Takarékbank
Gazdaság

Nyugi, ez csak motorfék - marad a gyors növekedés Magyarországon

Portfolio
Lassul, de továbbra is gyors növekedési pályán marad a magyar gazdaság – áll a Takarékbank friss előrejelzésében. A tavalyi (várhatóan) 4,9%-os GDP-bővülés után az idén 4, 2021-ben 3,5% lehet, mondta el Suppan Gergely vezető elemző.

A gazdasági növekedést továbbra is a stabilan bővülő háztartási fogyasztás húzza, illetve a tavalyi száguldás után mérsékeltebb tempóra váltó beruházás. Az erős belső kereslet ára, hogy az infláció a 3%-os cél felett (de még a ±1 százalékpontos toleranciasávon belül) alakul. Az idén 3,6%-os, jövőre 3,1%-os lehet a pénzromlás üteme – vélik a Takarékbank szakértői.

A gazdasági kilátásokat javítja, hogy a külső környezet romlása megállni látszik, az európai gazdaságok konjunktúraciklusa a mélypontjára érhetett. Emellett az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás, illetve a rendezetlen Brexit rövid távú elhárítása is javítja a hangulatot. A külső finanszírozási feltételek javultak, miután a Fed és az Európai Központi Bank is lazább monetáris politikai irányt vett a korábbi várakozásokhoz képest. A két nagy intézmény az idén nem lép a kamatokkal, unalmas éve lesz a nemzetközi monetáris politikának - jósolja Suppan.

Nincs fékezés, csak a motorfék lassít valamelyest a gazdaságon

- mondja Suppan a magyar kilátásokról. Nincs indok arra, hogy 3% körüli szintre süllyedjen a hazai gazdasági növekedési ütem. Sőt, a közgazdász szerint a középtávú kilátások is kiválóak, 2022-ben az akkumulátorgyárak felépülése, 2023-ban pedig a felépül BMW-gyár húzza majd a gazdaságot, ami újra 4% körüli ütemre kapcsolhat majd.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén a szökőnap, illetve a tavalyinál néggyel több munkanap 0,2-0,3 százalékkal is javíthatja a kiigazítatlan GDP-növekedést.

A forintárfolyam kilátásairól szólva Suppan a bizonytalanságot emelte ki, de összességében erősödést vár, mivel "az új kapacitások okozta exportboom a folyó fizetési mérleget újra masszív többletbe fordítja majd". Az elemző szerint az árfolyam erősödése és a kamatszintek várható tartása (vagyis változatlan kamatpolitika) elegendő lehet arra, hogy az infláció is mérséklődjön az év második felében.

Suppan nem számít arra, hogy a lassulás hatására a munkaerőpiac feszessége érdemben mérséklődne. A munkaerőhiány és a minimálbérek gyors emelkedése magasan tartja a keresetek dinamikáját. 

forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
BÉT
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2