Előfizetői tartalom

Káosz a szomszédban: sorsdöntő pillanat előtt Szlovákia

Szlovákiában holnap parlamenti választást tartanak, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen összetételű lesz a kormány. Az új kabinetnek rögtön nehézségekkel kell szembenéznie: a szlovák gazdaság növekedési kilátásai rövid távon romlottak, hosszú távon pedig a strukturális reformok hiánya képezhet akadályt a fejlődés előtt. A gazdaság szerkezete extrém módon egészségtelen: az egyenlőtlenség kirívó, a túlságosan nyílt gazdaság pedig fokozottan ki van téve a külső sokkoknak. Szlovákia potenciális GDP-növekedése 3%, ezt a szintet pedig csak a humántőkébe, a kutatásfejlesztésbe történő beruházásokkal lehetne áttörni. Erre eddig sem volt politikai akarat, az új kormány pedig vélhetően annyira heterogén lesz, hogy esélye sem lesz átfogó reformokat véghezvinni.

Szlovákiában holnap parlamenti választást tartanak, ahol valószínűsíthető, hogy megbukik a 2006 óta domináns párt, a Smer (Irány). A szlovák törvények értelmében a választás előtt két héttel nem lehet közvélemény-kutatási eredményeket közölni, kutatni azonban igen - az intézetek el is végezték a méréseket, amelynek az eredménye kiszivárgott. Ezeket látva arra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés