Gazdaság

A cseheknél is nagyon meglódult az infláció

Portfolio
MTI
Januárban 3,6 százalékra gyorsult fel az éves szintű infláció Csehországban a decemberi 3,2 százalékról, míg a piaci elemzők 3,2 százalékos szinten stagnálásra számítottak - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. 2012 márciusa óta ez a legmagasabb inflációs mutató. Az inflációt elsősorban az élelmiszeripari termékek és a szeszes italok drágulása befolyásolta. Ma azt is közzétette a cseh statisztikai hivatal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben csak 1,7%-os volt az éves szintű a GDP-növekedés, így az éves átlagos növekedési ütem 2,4%-ot tett ki.

Miért lódult meg a cseh infláció?

A januári inflációs adatot komolyan befolyásolta a lakbérek 4,2 százalékos általános drágulása, valamint a víz- és gázdíjak 2,9 százalékos emelkedése. Nagyon megugrott számos élelmiszer és alkoholos ital ára: a marhahús 20 százalékkal, a gyümölcs 14,7 százalékkal, a felvágottak 12,2 százalékkal, a szeszes italok pedig átlagban több mint 5 százalékkal drágultak.

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 1,5 százalékos volt az infláció. Decemberrel összevetve elsősorban az alkoholos italok, a zöldség és a gyümölcs ára nőtt jelentősen. Az alkoholos italok januárban 11 százalékkal voltak drágábbak, mint decemberben. Ezt részben a magasabb fogyasztási adósávba való besorolás okozta - mutatott rá Pavla Sedivá, a CSÚ szakigazgatója.

A decemberi inflációs adat után a minap a cseh jegybank váratlanul kamatot emelt, amivel 7 éves csúcsra ugrott a cseh korona az euróval szemben. Az árfolyam azóta is a fontos 25-ös szint alatt, 24,8 körül jár a bankközi piacon.

Lassult a cseh GDP-növekedés

Tavaly éves összehasonlításban 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés Csehországban az egy évvel korábbi 2,8 százalékról - közölte előzetes becslését ma a cseh statisztikai hivatal. A tavaly negyedik negyedéves növekedés, 1,7 százalék, szintén alacsonyabb volt a harmadik negyedévi 2,5 százalékosnál és a negyedik negyedévre várt 2,5 százalékos rátától.

Legutóbb 2016-ban volt ilyen alacsony, 2,4 százalékos a gazdasági növekedés Csehországban. Ennek ellenére a cseh GDP továbbra is gyorsabban erősödik, mint az Európai Unió átlaga - jegyezte meg Vladimír Kermiet, a CSÚ igazgatója a sajtóértekezleten.

A tavalyi gazdasági növekedés motorját továbbra is a háztartások fogyasztási kiadása és a cseh termékek iránti külföldi kereslet képezte. Fontos tényező, hogy tavaly is emelkedtek a beruházások és a munkavállalók száma éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett. Jól ment 2019-ben a kereskedelemnek, a közlekedésnek, a vendéglátóiparnak és a számítógépes, kommunikációs tevékenységeknek.

forint200117
Koronavírus
Buffett
koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117