GettyImages-1187382878
Gazdaság

Történelmi nap: összeültek a normandiai négyek

Portfolio
MTI
Ma találkozik először személyesen egymással Párizsban a normandiai négyek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök, maga a négy elnökből álló formáció pedig 3 év után ül össze újra Ukrajna helyzetéről egyeztetni.

Az Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár tárgyalásának célja a kelet-ukrajnai helyzet rendezése. Az öt éve tartó konfliktusban 14 ezren haltak meg.

A négy vezető több tárgyalást is tart az Élysée-palotában, hogy életre keltse a 2015-ben Minszkben aláírt békemegállapodást. A megállapodás eredményeképpen sikerült csökkenteni a harcok hevességét, de az ukrán katonák és a Moszkva támogatását élvező szakadárok között továbbra is folyik a tűzpárbaj a kelet-ukrajnai frontvonalakon.

A csúcstalálkozó az eddig legjelentősebb erőpróba Volodimir Zelenszkij számára, akit nagyrészt a háború befejezésével kapcsolatos ígéreteinek köszönhetően választottak meg idén Ukrajna elnökévé.

Oroszország a csúcstalálkozóval növelni szeretné a nyomást Zelenszkijre a minszki megállapodás teljesítése érdekében, amely autonómiát ígért a lázadók kezén lévő Donyec-medencének.

Zelenszkij ezzel szemben meg szeretné változtatni a minszki megállapodás menetrendjét, amely azt is előírja, hogy Ukrajna azután kapja vissza oroszországi határának az ellenőrzését, miután helyi választásokat tartottak a szakadár Donyeck és Luhanszk megyében, és azok megkapták az autonóm státuszt. Zelenszkij szerint Kijevnek még a választások előtt vissza kell kapnia a határ feletti ellenőrzést.

A négyes találkozó előtt Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt egymással.

A megbeszélés tartalmáról nem adtak tájékoztatást, de az APA osztrák hírügynökség szerint feltehetően a napirenden szerepelt a két orosz diplomata Berlin általi kiutasítása nyomán kialakult helyzet rendezése. A német külügyminisztérium szerdán arra hivatkozva minősítette nem kívánt személlyé az orosz nagykövetség két munkatársát, hogy az orosz hatóságok nem működtek kellőképpen együtt egy augusztusi berlini gyilkosság felderítésében, amelynek áldozata egy Moszkva által terroristának minősített, georgiai állampolgárságú csecsen emigráns volt.

Putyin és Zelenszkij a négyes csúcstalálkozó után, a sajtótájékoztató előtt tárgyal egymással.

Címlapkép forrása: CHRISTOPHE PETIT TESSON - Pool/Getty Images

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117