stock exchange
Gazdaság

Mégsem lesz válság? - Nagy a fordulat a pénzpiacokon

Portfolio
Fordulatot láthatunk a piac által kiemelten figyelt amerikai hozamgörbe alakulásában. A sokak által recessziós előrejelzőnek tartott negatív meredekségű hozamgörbe eltűnt, és az augusztusi mélypontja után a hosszú és a rövid távú állampapírhozamok különbsége újra pozitív tartományba ugrott. A 3 hónapos kincstárjegyek és a 10 éves államkötvények közötti különbség csütörtökön elérte 0,368 pontos értéket, miután a hosszú lejáratú államkötvények hozama emelkedni tudott. A piacok bizakodása a kereskedelmi háborúval kapcsolatos növekvő optimizmusra vezehető vissza, de javította a hangulatot a Fed három kamatvágása is, amely élénkítheti a gazdaságot.

Az amerikai tőzsdéken csütörtökön rég látott magasságokba ért el a 10 éves államkötvény hozama: napközben 1,97%-os hozamot ért el, ami a napi kereskedésben 14 bázispontos ugrást jelent. Ugyan ez a nap végére mérséklődött és végül 1,928%-os szinten zárt.

2016 óta ez volt a legnagyobb egynapos emelkedés a hosszú távú állampapírok hozamában.

Ami inkább érdekesebb, hogy augusztus óta a hosszú távú állampapírok hozama gyorsabb ütemben növekszik, mint a rövid távú kincstárjegyeké és állampapíroké. A még október közepén is recessziót jelző fordított hozamgörbe megfordult, így a hosszú és rövid lejáratú hozamok különbsége újra pozitív lett.

A rövid lejáratú államkötvények mostanra már nem kínálnak nagyobb hozamot, mint a hosszú távú kötvények. Sok közgazdász úgy véli, hogy ha a fordított hozamgörbe három hónapnál hosszabb ideig van a negatív tartományban, akkor az recessziót vetít előre a gazdaságban.

a fordított hozamgörbe már 5 hónapja volt jellemző, vagyis a múltbeli tapasztalatok alapján 2020-2021-re sokan vártak recessziót. Ezek az aggodalmak enyhülhetnek most, hogy fordult a tőkepiaci mutató.

A szakértők többsége úgy véli, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború tárgyalásairól érkező hírek okozzák a változást. Nem rég a tárgyalóasztalra került a vámok csökkentésének lehetősége is, ami bizakodásra adott okot a pénzpiacok számára. További hangulatjavító esemény a Fed három egymást követő kamatvágása, amelynek gazdaságélénkítő hatása lehet. 

Úgy néz ki, hogy ha 75 bázisponttal vágod vissza a rövid hozamot, akkor 93 bázisponttal tudod a görbe meredekségét emelni. Úgy néz ki, hogy a Fed tényleg elérhette a gazdasági lassulás enyhülését

– mondta a CNBC-nek Jon Hill, a BMO vezető stratégája, aki szerint ezzel együtt sincs vége a gazdasági aggodalmaknak, ezért a kereskedelmi tárgyalások eredményeit, illetve a friss gazdasági adatokat továbbra is kiemelt figyelem fogja követni.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond