Gazdaság

A cseheknél is nagyon meglódult az infláció

Portfolio
MTI
Januárban 3,6 százalékra gyorsult fel az éves szintű infláció Csehországban a decemberi 3,2 százalékról, míg a piaci elemzők 3,2 százalékos szinten stagnálásra számítottak - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. 2012 márciusa óta ez a legmagasabb inflációs mutató. Az inflációt elsősorban az élelmiszeripari termékek és a szeszes italok drágulása befolyásolta. Ma azt is közzétette a cseh statisztikai hivatal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben csak 1,7%-os volt az éves szintű a GDP-növekedés, így az éves átlagos növekedési ütem 2,4%-ot tett ki.

Miért lódult meg a cseh infláció?

A januári inflációs adatot komolyan befolyásolta a lakbérek 4,2 százalékos általános drágulása, valamint a víz- és gázdíjak 2,9 százalékos emelkedése. Nagyon megugrott számos élelmiszer és alkoholos ital ára: a marhahús 20 százalékkal, a gyümölcs 14,7 százalékkal, a felvágottak 12,2 százalékkal, a szeszes italok pedig átlagban több mint 5 százalékkal drágultak.

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 1,5 százalékos volt az infláció. Decemberrel összevetve elsősorban az alkoholos italok, a zöldség és a gyümölcs ára nőtt jelentősen. Az alkoholos italok januárban 11 százalékkal voltak drágábbak, mint decemberben. Ezt részben a magasabb fogyasztási adósávba való besorolás okozta - mutatott rá Pavla Sedivá, a CSÚ szakigazgatója.

A decemberi inflációs adat után a minap a cseh jegybank váratlanul kamatot emelt, amivel 7 éves csúcsra ugrott a cseh korona az euróval szemben. Az árfolyam azóta is a fontos 25-ös szint alatt, 24,8 körül jár a bankközi piacon.

Lassult a cseh GDP-növekedés

Tavaly éves összehasonlításban 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés Csehországban az egy évvel korábbi 2,8 százalékról - közölte előzetes becslését ma a cseh statisztikai hivatal. A tavaly negyedik negyedéves növekedés, 1,7 százalék, szintén alacsonyabb volt a harmadik negyedévi 2,5 százalékosnál és a negyedik negyedévre várt 2,5 százalékos rátától.

Legutóbb 2016-ban volt ilyen alacsony, 2,4 százalékos a gazdasági növekedés Csehországban. Ennek ellenére a cseh GDP továbbra is gyorsabban erősödik, mint az Európai Unió átlaga - jegyezte meg Vladimír Kermiet, a CSÚ igazgatója a sajtóértekezleten.

A tavalyi gazdasági növekedés motorját továbbra is a háztartások fogyasztási kiadása és a cseh termékek iránti külföldi kereslet képezte. Fontos tényező, hogy tavaly is emelkedtek a beruházások és a munkavállalók száma éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett. Jól ment 2019-ben a kereskedelemnek, a közlekedésnek, a vendéglátóiparnak és a számítógépes, kommunikációs tevékenységeknek.

ryanairshutterstock
tea
London Tower bridge
koronavírus coronavirus virus
huaweigetty
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
ryanairshutterstock