Szenvednek a vállalkozások a Cégkapuval - továbbképzéssel segítene a BKIK
Gazdaság

Szenvednek a vállalkozások a Cégkapuval - továbbképzéssel segítene a BKIK

Portfolio
Minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küszködik, jelentős a szakemberhiány a kereskedelemben, a vendéglátásban és az informatikában is. Kevés a képzésre fordítható idő, és a cégek nagy része elégedetlen a rendelkezésre álló képzésekkel. Többek között ezekről beszélt Nagy Elek, a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara elnöke, aki elárulta, a BKIK megítélése a vállalkozók körében egy év alatt jelentősen javult.

Jelentős nehézségekkel kell szembenézniük a magyar vállalkozásoknak, amelyek egy tavaly januári felmérés szerint még negatívan ítélték meg a Budapesti Keresekedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezetét és működését. 

Egy év alatt azonban sok minden változott. Decemberben a BKIK újabb elégedettségi felmérést készített, ennek eredménye Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint bizakodásra ad okot. 

Nagy dolognak tartom, hogy hosszú évek hanyatlása után az általános elégedettség pozitív irányba mozdult 2,6-ról 2,9-re az 5-ös skálán

 - mondta Nagy Elek, hozzátéve, ebben szerepet játszott az, hogy a kamara honlapja és Facebook-oldala megújult, ágazati kutatásokat végeztek, nagy hangsúlyt fektettek a szakmai rendezvényekre és a képzésekre. Úgy véli, az, hogy változott a kamara megítélése, nagyban annak köszönhető, hogy nagyon szisztematikusan haladnak a céljaik megvalósításában, és hogy valóban minőségi szolgáltatásokat nyújtanak.

Nagy Elek arról is beszélt, teltházasok a hiányszakmákra kialakított oktatások, mesterképzések, valamint az olyan speciális tréningek, mint a közösképviselő-képzés vagy az autószerelőknek meghirdetett továbbképzés hibrid- és elektromos járművekre. A jövőben olyan képzéseket szeretnének még indítani, amelyek a vállalkozások hétköznapi működését segítenék, ilyen például a Cégkapu-használat.

Nagy Elek elmondta, minden szolgáltatásuk ingyenes, a BKIK tulajdonképpen az alapszolgáltatásokat biztosítja a magyar vállalkozások számára. A kamara elnöke szerint a legfontosabb szempont az volt 2019-ben, hogy minőségi segítséget nyújtsanak a fővárosi vállalkozásoknak, amelyeknek komoly nehézségei vannak, például:

  • minden harmadik vállalkozás munkaerőhiánnyal küzd;
  • ha van is jelentkező egy állásra, alulképzettek, de magasak a fizetési elvárásaik;
  • kevés a képzésekre fordítható idő;
  • ha van is képzés, azokkal elégedetlenek.

Nagy Elek szerint a sikeres vállalkozások számára elengedhetetlen a minőségi képzés, a szakszerű tanácsadás, erre kell helyezni a hangsúlyt.

Elindult a Kandó Klub

A generációváltás kérdéseinek megoldásában is komoly szerepet játszhat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Corvinus Egyetem Iparpolitikai Kutatóközpontja együttműködésével létrehozott Kandó Klub, amelynek célja, hogy a budapesti vállalatok, vállalkozók, egyetemi hallgatók és a BKIK tisztségviselői számára fórumot biztosítson szakmai elképzelések megvitatására és személyes kapcsolatok kialakítására. A klub törekvése egyúttal az is, hogy a budapesti egyetemi hallgatók bevonásával Budapest versenyképességének fejlesztésére vonatkozó kutatásokat, szakmai vitákat kezdeményezzen.

Jók a visszajelzések, a hallgatók is elégedettek, mert a klub életszagú, igazi kapcsolatot képes kialakítani a cégvezetők és az egyetemisták között

 - mondta Nagy Elek, aki arról is beszélt, szeretnének egy Y és Z generációs munkavállalókkal kapcsolatos felmérést is, hogy még komplexebb képet kapjanak arról, milyen elvárásaik vannak a fiatal munkavállalóknak, milyen elvárásai vannak a cégeknek, hogy a különböző korosztályok képviselői mit gondolnak a különböző pozíciókról, mit várnak jövőbeli karrierjüktől.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet