Előfizetői tartalom

Mindenki nyugodjon le: nem lesz harmadik világháború!

Huszák Dániel
Napok óta hangos a média és a közösségi média attól, hogy az Egyesült Államok egy dróncsapásban megölte Kasszem Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda tábornokát és a Kudsz-erők parancsnokát. Rengeteg aggódó poszt, mém, bulvárhír és álhír kezdett el terjedni arról, hogy a vezérkari tiszt halála egyenes út a harmadik világháború felé, valójában viszont nem sok esély van arra, hogy globális konfliktus lesz az eredménye az újabb közel-keleti feszültségnek. Reális esély van viszont egy komoly, elhúzódó konfliktusra, amit Magyarországon is megérezhetünk, de nem kell atomtámadásoktól vagy az utcán menetelő katonáktól rettegnünk.

1. Nem lesz atomháború Iráni Gasedak-rakéta egy parádén. Fotó: Getty Images Irán egyik első válaszlépése Szulejmáni tábornok halálára az volt, hogy bejelentették a 2015-ös atomalkuból való kilépést. Ez hosszú távon könnyen jelentheti azt, hogy a közel-keleti ország atomfegyverek fejlesztésébe kezd (bár hivatalosan ilyen ambíciójuk soha nem volt), de ha bele is...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái