koronavírus vírus maszk
Gazdaság

Két ábra a világban gyorsulva terjedő koronavírusról

Portfolio
Miközben Kínában - a hivatalos adatok szerint - meglepően gyors lecsengést mutat a koronavírus-járvány, a világ többi részén egyre több országban bukkan fel a betegség. A megerősített fertőzések és a halálozások száma is emelkedik, vagyis a járvány még egyértelműen gyorsuló szakaszában jár.

Brazília, Georgia, Görögország, Észak-Macedónia, Norvégia és Románia: ezek azok az országok, melyekben tegnap először bukkant fel az új koronavírus, a lista ma eddig Dániával és Észtországgal bővült. Jó hír viszont, hogy ezekben az országokban egyelőre csak 1-1 betegre bukkantak, és az esély, hogy ők kontrollálhatatlanul sok embernek átadták a vírust alacsony.

Több országban viszont gyorsan terjed a betegség, így (a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint) tegnap először fordult elő, hogy Kínán kívül több új megerősített megbetegedést regisztráltak, mint Kínában (582 vs. 433).  Így már  3300 felett jár a fertőzöttek Kínán kívüli száma, 55-en haltak meg.

A számok és a hírek alapján 3-4 Kínán kívüli fertőzési góc lehet. A legegyértelműbb (és legszomorúbb) helyzetet Dél-Koreában láthatjuk, ahol tegnap 284 új beteget találtak a hatóságok. A kép azonban ennél is aggasztóbb: a mai részadatok újabb 505 fertőzést mutatnak, így már 1766 esetet tartanak nyilván. (A lenti ábránk egységesen a tegnapi éjféli állapotot mutatja, ezért kisebb a dél-koreai szám.) A dél-koreai fejleményekkel kapcsolatban biztató a hatóságok határozott fellépése és nyílt kommunikációja, illetve az alacsony halálozási ráta. Ezek reményt adnak arra, hogy a járvány kontroll alatt marad az országban.

Európán belül természetesen az olaszországi fejlemények a leginkább figyelemreméltók, a 131 új esettel tegnapra 453-ra nőtt a betegszám. Tekintettel ara, hogy milyen sok országban találtak Olaszországra visszavezethető fertőzést (Algériától Romániáig) , él a gyanú, hogy a vírushordozók száma jóval magasabb lehet. 

Ennél sokkal homályosabb a helyzet Iránban, ahol ha egy pillanatra hinnénk a hivatalos számoknak 14%-os halálozási rátát jelenthetnénk. A valóságban biztosan sokkal több a fertőzött a 139-es esetszámnál, és sajnos az elhunytaké is 19-nél. Nagyon valószínű, hogy Iránban valójában Dél-Koreát megelőzve a legsúlyosabb a járványhelyzet a Kínán kívüli világban, ami a hatóságok különös hozzáállása tovább súlyosbít.

A sok fertőzöttet nyilván tartó Japánban a leginkább megnyugtató a helyzet, hiszen a napról napra figyelt számok nem jeleznek gyorsulást.

Címlapkép: Getty Images

autópálya_kamion_logisztika_getty_stock
Dicaprio
Ursula von der Leyen europai Bizottsag velemenycikk koronavirus valsagkezeles
Brazília
Ausztrália
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
autópálya_kamion_logisztika_getty_stock