gyarimunkas
Gazdaság

Sosem vittek ki ilyen sok pénzt Magyarországról a külföldi vendégmunkások

Portfolio
Soha nem „vittek ki” még olyan sok pénzt Magyarországról a hazánkban rövid ideje dolgozó külföldiek, mint tavaly – derült ki a KSH adataiból. A jövedelmük emelkedése a bérnövekedés mellett annak köszönhető, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon.

Tavaly 278 milliárd forint volt a Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30%-os emelkedést jelent 2017-hez képest a KSH napokban kiadott nemzeti számlái alapján. Ennyi pénzt még sosem kerestek az átmenetileg (egy évnél rövidebb ideje) hazánkban dolgozó külföldiek.

A korábbi legmagasabb összeget (240 milliárd forint) a világgazdasági válság előtt, 2008-ben mérte a statisztikai hivatal, azonban a keresetek visszaesése és a munkanélküliség növekedése a külföldiek munkajövedelmére is hatással volt. Hosszú évekig 160 milliárd forint körül ingadozott a külföldiek munkajövedelme, aztán 2015 után indult gyors növekedésnek, amelyben az erőteljes bérnövekedése és a fokozódó munkaerőhiány egyaránt szerepet játszott.

A béremelkedés hatására Magyarország vonzóbbá vált a keletről érkező munkavállalók számára, miközben a munkaerőhiány is arra késztette a vállalatokat, hogy egyre több külföldit alkalmazzanak. Ma már egyre több vállalat biztosít szállást is külföldről érkező dolgozóknak, ami vonzóvá teszi a hazai munkavállalást.

Azt nem tudjuk, hogy az összes külföldi mennyi pénzt keresett Magyarországon, hiszen a KSH csak a rövid ideje itt dolgozók adatait közli. Azt sem tudjuk, hogy a 278 milliárd forintos összegből valójában mennyi pénzt költenek el Magyarországon és mennyit utalnak haza. Nyilvánvalóan a megélhetésükre fordítják a jövedelem egy részét, míg másik részét kiutalják az országból. A statisztikai hivatal azonban a külföldiek itteni költését exportnak kezeli, miközben az általuk megkeresett összeget kiutalásként (lásd keretes írásunkat).

A KSH cégektől gyűjtött és az állami szférát összesítő, hivatalos adatai alapján tavaly 40 ezer külföldi állampolgár dolgozott Magyarországon, ami 17%-kal több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor ezen felül 45 ezren dolgoztak kölcsönző cégeken keresztül, ami azért fontos, mert a külföldi munkavállalók egy része a munkaerő-közvetítő (illetve -kölcsönző) cégek létszámában szerepel. A 40 ezer külföldi dolgozón felül tehát a 45 ezer kölcsönzött foglalkoztatott egy része is külföldi, de azt nem lehet megmondani, hogy mennyien. Ez az adatgyűjtés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatokat, a költségvetési szférát, valamint a megfigyelt nonprofit szervezeteket összesíti (2 millió 795 ezer foglalkoztatottat számlálva), amelynek az adatai nagyban eltérnek a munkaerő-felméréstől, amely megkérdezéses alapon működik, más módszertannal (közel 4 millió 470 ezer foglalkoztatott).

Azt tehát pontosan nem lehet tudni, hogy hány külföldi dolgozik Magyarországon, de abban biztosak lehetünk, hogy a számuk trendszerűen növekszik.

Ezt támasztják alá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai is, amely szerint összesen 111 ezren kértek tartózkodási engedélyt tavaly, amelyből 61 ezren munkavállalás céljából akartak Magyarországra utazni. Egy évvel korábban még csak 24 500-an kértek magyar munkavállalási engedélyt. Ez az adat, valamint a "külföldre vitt" 278 milliárd forint azt jelzi, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon, többen, mint a hivatalos statisztikák mutatják.

A KSH-tól kapott információk alapján a külföldiek 278 milliárd forintot kerestek Magyarországon 2018-ban, amit „ki is utaltak”. A hivatal így fogalmaz: "A külföldnek kifizetett munkajövedelem soron megjelenő összeg az a pénz, amit azok a külföldiek keresnek meg nálunk, akik egy évnél rövidebb ideig dolgoznak itt. (...) Az egy évnél rövidebb ideig itt dolgozó külföldiek - mivel nem rezidensek - munkavállalói jövedelmét teljes egészében külfölddel szembeni tranzakcióként kell elszámolni, azaz a 277,8 milliárd forintot úgy kezeljük, hogy ki is viszik az országból. A Magyarország területén történő fogyasztásukat exportként kezeljük, mintha turisták lennének."

(Címlapkép: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images)

Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt