túlsúly elhízás
Gazdaság

A túlsúly mérgezi meg a magyarokat a következő 10 évben

Portfolio
A magyarok egészségi állapotának jövőjéről és a legfontosabb kockázati tényezőkről készített felmerést 26 kutatás -és fejlesztésorientált gyógyszeripari tagvállalatának vezetői körében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Vannak figyelmeztető jelek.

Három területet vizsgált az AIPM a harmadik Innovatív Gyógyszeripari Körképében. A kutatás első részében arra keresték a választ, hogy a válaszadók szerint miként alakul következő 10 évben a magyar társadalom egészségi állapota, valamint melyek a magyar társadalom egészségi állapotát és a születéskor várható élettartamot javító legfontosabb tennivalók ebben az időszakban. Az egyesület arra is rákérdezett, hogy a jövőben milyen kockázati tényezők befolyásolhatják a magyar társadalom egészségét, valamint azt is körüljárta, hogy az innovatív gyógyszervállalatok egészségügyhöz való hozzájárulása hogyan alakulhat a jövőben.

A korábbi kutatások főbb megállapításai itt olvashatók:

A magyar társadalom egészségi állapota kulcsfontosságú az ország teljesítőképessége szempontjából, hiszen az idő előtti megbetegedések nemcsak munkaerőpiaci kiesést, hanem komoly egészségügyi kiadásokat is jelentenek a költségvetés számára - hangsúlyozza az egyesület.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a kutatás eredményei alapján elmondta, hogy azok megerősítik az innovatív készítményekhez való hozzáférés jelentőségét. Egészségügyi mutatóink tekintetében ugyanis még elmaradásban vagyunk az EU-s átlagtól, márpedig a jövő egészséges társadalmának egyik feltétele, hogy a legújabb gyógyszeripari fejlesztések minél gyorsabban és minél több ember számára elérhetőek legyenek. Az innovatív gyógyszergyártók ezért üdvözölték az egészségügyi kormányzat év végi, több terápiás területet érintő, összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról szóló döntését, amelyet követően a befogadási rendszer egyszerűsítésére és a további befogadások gördülékenyebbé tételére is szükség lenne.

Az eredmények alapján óvatos optimizmus jellemzi a válaszadókat: úgy gondolják, a következő 10 évben kicsit növekszik majd az egészségben eltöltött évek száma (4,1).

Az is kedvező üzenete a kutatásnak, hogy a megkérdezettek várakozása szerint emelkedhet a magyarok egészségértésének mértéke (3,7). Kevésbé optimisták a megkérdezettek az innovatív terápiákhoz való hozzáférés idejével kapcsolatban: erről ugyanis az összesített eredmények alapján úgy gondolják, inkább változatlan marad (3,2).

Módszertan

A kutatási kérdőívet az AIPM tagvállalatainak vezetői töltötték ki a szeptember közepe és október eleje közötti időszakban. Az AIPM tagjai olyan kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatok, amelyek a külföldi és a hazai gyógyszerpiac meghatározó szereplői, értékben a hazai gyógyszerforgalom több, mint 50 százalékát adják.

A kutatás másik fontos üzenete, hogy az optimista várakozások ellenére nem dőlhetünk hátra: a megkérdezettek szerint lényeges szerepe lesz a következő 10 évben a magyar társadalom egészségi állapotát és a születéskor várható élettartamot tekintve annak, hogy a magyarok hozzáférnek-e a korszerű terápiákhoz (4,8).

Ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontosnak tartják a finanszírozás bővítését, azaz az egészségügyi kiadások növelését legalább a V4-es országok átlagára (4,7). A jövőbeni tennivalók közül dobogós lett még a kiszámíthatóság, azaz egy hosszú távú egészségpolitikai koncepció végrehajtása (4,5). A válaszadók a fentiek mellett eléggé fontosnak tartják a megelőzés erősítését (4,4), a strukturális átalakítást, vagyis az alapellátás erősítését, a kórházközpontúság csökkentését (4,1), a bürokrácia csökkentését (4,1), az állampolgári részvétel erősítését (3,9) és az esélyegyenlőség növelését (3,9). A munkaerőhelyzet javítása zárja a sort, amelyet szintén fontosnak tartanak a válaszadók (3,5), igaz, a többi említett tényezőhöz képest kevésbé.

A legnagyobb kockázatok

Az AIPM a kutatás során arra is kíváncsi volt, hogy a megkérdezettek szerint mely tényezők veszélyeztetik a leginkább a magyarok egészségi állapotát. A válaszadók úgy vélekedtek, hogy a következő 10 évben a túlsúly szerepe növekszik leginkább a magyarok egészségét fenyegető kockázati tényezők közül (4,2), amelyet a mozgáshiányos életmód (3,8) és az alacsony egészségértés (3,6) követnek.

Magyarországon a rák a legrettegettebb betegségek egyike: minden negyedik embert érint valamilyen daganatos megbetegedés élete során. Ennek kapcsán a kutatás azt vizsgálta, hogy a nemzetközi gyógyszercégek vezetői szerint a következő 10 évben mely faktorok milyen mértékben járulnak majd hozzá a daganatos megbetegedések túlélési esélyének növeléséhez. A válaszadók szerint a daganatos betegségek túlélési esélyeinek növekedéséhez az innovatív terápiák, tehát a gyógymódok fejlődése (4,7) járul majd hozzá leginkább. Szintén fontosnak tartják az országos szűrővizsgálatok bővülését (4,5), az egészségértés növekedését (4,3) és az egészséges életmód elterjedését (4,1).

Az innovatívok szerepe

Az AIPM kutatásában azt is felmérte, hogy miként látják a gyógyszervállalatok vezetői az innovatív gyógyszeripar következő, nagyjából egy évtizedes hozzájárulását a hazai egészségügyhöz. Az egyöntetű vélemény szerint a következő években folytatódik a most is megfigyelhető pozitív tendencia. Az innovatív gyógyszergyártók a jövőben is növekvő mértékben járulnak majd hozzá az egészségügyhöz egyrészt az innováció ösztönzésén keresztül: a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok támogatásával segítik a hazai innovációt, lehetővé teszik a szakemberek számára a nemzetközi tudományos vérkeringésben történő részvételt. Emellett továbbra is fontos szerepük lesz abban, hogy legújabb innovatív készítményeikkel segítsék a magyarok gyógyulását, hiszen az innovatív gyógyszeres terápiák jelentős arányban járulnak hozzá a születéskor várható élettartam növekedéséhez. Harmadrészt pedig abban is egyetértés mutatkozott a válaszadók között, hogy az innovatív gyógyszergyártók tevékenységükkel a következő években is jelentősen hozzájárulnak majd a hazai GDP-hez, így erősítve a nemzetgazdaságot.

Koronavírus
koronavírus vírus labor
GettyImages-667612203factoryworker
koronavírus vírus labor
Graphisoft Park
KarácsonyGergely
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavírus vírus labor