Gazdaság

Tud még csökkenni a magyar adósságráta, mégsem tartoztunk soha ennyi pénzzel

Portfolio
A harmadik negyedév végén a GDP 68,1 százaléka volt az államháztartás bruttó, névértéken számított adóssága – derül ki az MNB előzetes adataiból. Ez minimális csökkenést jelentett az előző negyedévhez képest, de a későbbi korrekciók akár még lejjebb húzhatják a mutatót.

A mostaninál alacsonyabb adósságrátára legutóbb 2008 harmadik negyedévében volt példa, amikor az IMF-hitel lehívása lökte 70 százalék fölé a rátát. Azóta az idei első negyedévben sikerült áttörni ezt a lélektani határt. A harmadik negyedév végére kismértékben tovább csökkent az eladósodottságunk. A 68,1 százalékos bruttó adósságráta egy hajszállal marad el az előző negyedév 68,2 százalékos értékétől. Ezzel párhuzamosan a nettó adósságunk is tovább csökkent, az 53,9 százalékos értéknél alacsonyabbra 2009 második negyedéve óta nem volt példa.

Az MNB hétfő reggel publikált előzetes adataiban a GDP-re még valószínűleg csak becslésekkel éltek, vagyis a további felülvizsgálatokkal még változhat az adósságráta is, várhatóan inkább a kedvező irányban, hiszen a növekedés meghaladta a várakozásokat.

Ami rossz hír, hogy az adósságunk összege nominálisan tovább emelkedett, új csúcsot ért el a harmadik negyedév végén.

Ráadásul a 30 ezer milliárd forintos lélektani határ fölé emelkedett az adósságunk, a 30 325 milliárdos összeg 658 milliárd forinttal volt magasabb az egy negyedévvel korábbinál.

A jegybank statisztikája szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedévben a GDP mínusz 2 százaléka volt, vagyis a hiánycél továbbra sincs veszélyben. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5 százalékára rúgott az utolsó egy évben. Az államháztartás kötelezettségei közül tranzakcióból eredően kiemelkedő mértékben növekedtek a hosszú lejáratú értékpapírok elsősorban a háztartások államkötvény vásárlásai következtében, miközben a rövid lejáratú értékpapírok jelentősen csökkentek – utal az MNB közleménye a Magyar Állampapír Plusz sikerére.

Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház