mnb jegybank hungary
Gazdaság

Itt a jegybank kamatdöntése!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

A döntés nem okozott meglepetést, a piaci elemzők egységesen arra számítottak, hogy az októberi ülés eseménytelen lesz. Ezt a várakozást erősítette, hogy az MNB szeptemberben, a negyedévente megjelenő  inflációs jelentés bázisán alaposan értékelhette a monetáris politika kilátásait, és akkor is kitartott a kondíciók változatlansága mellett. Mivel ezek az időpontok mindig hangsúlyosabbak az MNB számára, nagyon valószínűtlennek látszott, hogy egy hónappal később újragondolja a kamatpolitikát.

Az MNB szeptemberben látványosan nem aggódott a gyengülő forint miatt, sőt, azt sugallta, hogy a romló külső környezet sokkal nagyobb fékező hatással van az inflációra, mint amennyire devizaárfolyam változása emeli azt. Az azóta beérkező információk alapján megerősödhetett ebben a meggyőződésében, hiszen a vártnál alacsonyabb inflációs adat érkezett, a forint pedig kissé erősödött. A külső környezetről is inkább további romlást jelző adatok érkeztek, ami ugyanúgy növelte a jegybanki mozgásteret, mint az Európai Központi Bank lazító lépése.

Érdemes megjegyezni, hogy a jegybank tegnap tulajdonképpen már lazított egy keveset. A hétfői devizaswap-tenderek eredményét figyelembe véve ugyanis az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 50 milliárd forinttal, 2074 milliárd forintra emelkedett. Az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így elvileg önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető, ám szeptemberben a jegybank utalt rá, hogy a nagyobb kiszorított likviditás szándékai szerint lazító jellegűek lesz.

15 órakor jelenik meg a jegybank közleménye, amelyben a monetáris tanács várhatóan továbbra is az óvatosságát, illetve a laza monetáris kondíciók indokoltságát fogja hangsúlyozni. Az utalások között azt lehet érdemes keresgélni, hogy lazul-e tovább a monetáris politika hangvétele.

facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
K_EPA20191106140