Koronavírus: drámai ábra mutatja a valóságot

MTI
Portfolio
A koronavírus terjedésének Kínán kívüli számai egyre inkább azt sugallják, hogy a járvány kontroll alatt tartása kudarcot vallott. Egyre több Kínán kívüli, sőt, Kínával közvetlenül összefüggésbe nem hozható beteg bukkan fel a világban. A járvány lassítása továbbra is kiemelt jelentőségű feladata lesz a világ országainak, de emellett a betegségre való felkészülés, illetve a gyógymód mielőbbi kidolgozása kerülhet előtérbe.

Riogat a WHO: fogy az idő, ebből világjárvány lehet

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell - mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója.

Riogat a WHO: fogy az idő, ebből világjárvány lehet

Moszkvában arcfelismerő rendszert vetettek be a koronavírus ellen

Automatikus arcfelismerő rendszerrel ellenőrzik Moszkvában a koronavírus miatt elrendelt elkülönítés betartását - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere pénteken a honlapján.

Moszkvában arcfelismerő rendszert vetettek be a koronavírus ellen

Az ellátási láncok felülvizsgálatára szólított fel a koronavírus miatt a francia pénzügyminiszter

Ellátási láncaik mélyreható felülvizsgálatára szólította fel a francia feldolgozóipari vállalatokat Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, mondván, hogy az új koronavírus által okozott járvány világosan megmutatta a kínai beszállítóktól való túlzott függőséget.

Drámai ábra mutatja, mennyire más most a helyzet

A koronavírust február elejéig az esetszámok mérete alapján a 2003-as SARS-járványhoz hasonlították sokan, de mivel utóbbiban összesen mintegy 8 ezren betegedtek meg világszerte és 800-an haltak meg, míg a koronavírusnál már 75 ezernél, illetve bő 2 ezernél jár az esetszám, így láthatóan más pályán halad a két vírus. A Fitch Solutions elemzésének alábbi ábrája azt is jól mutatja, hogy a WHO általi globális vészhelyzetté nyilvánítás óta mennyire más pályán halad a két járvány terjedése is: a koronavírus sokkal intenzívebben terjed a 17 évvel ezelőtti járványnál. És sajnos a mai nap fejleményei alapján arra kellett következtetnünk, hogy a kínai, dél-koreai, iráni hatóságok kontrollja alól úgy tűnik, kikerült a járvány.

Nem ereszti az USA a gyengélkedő Kínát

Bár a kínai kereskedelmi minisztérium ma azt közölte, hogy a január és februári import- és export statisztikákra jócskán rányomja majd a bélyegét a koronavírus negatív hatása, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának egyik illetékese azt mondta: továbbra is arra számítanak, hogy a februárban hatályba lépett amerikai-kínai első fázisú kereskedelmi megállapodást be fogja tartani Kína. Érvelésük szerint leginkább azért számítanak erre, mert a megállapodás hosszabb időszakra szól, nem rövid távra.

A koronavírus miatti gyárleállások és lakossági félelmek miatt drasztikus gazdasági helyzetromlás történik jelenleg Kínában, így az első negyedéves GDP-növekedés a JPMorgan szerint akár 1% körülre is szakadhat, aztán persze majd ahogy visszaszorítják a járványt, úgy korrigálhat a gazdaság. Lényegében tehát egyelőre úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem engedi azt, hogy Kína a koronavírus járványra hivatkozva elmaradjon a kereskedelmi megállapodásban rögzített importnövelési vállalásaitól. A megállapodás szerint a 2017-es évhez képest Kínának idén 77, jövőre 123 milliárd dollárral kell növelnie az amerikai importját (és a nagyobb áruféleségekre tételes célok vannak meghatározva), aminek elérhetőségét már a járvány kitörése előtt is kétségbe vonták sokan, azóta pedig ezek a kétségek tovább erősödtek. (Reuters)

Megállítja-e a felmelegedés a járvány terjedését?

Ezt a kérdést járta körül a Reuters, ami különösen fontosnak látszik most, hogy a járvány külföldi terjedése is felgyorsult. A válasz röviden:

  • Nincs rá bizonyíték, hogy a melegebb időjárás lassítaná a vírust, de mivel több hasonló vírus is erősen szezonális jellegű, minden reményünk megvan arra, hogy így legyen.
  • A legfontosabb ok, ami közös lehet a szezonális betegségekben, hogy a hideg irritálja a légutakat, ezért télen fogékonyabbak vagyunk vírusfertőzésre. (Megjegyezzük, hogy Irán betegséggel sújtott városaiban bőven 10 fok feletti a hőmérséklet, ami óvatosságra ad okot.)
  • A szakértők óvatosan azt jósolják, hogy a meleg segíteni fog, bár a mértékét illetően bizonytalanok. Várhatóan a legmelegebb nyári hónapokra teljesen visszaszorul a vírus. 
  • Fontos kérdés, hogy a következő hideg szezonban visszatér-e fertőzés. A Reuters által megszólaltatott egyik szakértő szerint várhatóan igen. Ez nem meglepő várakozás, tekintve, hogy a vírus gyorsan terjed, immár Kínán kívül is.

Tüntetés robbant ki Ukrajnában a koronavírus miatt

Több tucat tüntető támadta meg Ukrajnában azt a buszkonvojt, mellyel ukrán és külföldi állampolgárságú betegeket szállítottak haza Vuhanból – írja a CNBC.

Jogos volt az aggodalom az óceánjáró kapcsán

A Diamond Princess óceánjáró karanténjának feloldásával a hatóságok szinte feladták a vírus megfékezésének lehetőségét - mondták sokan azok után, hogy az egészségesnek tűnő utasok a héten hivatalosan is elhagyhatták a hajót. Nem véletlenül, hiszen a hajón a megelőző két nap több mint 90-90 új beteget találtak, vagyis szinte biztosra volt vehető, hogy az elbocsátott utasok között is van fertőzött. Ma érkezett a hír:

"Megbetegedett egy izraeli állampolgár, akit a Diamond Princessről engedtek haza. Bár a Diamond Princess 3700 utasa közül a fertőzöttek száma szerdára elérte a 620-at, az egészségesnek tűnő utasok hivatalosan is elhagyhatták a hajót, amely már február 5. óta vesztegel Jokohama kikötőjében. A fertőzöttek nagyrészt idős emberek, az utasok mintegy fele japán állampolgár."

A kínai plázák fele még mindig zárva tart a koronavírus miatt

A koronavírus miatt a kínai plázák fele még mindig zárva tart, miután a vásárlók csupán a legszükségesebb termékeket szerzik be a járvány miatt.

A kínai plázák fele még mindig zárva tart a koronavírus miatt

Dél-Koreában tovább terjed a vírus

Dél-Koreában csaknem megduplázódott péntekre a fertőzöttek száma, amely így meghaladta a 200-at. Több mint felük tagja az ország negyedik legnagyobb városának számító Teguban működő egyik keresztény felekezetnek. 

Két újabb halott van Iránban, egy izrali utas is megbetegedett

Két újabb halottja van az új koronavírusnak Iránban, így már négyre nőtt a halálos áldozatok száma, emellett pedig 13 további fertőzöttet diagnosztizáltak a közép-keleti országban - közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője pénteken.

Tájékoztatása szerint az új esetek közül hetet az iráni síiták szent városából, Komból, négyet Teheránból, míg kettőt Gilánból jelentettek. Tizennyolc megbetegedésről lehetett eddig tudni a perzsa államban, közülük a mai kettővel együtt négyen meghaltak.

Három új fertőzöttet találtak Olaszországban

Az Észak-Lombardiában talált három beteg (egy házaspár és a barátjuk) nem jártak Kínában. A további fertőzések megelőzésére Codogno és Castiglione d’Adda városokban a hatóságok arra kérik a polgárokat, hogy maradjanak otthon és kerüljék a társas érintkezést. 

Eddig három olaszországi megbetegedésről lehetett tudni, két két kínai turistáról és egy Vupejből hazaszállított olasz állampolgárról. 

Maszkokat kénytelen gyártani a Masterplast egyik kínai beszállítója, de a cég megoldotta a problémá

A koronavírus terjedése világszerte fennakadásokat okoz az ellátási láncokban, ez alól a magyar cégek sem kivételek. A Masterplast például alapanyagai 30 százalékát Kínából szerzi be, de a cégnél nincs gond, mert saját gyártással és európai alternatívákkal pótolni tudják  – írja az Index.

Maszkokat kénytelen gyártani a Masterplast egyik kínai beszállítója, de  a cég megoldotta a problémá

Három héten belül már többet tudhatunk a koronavírus lehetséges ellenszeréről

Akár három héten belül is lehetnek eredményei két előzetes vizsgálatnak, amely a koronavírus kezelésére irányulnak – közölte a WHO.

Egyelőre nincs bizonyított ellenszere a vírusnak, ami világszerte eddig 2 130 embert ölt meg, és legalább 75 700 embert fertőzött meg eddig – számolt be a CNBC. Egyes tudósok szerint a malária ellenszereként is használt gyógyszerek hatásosak lehetnek a vírus ellen, de erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték.

A helyi hatóságok eddig az ebolavírus terjedése során alkalmazott hatóanyagot vetették be a koronavírus ellen, másutt a lopinavir és ritonavir nevű szereket alkalmaznak. Eközben a kutatók olyan vakcinák elkészítésén dolgoznak, amelyeket hamarosan embereken is tesztelnek.

Az amerikai kormány február elején úgy nyilatkozott, hogy ők is dolgoznak egy ellenszeren, amelynek a tesztelése a következő két és fél hónapban kezdődhet. Eközben a WHO kutatási vezetője február 13-án azt nyilatkozta, hogy heteken belül új információk láthatnak napvilágot a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy legyen bármilyen nagy az igény az oltóanyag mielőbbi piacra kerülése iránt, egy-egy új hatóanyag tesztelése hónapokba, akár évekbe is telhet.

Hatalmas veszteségek a légiközlekedésben a koronavírus miatt

A globális légiközlekedési ipar hatalmas veszteségeket fog elszenvedni a koronavírus miatt, és több mint 10 év után először visszaesés is lehet az ágazatban – írja a CNN.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) arra figyelmeztet, hogy a járvány miatti keresletcsökkenés akár 29 milliárd dolláros veszteséget is jelenthet a légitársaságoknak.

A globális forgalom akár 4,7 százalékkal is visszaeshet a szervezet előrejelzése szerint, így pedig a 2008-2009-es válság óta először csökkenhet a kereslet az ágazatban. A Quantas Airlines csütörtökön jelezte, hogy a vírus akár 100 millió dollárral is visszavághatja az adózás előtti eredményüket a pénzügyi év második felében, az Air-France-KLM pedig 216 millió dolláros bevételcsökkenésre számít február és április között.

Lassan kijelenthetjük: a koronavírus elszabadult

A koronavírus terjedésének Kínán kívüli számai egyre inkább azt sugallják, hogy a járvány kontroll alatt tartása kudarcot vallott. A járvány lassítása továbbra is kiemelt jelentőségű feladata lesz a világ országainak, de emellett a betegségre való felkészülés, illetve a gyógymód mielőbbi kidolgozása kerülhet előtérbe.

Lassan kijelenthetjük: a koronavírus elszabadult

Gyógyult emberek is fertőznek

Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adatai szerint csütörtök éjfélig Kína szárazföldi részén 889 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.

A napi új fertőzöttek száma csütörtökig három napon át csökkent országosan, míg a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül tizenhat napon át fokozatosan zsugorodott a napi új megbetegedések száma. Bár a pénteken közölt napi adatok emelkedést mutattak az egy nappal korábbiakhoz képest, de a napi új fertőzöttek száma még így is második napja maradt ezer alatt országosan, ami ezt megelőzően utoljára január 29-én fordult elő.

Csao Csian-ping, az egyik Hupejben dolgozó szakértői csapat vezetője a Nanfang Zsenvu Csoukan (Southern People Weekly) című kínai lapnak az elmúlt napok adataiban tapasztalt visszaesésről úgy nyilatkozott:

Még nem lélegezhetünk fel. A számok újra megemelkedhetnek.

Csao ráadásul azt mondta: találkoztak olyan esetekkel, amelyekben gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehetnek. Hasonló eseteket Kanadából is jelentettek.

Hszü Nan-ping kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes egy pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy április második felében kezdik majd el a koronavírus elleni legkorábbi oltóanyag klinikai tesztjeit.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF