FONTOS Ugrik a magyar államadósság, két nagy vitát is elbukott a kormány
Ételt árusító stand a Várkert Bazár húsvéti rendezvényén Budapesten.
Gazdaság

Miféle árrobbanás? Alig nőnek az árak Magyarországon

Portfolio
Az augusztusi 3,1%-os infláció után szeptemberben 3%-kal nőhettek a fogyasztói árak a Portfolio előrejelzése szerint. Az inflációt ellentétes folyamatok határozzák meg, azonban az év hátralévő részében újra 4% közelébe emelkedhet a pénzromlás üteme. Jövőre azonban az MNB 3%-os inflációs célja közelében alakulhat.
A magyar gazdaság kilátásairól is szó lesz a Budapest Economic Forum konferenciánkon.

 Az előző hónapokhoz hasonlóan az inflációt szeptemberben is eltérő irányú folyamatok befolyásolták: a forint gyengülése és az olajárak emelkedése a növekedés, míg a nagyobb európai gazdaságok lassulása a csökkenés irányába hatott – foglalja össze a folyamatokat Kuti Ákos, a Danube Capital R&A Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A forint az elmúlt hetekben többször is történelmi mélypontra esett az euróval szemben, azonban a legtöbb elemző egyelőre arra számít, hogy a leértékelődés csak mérsékelten jelent meg a fogyasztói árakban (részben az üzemanyagárak emelkedésén keresztül).

A Portfolio elemzői konszenzusa szerint szeptemberben 3%-kal nőhettek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. Ilyen alacsony inflációra utoljára idén januárban volt példa, a tavaszi hónapok ugyanis 4%-hoz közeli inflációt hoztak. Azóta azonban szinte hónapról hónapra alacsonyabb árindexeket láthattunk.

„A külső inflációs nyomás továbbra is alacsonynak mondható, azonban az üzemanyagárak emelkedést mutattak idén szeptemberben a megelőző hónaphoz képest, azonban az üzemanyagárak növekedése ellenére is lassuló inflációra számítunk idén szeptemberben augusztushoz képest” – mondja Kuti Ákos, aki azt is hozzáteszi, hogy ennek oka egy technikai tényező, mégpedig a bázishatás, ugyanis 2018 augusztusáról szeptemberre részben az üzemanyagárak emelkedése miatt magasabb inflációs pálya alakult ki.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza is hangsúlyozza, hogy a szeptemberi inflációt két ellentétes tényező mozgatja. „Egyrészről arra számítok, hogy a maginfláción kívüli tételek lefelé húzzák majd az inflációs mutatót, méghozzá elsősorban az üzemanyagok és a feldolgozatlan élelmiszerek árán keresztül. Ezzel szemben a maginflációs mutató emelkedhet, amit főként a szolgáltatások vezérelhetnek, de várhatóan a tartós fogyasztási cikkek esetében is látunk felfelé irányuló nyomást, amit az árfolyam ingadozása vezérelhetett” – vélekedett Virovácz.

"Szintén az említett bázishatás miatt 2019 utolsó két hónapjában a hazai infláció ismét emelkedő pályára állhat a 2018-as alacsony bázis miatt – mely az olajárak csökkenése nyomán alakult ki tavaly –, ebből következően 2019 utolsó hónapjában 4% is lehet az inflációs ráta" – prognosztizálja Kuti Ákos. A legtöbb elemző úgy gondolja, hogy az idei év végére 4% közelébe emelkedhet újra az infláció.

Az elemzők 2019 végére vonatkozó inflációs prognózisa pedig egyértelműen az elmúlt egy hónapban emelekdett meg, ami minden bizonynal nagyrészt annak tudható be, hogy a forint jelentősen esett az elmúlt hetekben és megemelkedett az olaj árfolyama. De úgy tűnik, hogy egyelőre a szakértők mérsékelt másodkörös hatásokkal számolnak.

„A hosszú távú hazai inflációs trendeket nézve elmondható, hogy az idei és a jövő évben várakozásunk szerint a maginfláció rendre a teljes inflációs index felett növekszik majd, melyhez elsősorban a gazdaságra jellemző bérnyomás járul hozzá” – véli Kuti Ákos.

A bérek növekedését fűti még a tavaly év végén meghozott kétéves bérmegállapodás (2019-ben és 2020-ban egyaránt 8%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege az előző évhez képest), és a keresetek növekedése a fogyasztói árakba is átgyűrűzhet, fékező tényező lehet viszont a szociális hozzájárulási adó csökkentése.

A következő hónapokban tehát kulcskérdés lesz az infláció szempontjából, hogy a forint árfolyamának gyengülése és az olajárak változása miként hat a magyar inflációra. Az erős belső kereslet miatt a vállalatok elméletileg könnyen emelhetnek árat, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szakértők egyelőre visszafogott másodkörös hatásokkal számolhatnak, valamint az is fontos, hogy az importált infláció kifejezetten visszafogott lehet a nagy európai gazdaságok gyengélkedése miatt.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter)

halászbástya_budapest_shutter
Frankfurti tőzsde
Benzin
mnb
Rózsa Balázs katona gergely femtonics
shutterstock_1468703804
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
halászbástya_budapest_shutter