra, hogy megértsük: pártalapon nem lehet gazdaságpolitikát csinálni. Ezért partnerségi politikát kell létrehozni, ahol a pártpolitikai szempontok a háttérbe szorulnak - mondta.

A helyzet nem jó, hanem a helyzet biztató. Vagyis a mostani állapotot el lehet rontani

- reagált a korábbi előadások tartalmára a kormányfő.

Kitért a közepesen fejlett országok csapdahelyzetére is, amit Matolcsy György említett meg előadásában. Ha csak annyit fogunk tenni, amit az elmúlt hat évben, az nem lesz elég. Ezért van szükség versenyképességi fordulatra, többre van szükség, amit eddig elértünk - emelte ki.

Nagy dolgok nélkül benne maradunk ebben a csapdahelyzetben

- reagálta arra, hogy az olimpia ügye elveszett. Az olimpia, a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Paks 2. beruházás is ilyen nagy dolog - ismertette. Még szükség van ilyen nagy beruházásokra - jelezte. Békéscsaba-Debrecen 4 sávos utat is ide sorolom.

Minden munka jobb, mert annak az alternatívája az, ha nincs munka. Ezért a kormány kitart a közmunka rendszere mellett - zárta a korábbi előadásokhoz fűzött megjegyzéseit.

Mit vállalt a kormány?

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy korábban itt a kormány 10 pontos programot vállalt, majd ezt követően beszédében ezeken ment végig:
1.
Az első ilyen az államadósság finanszírozása, melynek kapcsán előhozta a devizakötvény kibocsátás kérdését.

Folyamatos vita a pénzügyminiszter és köztem, hogy van-e szükség devizakötvény kibocsátására. A vita váltakozó esélyekkel folyik, az én esélyeim sem rosszak, amellett érvelek én, hogy nincs szükség devizakötvényre - vallotta be.
2.
A második vállalás a nemzeti bankrendszerre vonatkozott. A 2014 óta eltelt időszaknak köszönhetően a magyar tulajdoni arány 50% felett van - jelentette ki. Az aktuális kilátásokról itt írtunk:
3.
A harmadik vállalás a keleti nyitás volt, hogy harmadrészben menjen az export a keleti piacokra. Ez még nem teljesült - vallotta be.
4.

A negyedik dolog az adócsökkentés. Folytatni fogjuk az adócsökkentést

- ígérte. Ez nem tetszik az uniós államoknak, az osztrákok különösen keményen fogalmaznak - ismertette.

Előrevetítette: ha valahol diszkriminatívan kezelik a magyar munkaerőt, akkor cserébe azokkal az országokkal szemben tőkekorlátozásokat vezetünk be, ha az a tőke be akar jönni az országba - részletezte.
5.
Az ötödik vállalás az iparstratégia volt. A mintaprogram itt a buszgyártás.
6.
Megerősítjük a mezőgazdaságot.
7.
Munka alapú gazdaság. Szerintem ezt megvalósítottuk - vélekedett.

Van egy kommunisztikus, szocialisztikus gondolkodás, hogy adjunk mindenkinek alapjövedelmet - mondta. Magyarországnak az etnikai viszonyai bonyolultak, ezért ez egy nem könnyű kérdés.

Ha a teljesítményalapú világ megszűnik, akkor vége az üzleti világnak - figyelmeztetett. Nincs arra lehetőségünk, hogy csak úgy ingyen pénzt osztogassunk.
8.
Olcsó energia

Itt is támadás éri az országot - mondta. Ezért arra kérte a hallgatóságot, hogy álljanak ki az olcsó energia szükségessége mellett.
9.
Kutatás-fejlesztés
10.
Demográfiai helyzet javítását is vállaltuk. Itt türelemre van szükség. Elindultunk ezen az úton, az első jelek már látszódnak, de még messze vagyunk az áttöréstől. A hanyatlás csökken, de attól még hanyatlás marad. Még több forrás kell a családok támogatására.

Ez a kötet lesz a vezérfonal

Az MNB versenyképességi könyvét vezérfonalnak nevezte a jövőbeli gazdaságpolitikai intézkedésekre nézve Orbán Viktor. Ezért javasolta, hogy mindenki forgassa ezt a kötetet.

Azt javasolta, hogy őrizzük meg az etnikai homogenitást. Az alapvető etnikai jellemzőit nem szabad megváltoztatni - hozta fel a migráció kérdését az üzleti élet szereplői előtt.

Fontosnak tartja a kormány a kulturális sokszínűséget, de korlátok között. Ez nagyon sok fejlett országot nem fog már jellemezni, ezért Magyarország ki fog emelkedni ebben a tekintetben.

A terrorveszély soha sem nulla és nem fog a kormány kukoricázni a közbiztonság esetében - mondta.

Magyarország nincs elszennyezve ipari szennyeződésekkel. Ez egy tiszta, megőrzött, zöld ország - vélekedett. A kormányfő azt is mondta, hogy a magyar egy kultúrnép, művelik vidéken a földet.

Teljes foglalkoztatottság nagyon fontos cél. Ezen belül fontos cél, hogy lehetőség szerint magyar emberek végezzék a munkát, nem a külföldiek - húzta alá.

A nagyságot sem szabad elfelejteni. Erről nem mondhatunk le. Ezért az olimpia ügye bordatöréssel ér fel

- fogalmazott.

A nemzetközi ipari cégek itt mindent megtalálnak, munkaerőt, kiszámítható adózási környezetet, stb.

Magyarországot fel kell értékelni, mint néhány nyugat-európai, nem túl nagy országnak sikerült - tette hozzá.

Orbán: ezt kell tenni

Meg kell védeni annak a lehetőségét, hogy a magyar gazdaság növekedési pályája 3-5% között maradjon.

2020 után az 5% feletti növekedési tartományba kell menni - vetítette előre Orbán Viktor.

Közben meg kell védeni az országot a veszélyektől, amelyek fenyegetik. Brüsszelből vannak ilyen próbálkozások szerinte. Itt megemlítette: a munkahelytámogató forrásokat, az adórendszert, a külső befolyás lehetőségét, a migrációval szembeni védekezést és az olcsó energiáért való küzdelmet.

Zárásképp kijelentette:

Deák Ferenc mondta azt, hogy tudok én harcolni remény nélkül is. Én ehhez annyit tennék, hozzá, hogy hogy ne tudnánk, ha még remény is van.

Kérdések és válaszok

A négy beszédet követően a hallgatóságban ülő kamarai illetékesek kérdéseket intéztek az előadókhoz. A dunaújvárosi kamara részéről elhangzott, hogy mikor épülhet meg a Veszprémet, Dunaújvárost és Kecskemétet összekötő M8, melynek egy szakasza, a Duna-híd már készen van. Orbán Viktor erre úgy felelt, hogy a kormányzati szándék megvan erre. A kormány most azokat az utakat építi meg, amelyeket már megterveztünk. Varga Mihály pénzügyminiszterrel folytatott szkander után eldől, hogy mindent megtervezünk, és ha lesz pénz, akkor a tervek alapján meg is csináljuk ezeket az utakat. Az említett szakasz ebbe a kategóriába tartozik - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy milyen esetekben jöhetnek külföldi munkavállalók magyar munkahelyekre, Orbán Viktor kifejtette: csak azokban az ágazatokban jöhet ez szóba, ahol nincs már magyar munkaerő, de ezt is kontroll alatt akarjuk tartani. Nemzetstratégiailag nem lehet annak jó vége, ha mi nem dolgozunk - húzta alá.

Parragh: Élhetőbb az ország

Parragh László felvezető előadásában emlékeztetett: az első évnyitót 2000-ben tartották és minden találkozó után kötöttek egy megállapodást a felek. Az volt a különleges ezekben, hogy be is tartották a felek a megállapodásokat - mondta egyensúly és növekedés, fenntarthatóság című beszédében.

A kamara volt az, aki a bérmegállapodást elkezdte feszegetni, tavaly ezen az ülésen. Mint vállalkozó, rá kellett döbbennünk arra, hogy a magyar gazdaság ki fog ürülni - fogalmazott.

Beszédében kiemelte a tavalyi negyedik negyedéves adatot, hogy mivel élhetőbb az ország, hazajönnek a munkavállalók. Tetszett az adat, hogy az utolsó negyedévben 31 ezer munkavállaló ment külföldre
de 30 ezer munkavállaló jött haza - ismertette.

Hangsúlyozta: ha olcsó a munkaerő, az nem ösztönöz hatékonyság javítására.

A magyar szakképzett munkavállalók döntő része tud egzisztenciát építeni, amit nekünk fenn kell tartani. Ezért szorgalmazzuk, hogy a technikákat tovább finomítsuk a szakképzésben. Például az ösztöndíjrendszert, teljesítmény nélkül ugyanis nincs eredmény - említette meg.

Üzletemberként az olimpiáról

A magyar üzleti közösség végtelenül csalódott az olimpia ügye miatt

- árulta el Parragh, aki szerint az időzítés és az érvelés is aljas volt a budapesti olimpia ellen.

Meg is magyarázta érvelését: nem tudjuk, hogy miből lesz növekedés 2020 után, főleg, ha az uniós források felhasználása megváltozik. Ezért van szükség a tervezett motorokra, például Paksra, vagy az olimpiáról. A beruházások nagy részét így is meg kell csinálnunk, ha azt akarjuk például, hogy Budapest élhetőbb legyen - mondta.

Előzetesen nagy bejelentésekre lehetett számítani Orbán Viktortól:

Matolcsy a versenyképességről

A 2010 óta tartó időszakot úgy emlegette Matolcsy György jegybankelnök, hogy fantasztikus eredményeket értünk el.

Ez azonban nem elég, hogy kitörjön a közepes fejlettség csapdájából

- hangsúlyozta. Az egyensúly és a növekedés fenntarthatóvá vált, de a felzárkózási fordulat nem fenntartható a versenyképesség javítása nélkül - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiskális egyensúly helyreállása nagyon gyorsan következett be, mint 1945-47-ben.

Kiemelte az államadósság csökkenését és az adósságon belüli devizaarány csökkenését, előrejelzése szerint 2018-ra akár 15% közelébe kerülhet ez a ráta. 2016-ban az állam kamatkiadásai 3% alá csökkentek a GDP arányában - mutatott rá.

Az egyensúlyi fordulat részletezése után áttért Matolcsy György a monetáris politikai fordulatra. Szerinte itt a jegybank 12 fordulatot hajtott végre. Innovatív, nem hagyományos jegybanki eszközökkel támogattuk a kormány gazdaságpolitikáját - vélekedett. Majd hozzáfűzte: a növekedési hitelprogram megállította a nyílt hitelválságot, ami 2013-ban következett volna be.

Orbán: folytatjuk az adócsökkentést

Elkerültük a credit crunch-ot - húzta alá.

Nem a jegybank mérlegét, hanem a bankok mérlegét bővítették célzott intézkedésekkel. Ennek keretében javul a kkv-hitelezés, történt államkötvény-vásárlás, volt forintkonverzió, csökken a rövid lejáratú külső adósság és hosszú távú forrásokhoz jutnak. Ennyi azonban nem elég.

Megvan az egyensúly és növekedés képlete. De bent ragadtunk a közepes fejlettség csapdájába - emelte ki.

Csak kevés országnak sikerült a kitörés. Fel kell gyorsítani a felzárkózás ütemét, ebben ugyanis Magyarország kifejezetten rosszul áll. Nem a 2010-2017 óta eltelt időszak miatt - folytatta.

Hogy mire van szükség a versenyképességi fordulathoz: ezt közreadtuk egy könyvben, amin éjjel-nappal dolgoztak a kollégák, hétvégén is, remélem, Palotai Dániel és Virág Barnabás vezetésével - fogalmazott.

Ezekről a javaslatokról itt írtunk:

Szükség van a szja-kulcs további csökkentésére

- kezdte a jegybank konkrét javaslatainak sorolását a jegybankelnök, aki a közmunkarendszer fejlesztését említette még meg. További adóelkerülés mérséklésre van szükség emellett.

Nélkülözhetetlen lépés lenne az állami intézmények és létszám felülvizsgálata, valamint az állami ügyintézés felgyorsítása az e-governance által - folytatta.

A helyszínen feltűnt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök látványosan egyetértően bólogatott, amikor Matolcsy György ezeket a javaslatokat sorolta.

Megemlítette azt is a jegybankelnök, hogy a magyar bankrendszer működése régiós viszonylatban nem költséghatékony.

Zárásképp példaként megemlítette India 2014-ben indult gazdaságpolitikai fordulatot, okosvárosokkal, startupokkal.

Varga: erős lesz a növekedés

A nemzetgazdasági miniszter 2013-mal indította előadását. Nem véletlenül valószínűleg, 2013 márciusától lett ugyanis nemzetgazdasági miniszter. 2013 augusztusában zártuk le a 2010 óta tartó időszakot, az IMF hitel előtörlesztésével - vélekedett.

Lesz 2 egymást követő évünk, amikor 4% felett lesz a gazdaság növekedése - jelentette ki utalva arra, hogy idén 4,1%, jövőre pedig 4,3% lehet a GDP-növekedés az NGM előrejelzése szerint.

A miniszter három szakaszra bontotta a magyar gazdaság stratégiai szakaszait.
  • Az első 2010 és 2013 között a fiskális deficit árnyékában telt. Megemlítette itt a Széll Kálmán-tervet.
  • A 2014-2016-os időszak a növekedés érdekében tett rövid távú intézkedésekről szólt. Itt megemlítette az adózás rendjének átalakítását, a NAV-reformot, a fiskális előírásokat, iparstratégiát és a 6 éves bérmegállapodást.
  • A harmadik szakasz a hosszabb távon érvényesítendő intézkedésekről kell szóljon. Itt megemlítette a munkaerőhiányos állapotot, 67 ezer betöltetlen álláshely van Magyarországon jelenleg.

Tovább kell gondolni a részmunkaidős foglalkoztatást, a női foglalkoztatást és a nyugdíjasok foglalkoztatásánál is látnak kedvezményeket - mondta. Itt azoknak a nyugdíjasoknak üzent, akik képesek munkát vállalni, minimális adóteherrel alkalmazhatják őket a cégek.

Konkrét javaslatot is megfogalmazott: a 15-16 éves fiatalok válasszanak céget, majd a cég megmondja, hogy milyen szakmát válasszon. Ez a német példa - mondta Varga Mihály, közben Orbán Viktor itt is látványosan egyetértett.

Németországban csak 380 szakmát tartalmaz a képzési lista, míg nálunk 800 is van, tehát itt van tartalék - jegyezte meg.

Címlapkép forrása: MTI Fotóbank
ai5
shutterstock_560416219
SZG_9534
BÉT
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit