Manfred Weber: az EU végét jelentené egy sikeres Brexit

MTI
Az Európai Unió (EU) jövőjét is meghatározzák a rövidesen kezdődő tárgyalások a közösség és az Egyesült Királyság új viszonyrendszeréről - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Die Weltnek egy interjúban, amely pénteken, az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése (Brexit) napján jelent meg a német lap hírportálján.

Manfred Weber kiemelte, hogy a britek demokratikusan és önként döntöttek az EU elhagyásáról, ezzel azonban a közösségi tagsággal járó előnyöket is elveszítik.

Ez nem büntetés, hanem a kilépés logikus következménye

- mondta.

"Ha kilépek a sportegyesületből, megtakarítom a tagsági díjat, de nem játszhatok többé a csapatban" - fogalmazott az EPP frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a brit fél nem kívánja többé teljesíteni az EU-tagsággal járó befizetéseket és nem kívánja elismerni az Európai Bíróság joghatóságát, így a tagsággal járó előnyöket sem élvezheti tovább.

Ezt az elvet érvényesíteni kell a közösségből távozott országgal kialakítandó viszonyrendszerről szóló tárgyalásokon. Ellenkező esetben, vagyis "ha Európa Nagy-Britannia javára be akarja fagyasztani a status quót, akkor az európaiak eljátsszák a jövőjüket".

Fel kell ismernünk, hogy ezek a tárgyalások az EU jövőjéről is döntenek

- húzta alá a német politikus. Mint mondta, Európa jövőjét nem a brit szempontok alapján, hanem "európai perspektívából" kiindulva kell formálni. Hangsúlyozta, hogy mindezzel nem "kemény", hanem "meggyőződéses európai" álláspontot képvisel.

Bármely unió elveszíti az egységét, ha mindenki csak azt szemezgeti ki a közösségből, ami éppen tetszik vagy hasznos neki...Számos erő van a kontinensen, amely csak nyitott piacot akar, a politikai uniót, az alapértékeket és a mindezek felett őrködő Európai Bíróságot pedig elutasítja

- mondta az EPP frakcióvezetője.

Mint fogalmazott, "az EU végének kezdete" lenne, ha kialakulna az az érzület, hogy a Brexit sikeres.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, közép-európai idő szerint péntek éjfélkor szűnik meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF