stock exchange
Gazdaság

Mégsem lesz válság? - Nagy a fordulat a pénzpiacokon

Portfolio
Fordulatot láthatunk a piac által kiemelten figyelt amerikai hozamgörbe alakulásában. A sokak által recessziós előrejelzőnek tartott negatív meredekségű hozamgörbe eltűnt, és az augusztusi mélypontja után a hosszú és a rövid távú állampapírhozamok különbsége újra pozitív tartományba ugrott. A 3 hónapos kincstárjegyek és a 10 éves államkötvények közötti különbség csütörtökön elérte 0,368 pontos értéket, miután a hosszú lejáratú államkötvények hozama emelkedni tudott. A piacok bizakodása a kereskedelmi háborúval kapcsolatos növekvő optimizmusra vezehető vissza, de javította a hangulatot a Fed három kamatvágása is, amely élénkítheti a gazdaságot.

Az amerikai tőzsdéken csütörtökön rég látott magasságokba ért el a 10 éves államkötvény hozama: napközben 1,97%-os hozamot ért el, ami a napi kereskedésben 14 bázispontos ugrást jelent. Ugyan ez a nap végére mérséklődött és végül 1,928%-os szinten zárt.

2016 óta ez volt a legnagyobb egynapos emelkedés a hosszú távú állampapírok hozamában.

Ami inkább érdekesebb, hogy augusztus óta a hosszú távú állampapírok hozama gyorsabb ütemben növekszik, mint a rövid távú kincstárjegyeké és állampapíroké. A még október közepén is recessziót jelző fordított hozamgörbe megfordult, így a hosszú és rövid lejáratú hozamok különbsége újra pozitív lett.

A rövid lejáratú államkötvények mostanra már nem kínálnak nagyobb hozamot, mint a hosszú távú kötvények. Sok közgazdász úgy véli, hogy ha a fordított hozamgörbe három hónapnál hosszabb ideig van a negatív tartományban, akkor az recessziót vetít előre a gazdaságban.

a fordított hozamgörbe már 5 hónapja volt jellemző, vagyis a múltbeli tapasztalatok alapján 2020-2021-re sokan vártak recessziót. Ezek az aggodalmak enyhülhetnek most, hogy fordult a tőkepiaci mutató.

A szakértők többsége úgy véli, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború tárgyalásairól érkező hírek okozzák a változást. Nem rég a tárgyalóasztalra került a vámok csökkentésének lehetősége is, ami bizakodásra adott okot a pénzpiacok számára. További hangulatjavító esemény a Fed három egymást követő kamatvágása, amelynek gazdaságélénkítő hatása lehet. 

Úgy néz ki, hogy ha 75 bázisponttal vágod vissza a rövid hozamot, akkor 93 bázisponttal tudod a görbe meredekségét emelni. Úgy néz ki, hogy a Fed tényleg elérhette a gazdasági lassulás enyhülését

– mondta a CNBC-nek Jon Hill, a BMO vezető stratégája, aki szerint ezzel együtt sincs vége a gazdasági aggodalmaknak, ezért a kereskedelmi tárgyalások eredményeit, illetve a friss gazdasági adatokat továbbra is kiemelt figyelem fogja követni.

FrankfurtTőzsde
Máris megvan, ki lesz az új BKK-vezér
banking technology
panel
Daimler
Varga Mihaly ot szazalekes GDP penzugyminiszterium
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
halászbástya_budapest_shutter