Müller Cecília: még emelkedik a koronavírus járványgörbe Magyarországon

Portfolio
Ma délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs a magyar koronavírus-járványról. Az eseményről élőben tudósítottunk, amelyen elhangzott, hogy a járvány görbéje még felfelé tart Magyarországon és továbbra is a tömeges megtegedések korszakának küszöbén járunk.

A fagyizókkal minden rendben?

Sok olyan fagyizó nyitott ki, ahol közel kerül egymáshoz az eladó és a vásárló és készpénzzel is fizetnek, ezekkel nincs gond járvány szempontjából? – érkezett egy újabb kérdés. A tisztifőorvos hosszas válaszának lényege az, hogy nincs gond, ha a távolságtartásra figyelnek, mert friss termékeket árulnak, amelyek mélyhűtöttek, azt pedig nem bírja a vírus. A tájékoztatóról szóló beszámolónk ezzel véget ért.

A fertőzöttek 40%-a kórházi kezelésre szorul itthon - ez magas nemzetközi szinten?

Erre a relevánsnak tűnő kérdésre Müller Cecília úgy válaszolt: ez az arány kb. megegyezik a nemzetközileg megfigyelhető adatokkal (40-50% az arány a legtöbb országban).

A tájékoztató korábbi részében még arról beszélt, hogy a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, így nem világos, hogy a kérdés és a rá adott válasz pontosan mit jelent. Jelenleg az 1916 főnyi összes fertőzöttből 250 gyógyult, 189 elhunyt, így az aktív esetek száma 1477 fő, és mivel a mai adatok szerint közülük 784 van kórházban, így valójában az aktív fertőzöttek 53%-a van kórházban. Feltehetően ezt igyekezett megerősíteni Müller Cecília azzal, hogy ez nemzetközi adatok alapján normálisnak mondható. Hozzá kell azonban tenni, hogy ennél sokkal kisebb arányban kerülnek kórházba nemzetközi szinten a diagnosztizált betegek közül, ami szintén arra vezethető vissza, hogy Magyarországon kifejezetten kevés tesztet végeznek el, ami alacsony esetszámot eredményez és így a 189 halálozási szám az 1926 esethez képest az egész régióban kiugróan magas, 9,9%-os halálozási rátát produkál. Egyébként se ennek a kiugró értéknek az okára, se arra nem érkezett magyarázat ma sem, hogy miért rendelte el a mai napi határidővel bő 30 ezer kórházi ágy kiürítését a kormány – hiszen ilyen jellegű kényelmetlen kérdések el sem hangoztak a tájékoztatónak nevezett eseményen.

A tisztifőorvos jelezte: Magyarországon is az a gyakorlat, hogy az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon maradnak és 14 napon belül le is fut a betegség. Most 61 fő van lélegeztetőgépen, de vannak olyanok is, akik intenzív osztályon vannak, de nem szükséges a lélegeztetésük. Konkrét számot nem említett.

Mikor beszélünk már tömeges megbetegedésről?

Felmerült egy kérdés, hogy napok óta azt mondogatják a sajtótájékoztatókon, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén járunk, de mikor beszélhetünk már erről, és van-e hozzá társítható szám?

Nincsen szám erre, nem az abszolút szám a lényeg és nem is kizárólagosan a szám jellemzi a tömeges megbetegedések korszakába lépést Müller szerint. Amíg a közösségi terjedés lehetősége adott, az növeli a kockázatokat, de tömeges megbetegedésnél már nem határolható el a megbetegedés helye – húzta meg a határvonalat a mostani helyzet és a tömeges megbetegedések korszaka között.

Holnap tisztábban láthatunk a Pesti úti idősek otthona kapcsán

Jelenleg zajlik a második mintavétel a Pesti úti idősek otthonából származó lakók esetén, az eredmények talán holnapra elkészülnek – jelezte a tisztifőorvos.

Milyen óvintézkedések javasolnak a most érettségizőknek: tömegközlekedés, taxi, távolabbi ismerőssel

Erre a releváns kérdésre Müller Cecília az alábbi válaszokat adta: ha közel van az iskola, akkor menjen gyalog az érettségire készülő diák, lehetőleg egyedül. Ha ez nem megoldható, akkor akár tömegközlekedési eszközön utazik a diák, akár autóval viszik, viseljen maszkot, és minél távolabb üljön a másik embertől mindenféle eszközön. Emellett kézmosás, kézmosás, kézmosás.

Vannak-e gócpontok? Kell-e izolálni területeket?

Változatlanul igaz, hogy Budapest és Pest megye a legérintettebb - mondta Müller Cecília.

Az idős otthonok és a betegek ápolását végző kórházak azok a területek, ahol konkrétan meghatározták a fertőzöttek számát. A jelenlegi szabályos és korlátozás mellett kordában tarthatóak ezek a helyek, a lakók és a személyzet, mondta Müller.

Egyéb gócpontról nem tudunk - zárta szavait.

Javaslat allergiásoknak

A nagyobb/hosszabb hajúak mossanak gyakrabban hajat és párnát, mert a haj sok pollen szemcsét tartalmaz/köt meg, és visszafertőzi az allergiásokat, így ezt is célszerű bevetni – javasolta egy másik kérdésre a tisztifőorvos.

Még emelkedik a járványgörbe Magyarországon

Noha enyhe mértékben, de emelkedik a járványgörbénk, még a felszálló ágban van Magyarország, ezért a súlyosabb megbetegedések száma is több – válaszolt egy újságírói kérdésre Müller Ceclia.

Mozgási javaslatok

Újra felhívta a figyelmet arra a tisztifőorvos, hogy az idősek csak a legszükségesebb mértékben hagyják el otthonukat, legfeljebb egy rövid sétára menjenek ki. A fiatalok számára a mentális egészség megtartása érdekében érthető a mozgás, de csak egyedileg végezzék, ne csoportosan. Futás, biciklizés, séta a szabadban javasolt, lehetőleg minél távolabb az emberektől. A kültéri sportolás rizikófaktora csekély.

Hazatérés után váltsunk ruhát, a sportruházatot is mossuk ki. 

Nincs új idősotthon, ahol megjelent volna vírus

Müller Cecília országos tisztifőorvos az alábbi főbb információkat mondta:

  • A fertőzöttek közel 80%-a nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen és kiemelte: már 250 ember gyógyult van. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy aki lélegeztető gépre kerül, még mindig van remény, sokkal többeket meg tudtak így menteni, mint amit eleinte gondoltak.
  • Sajnos tegnap óta 17 új elhunyt van Magyarországon (ez minden eddiginél magasabb – a szerk.)
  • Nő az elvégzett tesztek száma, már 46 ezer darab fölé ment
  • Jelenleg 784 ember van kórházban a koronavírus miatt, és közülük 61 fő van lélegeztetőgépen.
  • A figyelmünket a fokozottan kockázatos társadalmi csoportokra irányítjuk (idősek otthona, idős társadalmi rétegek). 1035 idősek otthona van Magyarországon, egyelőre 18-ban van koronavírusos beteg, azaz nem nőtt a fertőzött intézmények száma, de egy-egy intézményen belül a terjedés halad.

Nincs tumultus a határokon, sokakat feljelentettünk

Lakatos Tibor ezredes jelezte:

  • nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott a forgalom, egyedül Hegyeshalomnál van most 30 perces torlódás a személyforgalomban.
  • 146 ezer embert ellenőriztek már a határokon a lezárások óta, akik Magyarországra akartak jönni. Egyre kevesebb az ide érkező személy, ezért a kötelezően elrendelt házikaranténok száma is csökken, már 12 ezer alatt van a jelenlegi személyek száma.
  • Közel 9 ezer házi karantén szabály ellenőrzést végeztek tegnap óta, és csak 30 szabálytalanságot tapasztaltak. Hétvégén nagyobb számban szegték meg a kijárási korlátozást az emberek, több mint 1200 volt, 496 főnél helyszíni bírság, közel 500 személyt fel kellett jelentenünk.

Mindjárt megszólal az Operatív Törzs

Egyelőre még nem kezdődött el a tájékoztató, de amint elkezdődik, hírfolyamunkban élőben követjük a főbb eseményeket.

Ma újra megszólal az operatív törzs a magyar koronavírus-járványról

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A 17 fővel, 189-re emelkedett az elhunytak száma, 250-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Ilyen sokan, 17-en még egyetlen nap sem hunytak el Magyarországon a koronavírussal összefüggésben.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF