STA_3308
Gazdaság

Recessziót jósol a sztárközgazdász, mégis optimista

Portfolio
Harminc éves tapasztalatommal optimista vagyok, de csak egy okból: ennél sokkal rosszabb már nem lehet – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerdán a Budapest Economic Forum konferencián tartott előadása végén. Előtte a szakember borús jövőképet vázolt fel a világ számára, szerinte a recesszió a küszöbön van, a kereskedelmi háború pedig egyhamar nem ér majd véget.

Bátor vállalás a Portfoliotól egy olyan embert meghívni, aki az elmúlt öt recesszióból kettőt megjósolt. Biztos azt várják tőlem, hogy most is hasonlót mondjak

 - kezdte előadását Steen Jakobsen a Budapest Economic Forum konferencián.

A Saxo Bank vezető közgazdásza ezt követően a világgazdaság kilátásairól, illetve az előttünk álló kihívásokról beszélt. „Egy évvel ezelőtt a világ jegybankjai azt ünnepelték, hogy a Lehman Brothers csődje már történelem, mindenki a növekedést és a kilábalást hangsúlyozta, aztán rá pár hónapra decemberben eluralkodott a félelem” – kezdte a helyzetértékelését Jakobsen. Hozzátette: a jegybankok politikájában látott változáshoz hasonlót az elmúlt harminc évben egyszer sem láttunk, ami az elmúlt kilenc hónapban történt, arra a válság alatt sem volt példa.

A monetáris politika ma halott. Ha működne, akkor a jelenlegi kamatkörnyezet mellett például német tőkekiáramlást kellene látnunk a feltörekvő országok felé, közben azt látjuk, hogy a németek megtakarítanak

 - vázolta fel a közgazdász.

Steen Jakobsen szerint ma a világon minden a hitelről, a hitelteremtésről szól, a jövőt négy fontos tényező fogja meghatározni: a pénzmennyiség, a pénz ára, az energia ára és a globalizáció. A világot a hiteltorta hajtja előre, ha nagyobb a torta, akkor nagyobb a növekedés, ha kisebb, akkor viszont a gazdasági növekedés is lassul. Most a kereskedelmi háborúnak is köszönhetően a torta kisebb lett, ezért azt látjuk, hogy hiába lesz olcsóbb a pénz az alacsony kamatokkal, a gazdaság nem tud növekedni, mert a hiteltorta kisebb.

Jelenleg azt mondhatjuk, hogy 60 százalék egy közelgő recesszió esélye, ha semmi nem változik a világban. Ez azt jelenti, hogy akár nyugodtak is lehetnénk, hiszen van még 40 százalék a gazdasági visszaesés elkerülésére. A Saxo Bank szakértője azonban azt várja, hogy a globális kockázatok nem oldódnak meg egyhamar, nem lesz megoldás a Brexitre, rövidtávon nem oldódik meg a kereskedelmi háború, nem lesznek stabilabbak a politikai rendszerek. Így pedig a jelenlegi 60% szép lassan felkúszik majd 100 százalékra.

A világgazdaságban a hitelek több mint fele dollárban denominált, ezért Jakobsen szerint a dollár árfolyama lesz a legfontosabb tényező, ami a monetáris és fiskális politikát mozgathatja. A halott monetáris politika mellett a dollár gyengítése az egyetlen olyan politikai eszköz, ami „ingyen” van, és élénkíteni tudja a gazdaságot. A gond, hogy a dollárlikviditás nagyon szűk.

A dollár egészen addig erősödni fog, amíg az amerikai vezetés nem tesz konkrét lépéseket ez ellen

 - mondta a Saxo Bank vezető közgazdásza, aki a napokban erre építette „Killer dollar” (Gyilkos dollár) című elemzését, mely szerint az erősebb dollár szép lassan megöli majd a világgazdaságot, amíg nem tesznek ellene.

Jelenleg a BIS adatai szerint a dollár 25%-kal túlértékelt az euróval és 50%-kal a japán jennel szemben – mondta a szakember. Szerinte aggasztó, hogy az év végéhez közeledve a dollárlikviditás tovább apad majd, ami új kihívások elé állítja a Fedet, hiszen már nem elég a kamatot csökkentenie, hanem ezt a likviditási helyzetet is kezelnie kell.

A dollár árfolyama pedig Magyarország számára sem semleges, hiszen ami az országban történik, az 90 százalékban a külső tényezőktől függ és csak 10 százalékban befolyásolják a belső faktorok. Éppen ezért ma elsősorban a világra kell figyelnünk, ahol nincsenek kedvező jelek. A kereskedelmi háború például egyhamar nem fog végetérni, ezt a háborút csak Kína nyerheti meg, de az elnökválasztás előtt Trumpnak sokkal inkább szüksége lesz egy megállapodásra. Amikor arról beszélünk, hogy kézzelfogható közelségben van egy részmegállapodás, akkor a vitás kérdéseknek arról a 40 százalékáról beszélünk, melyekről már másfél éve, a háború kezdetekor meg lehetett volna egyezni. De ezen felül van további 40 százaléknyi vitás ügy és 20 százalék, amiből Kína sosem lesz hajlandó engedni. Vagyis Jakobsen szerint elképzelhető egy részmegállapodás a jövő évi amerikai elnökválasztás előtt, de az nem fog megoldani semmit a hosszabb távú viták közül.

Előadása végén a hosszabb távú kilátásokról beszélt a Saxo Bank közgazdásza: szerinte egy 50 éves ciklus végén járunk, belátható időn belül visszatérünk a hetvenes évekhez. Ez azt jelenti, hogy visszatér majd az infláció, erősödnek az egyenlőtlenségek a világban, ami miatt nagy szociális elégedetlenség jön. Ezzel kapcsolatban szerinte amit most látunk a világ városaiban, az "még csak a kezdet".

Címlapkép: Stiller Ákos

facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
K_EPA20191106140