Előfizetői tartalom

Gazdasági növekedés és vagyoni különbségek: hogy állunk?

Briglevics Tamás, MNB
Nagy Ágnes, MNB
Sisak Balázs, MNB
Szalai Ákos, MNB
A növekedés társadalmi fenntarthatóságának kulcsa, hogy a gazdasági növekedés előnyeiből a társadalom széles csoportjai részesüljenek. Ennek megítélésére gyakran használt mutató a vagyoni egyenlőtlenség mértéke, melyben Magyarország kimondottan kedvező helyen áll nemzetközi összevetésben. 2013 óta a dinamikus gazdasági növekedés az európai összevetésben alacsony vagyoni különbségek fennmaradása mellett következett be. A széles középosztály kialakulása növeli a társadalmi kohéziót, mérsékli a társadalmi ellentéteket, segíti a humántőke fejlődését és a munkatermelékenység növelését.
A társadalmi egyenlőtlenség kérdése szoros összefüggésben áll a gazdasági növekedés és fenntarthatóság kérdéskörével. Az egyes társadalmi rétegek közötti jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség az elmúlt évtizedekben számottevően növekedett több országban. Egyes vélemények szerint (például Piketty) az egyenlőtlenség növekedése a kapitalizmus természetes velejárója...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái