debreceni bmw gyar autoipar
Gazdaság

Kiderült, mikor kezdődik a debreceni BMW-gyár építése

MTI
Portfolio
A BMW bejelentette: tavasszal kezdődik a debreceni gyárának építése.

Az építkezést előkészítő munkálatok a tervek szerint haladnak, Debrecen önkormányzata a városrész északnyugati külterületén található ipari terület előkészítési munkálatait végzi - írták. Azt is közölték, hogy a BMW csoport debreceni karrierfejlesztő csapata a következő hetekben toborzási kampányt indít, amelyet 2020-ban Hajdú-Bihar megye egész területére kiterjesztenek.

Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben tökéletes választásnak nevezte Debrecent. Emlékeztettek, hogy 2018 végén kezdődtek meg a gyár földterületi előkészületei: a munkagépek több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza, a mérnökök pedig mintegy 1350 méter hosszú, földalatti csőhálózatot fektettek le, és hozzávetőlegesen 11 ezer méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki. Naponta körülbelül 200 teherautó és kamion fordul meg a területen. A tervek szerint haladnak a környék közúti és egyéb infrastruktúra-fejlesztési előkészületei, valamint az építkezést előkészítő munkafolyamatok az ipari park területén.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. már 2019 végén felállítja az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén; az építkezés a cölöpök beágyazásával és a szerkezeti alapok kiöntésével veszi kezdetét jövő tavasszal - írták. A BMW Group  szeptember 24-én írta alá az ipari terület adásvételi szerződését.

Debrecen elsősorban kiváló infrastruktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba való optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín, a térség magasan képzett munkaerőpiaca pedig újabb kulcsfontosságú tényező. A BMW Group jövőbeni gyáregységének munkatársain felül, a beszállítói hálózat képviselői és a közvetlen szolgáltatók is számtalan munkalehetőséget kínálnak majd az északkelet-magyarországi régióban - jegyezték meg.

A BMW debreceni gyárának megépülésével a magyar gazdaság tovább erősödik

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német autógyártó bejelentésére reagálva.

Hozzátette: a magyar emberek érdeme, hogy ez a fejlesztés Magyarországra jön, a magyarok magas színvonalú munkájának, szorgalmának és kiváló teljesítményének köszönhető. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság világszínvonalon teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy a 34. legnagyobb exportteljesítményt érte el, és évente több mint 100 milliárd eurónyi exporttermék és -szolgáltatás előállítására képes.

Közölte, a magyar gazdaságba egyre több értékes beruházás érkezik, ez jó, mert a magyar kis- és középvállalkozások termékeire és szolgáltatásaira egyre nagyobb az igény. A magyar kkv-nak jelentős szerep jut az országba települő nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiban. Azért is jó hír az egyre növekvő számú, és egyre magasabb hozzáadott értékű beruházás érkezése, mert a fizetések is dinamikusan nőnek: másfél év alatt 304 ezerről 450 ezer forintra nőtt egy új beruházása által létrehozott munkahelyen az átlagos fizetés - mondta Szijjártó Péter.

Fontos, hogy megépüljön a BMW-gyár

Korábban több hír is megjelent arról, hogy az egyre erősebb verseny és a nemzetközi autóeladások lassulása egyaránt kedvezőtlen hatással van az autógyártók, köztük a BMW működésére is, ami miatt veszélybe kerülhet a legújabb magyarországi gyár felépítése. A felvetésre azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a BMW tájékoztatása szerint a német autóipar visszaesése semmilyen formában nem érinti a cég debreceni beruházását.

Erre erősített rá Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a BMW és Mercedes magyarországi üzemeit érintő lépések kapcsán nem gondolják, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket az autóiparban. 

Az 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyárthatnak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremthetnek. A beruházás megvalósulása részben utóbbiért, részben pedig azért is fontos lenne, mert az ultramodern gyártósoron belsőégésű motorral vagy éppen elektromos hajtáslánccal szerelt autók egyaránt készülhetnének.

Globális hálózat tagja lesz a debreceni üzem

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-,MINI-,Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Európában 16 helyszínnel rendelkezik gyárral a BMW, a debreceni üzem lesz a 17. a sorban. 

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
hajléktalanbuda
Cimlap_Dunamenti_MTI
hotel recepció
Rontott a magyar bankszektor megítélésén a Moody's
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1187382878