gáztározo0921
Gazdaság

A magyar gáztárolók csordultig megteltek a fűtési szezon előtt

Portfolio
A magyarországi gáztárolók töltöttsége példátlan szintre, majdnem száz százalékra emelkedett a fűtési szezon kezdetére – írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint szinte sordultig teltek a magyarországi gáztárolók: a legfrissebben regisztrált készletszint 6,139 milliárd köbméter, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,33 milliárd köbméteres kapacitás mellett.

Utoljára a 2000-es évek elején volt példa 85 százalék körüli szintre

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal az elmúlt 15 év adatai alapján –, azonban a teljes feltöltöttség közeli állapot még nem fordult elő.

A beszámoló szerint a jelenség egyik oka, hogy már megérkezett a téli felhasználásra szánt földgázmennyiség egy része. Még nyáron állapodott meg a magyar fél az orosz beszállító Gazprommal arról, hogy kétmilliárd köbmétert szeptember ­végéig betárolnak. A szállítmány mostanra megérkezett az utolsó molekuláig, azt teljeskörűen átvette a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról számolt be, hogy Magyarország a közüzemi célokra négymilliárd köbméter földgázt vásárol évente Oroszországtól (a kereskedőcégek ennél jóval többet), ennek fele pedig Ukrajnán keresztül érkezik. Ám mivel egyelőre bizonytalan az északkeleti útvonal, a kétmilliárd köbmétert jobbnak látták korábban leszállíttatni. A másik kétmilliárd, szokás szerint, 2020-ban is Ausztrián keresztül érkezik. Az ország téli földgázellátását rendszerint a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

A betárolt készletek jelentős része a hazai lakossági felhasználást célozza, tekintettel arra, hogy ellátásbiztonsági okokból az egyetemes szolgáltatót földgáztároltatási kötelezettség terheli. A jogszabály alapján ugyanis a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékára rúgó földgázmennyiséget kell elhelyezni, ezt persze most jócskán túllépték. A tároltató társaságok között azonban több olyan is van, amely szabadon dönt a készletek felhasználásáról – emlékeztetett a lap.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

horvatorszag
brexit
szent istván bazilika budapest_getty
Orbán Viktor parlament liget projekt
bika
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit