Máris kész a magyar gyógyszer a koronavírus ellen? – Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató

Portfolio
Van néhány olyan hatóanyag, amelynek „tesztelése már ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott, rokon vírusoknál hatásosnak tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki az InfoRádiónak Müller Viktor, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója. A kutató-biológus szerint ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa azt hangsúlyozta a rádiónak, hogy szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

Két sáv létezik. A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott, rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben

- jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

A kutató azt is kiemelte, hogy a tudósok ma már annyi mindent tudnak a koronavírusról, mint tíz-húsz éve ezer vírusról sem, a globalizáció pedig az információ áramlásába is besegít.

"Elképesztő gyorsasággal terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak" - említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF