öposz_nyugdíj_megtakarítás
Gazdaság

Itt a megoldás a nyugdíjproblémára – Nincs idő hezitálni, lépni kell

Portfolio
Amellett, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások között a pénztári megoldások a legismertebbek, az érintettek legnagyobb része költséghatékonynak tartja. Van még egy kiemelkedően érdekes faktor, amely a pénztárakhoz kötődik. Hogy mi ez, azt dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke árulta el a Portfóliónak.

Nagyon érdekes, egyben fontos eredményekre jutott az ÖPOSZ legfrissebb reprezentatív felmérése, amely többek között a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodáshoz való hozzáállást, valamint a különböző megtakarítások megítélését vizsgálta.

Jónak tartják a kasszákat a magyarok

A magyarok továbbra is az egyik legkedvezőbb megtakarítási formának tartják a pénztári megoldásokat. Ez részben abból látható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítási formák közül a nyugdíjpénztár jut a legtöbbeknek eszébe

– mondta a Portfolio-nak Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke, aki elárulta, az előtakarékossági formákról kérdezettek az önkéntes nyugdíjkasszákat tartják a legköltséghatékonyabbnak, a válaszadók 45 százaléka vélekedett így.

Ugyancsak a pénztárak elismertségét mutatja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 22 százaléka önkéntes nyugdíjpénztárban spórol az időskorára. A többi megtakarítási forma, köztük a nem direkt céltermékben, hanem például bankszámlán vagy készpénzben történő takarékoskodás 20 százalék alatti eredmény ért el, a többiek pedig még gyengébben szerepeltek.

A nyugdíj meglehetősen központi téma: a magyarok nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekre vonatkozó kérdésekkel, tervekkel foglalkozni, a legtöbben azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni. Ezzel szemben csupán 12-19 százalék azok aránya, akiknek valamilyen konkrét tervük is van erre.  A megkérdezettek a megtakarítás kezdő időpontjának és összegének megtervezését tartják a legfontosabbnak és akik már tudják, mennyi pénzt szeretnének félretenni nagyobb kiadásaikra nagy arányban (36 százalékban) érzik úgy, hogy korábban kellett volna észbe kapniuk.

Nem kerteltek a dolgozók félelmeiket illetően sem: az aktív lakosság fele tart attól, hogy anyagi nehézségei lesznek majd nyugdíjasként.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők körében jelentősen csökkent azok aránya, akik aggódnak: az egy évvel korábbi 61 százalékról 46 százalékra. Így elmondható, hogy az anyagilag felkészültebbek nyugodtabbak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban

- ez szintén egyértelműen a pénztárak kedvező megítélését mutatja az elnök szerint.

Mi hiányzik?

Kravalik Gábor kiemelte, hogy azért vannak még teendők az előtakarékosság, pénzügyi tudatosság fejlesztése terén.

Egyrészt, az aktív lakosságnak a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest már a duplája rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, ez továbbra is csak az emberek 56 százalékát jelenti.

Akiknek viszont nincs idősebb éveire félretett pénze, azoknak több mint a fele anyagi okokkal magyarázta ezt. Sőt, az ÖPOSZ felmérése rávilágított arra is, hogy a dolgozók leginkább az államtól várják, hogy támogassa őket a nyugdíjas évekre történő takarékoskodásban.

Különösen a munkáltatói kiegészítés lenne hatékony szerintük, 71 százalékuk volt ezen a véleményen

- emelte ki az ÖPOSZ elnöke. Azt is hozzáfűzte azonban, ha az állam közvetlenül fizetné a támogatást a nyugdíjalapokba, illetve, ha átjárhatóság lenne a nyugdíjcélú és az egészségügyi célú megtakarítások között, akkor is a megkérdezettek fele, 55, illetve 47 százalékuk érezne késztetést a spórolásra.

“Azt a lehetőséget, hogy a dolgozó automatikusan spórolhasson a nyugdíjas éveire és az egészségének megőrzésére, a megkérdezettek 55 százaléka tartaná hasznosnak. Akiknek már van önkéntes nyugdíjpénztári tagságuk, azoknál jóval magasabb, 69 százalékos ez az arány” - fogalmazott Kravalik Gábor. Az automatikus (alanyi jogú) taggá válással járó megoldáshoz képest pedig jóval többen - a megkérdezettek 72 százaléka - támogatná azt, ha a munkáltatói befizetések 55 éves életkor felett adómentessé válnának.

Mit hoz a jövő?

Összességében a megtakarítások terén javulás érzékelhető a pénzügyi tudatosság, a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodás terén, de azért még bőven van tér a fejlődésre.

Az ÖPOSZ szakértői szerint a következő időszakban egyre többen látják be, hogy jó döntés a pénztárakkal történő takarékoskodás, így a kasszák jó eredményei, hosszú távon elért eddigi - tíz éves távon 7,4, tizenöt éves távon 6,9 százalékos - hozamaik és az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehetőségével bíró pénztári megoldás a munkáltatók szerepvállalása mellett még népszerűbbé válhat a megtakarítások piacán.

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

onkormanyzati valasztas karacsony gergely fopolgarmester
revolulut-fintech
száguldó bikák
Karácsony gergely az indexnek nyilatkozva
PiS nyerte a lengyel választásokat
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
onkormanyzati valasztas karacsony gergely fopolgarmester