Előfizetői tartalom

Itt a kivándorlás fájdalmas következménye: több ezer magyar gyermeket veszítünk el évente

Évről évre több ezer magyar gyermek születhet külföldön magyar szülőktől – derül ki a KSH és az Eurostat adatainak összehasonlításából. Részben ennek köszönhető, hogy a termékenységi arányszám itthon évek óta nem tud emelkedni, a külföldön élő magyarokkal együtt magasabb lehetne ez a szám, vagyis jobb lehetne a magyar demográfiai helyzet. Ez persze nem is csoda, hiszen logikus, hogy elsősorban a fiatalok vándoroltak el az országból, akiknek egy része aztán külföldön alapít családot, sőt akár le is telepednek. Az viszont talán már meglepőbb, hogy az elsősorban munkavállalási, tanulási célből külföldre költözők gyerekvállalási kedve magasabb, mint az itthon maradóké.

Mást mér a KSH és az Eurostat A KSH statisztikája szerint Magyarországon évek óta 1,49 a teljes termékenységi arányszám, az Eurostat adatbázisa viszont ugyanerre 1,54-es értéket állapít meg. Mondhatnánk, hogy a különbség elenyésző, azonban ha azt nézzük, hogy a magyar statisztika szerint évek óta nem tudunk közelebb kerülni a 2,1-es bűvös határhoz, melynél megállna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés