saudi aramco reszvenykibocsatas
Gazdaság

Tőzsdére megy a világ legnagyobb olajtársasága - A Saudi Aramco minden idők legnagyobb IPO-jára készül

Portfolio
A korábban megjelent hírekkel összhangban vasárnap bejelentették, hogy a világ legnagyobb olajtársasága, a Saudi Aramco tőzsdére megy. Az IPO-ra, amely könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása lesz, várhatóan már decemberben sor kerülhet - írja a New York Times beszámolójában.
A magyar és globális energetika aktuális státuszáról, kihívásairól a november 7-én megrendezésre kerülő Energy Investment Fórumon tudhat meg jóval több részletet.

Helyesnek bizonyultak a Reuters piaci forrásoktól származói információi: Szaúd-Arábia vasárnap valóban bejelentette, hogy korábbi terveivel összhangban tőzsdére viszi a Saudi Aramcot, a világ legnagyobb olajtársaságát. Az IPO terve, amelyről évek óta szó van, a koronahercegtől ered. A lépés alapeleme Abdulaziz bin Salman Vision 2030 elnevezésű reformprogramjának, amellyel az ország erősen olajfüggő gazdaságát kívánja diverzifikálni.

Az elsődleges részvénykibocsátásra már jövő hónapban, vagyis decemberben sor kerülhet. A szaúd-arábiai tőzsdefelügyelet bejelentése alapján még nem került meghatározásra, hogy hány százalékát viszik tőzsdére a vállalatnak. Piaci források arról számoltak be korábban, hogy a Saudi Aramco a részvényeinek csupán elhanyagolható részét, 1-2 százalékát vinné tőzsdére. Egyes lapértesülések pedig arról szóltak, hogy a szaúdi koronaherceg azt szeretné, ha olyan árazás mellett menne tőzsdére a cég, ami mellett 2000 milliárd dollárt ér az Aramco.

Ezekkel a számokkal kalkulálva durván egy 20-40 milliárd dolláros részvénykibocsátásra kerülhet sor hamarosan. Amennyiben tényleg így lesz, az azt fogja jelenteni, hogy minden idők legnagyobb IPO-ja valósul meg. Eddig az Alibaba tartotta a rekordot, amely 2014 szeptemberében 21,8 milliárd dolláros részvénykibocsátást hajtott végre.

Érdemes elmondani, hogy a Saudi Aramco a világ legnagyobb olajtársaságaként a globális kitermelés mintegy 10 százalékát adja. Tavaly az olajtársaság 110 milliárd dolláros nyereséget ért el, ez közel kétszer nagyobb volt, mint az Apple nyeresége és sokszorosa a nagy rivális Exxon Mobil és Royal Dutch Shell nyereségének.

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock