Előfizetői tartalom

Van egy megmagyarázatlan furcsaság a magyar koronavírus-számokban

Portfolio
Négy hete közöl területi adatokat a hivatalos kormányzati koronavírus-portál, amiből képet kaphatunk a megerősített megbetegedések megyénkénti alakulásáról. A számokban a legtöbb esetben nincs is semmi különleges, néha azonban meglepő módon egyik-másik megyéből eltűnik néhány beteg. Egészen pontosan 9 alkalommal fordult eddig elő, hogy a megyei összes esetszám a következő napra csökkent. Múlt héten csütörtökön négy megyében összesen 7 beteggel lett kevesebb.

FRISSÍTÉS: Időközben egy olvasónknak köszönhetően fény derült egy új magyarázatra.

A csökkenést nehéz értelmezni, hiszen nincs rá igazán elfogadható magyarázat. A betegszám tartalmazza a felgyógyultakat és az elhunytakat is, tehát elvileg sosem csökkenhet, csak stagnálhat, vagy gyarapodhat. Ezért kérdésekkel fordultunk a Belügyminisztériumhoz:

  • mi az oka annak, hogy egy-egy megyében csökken a nyilvántartott fertőzöttek száma?
  • mi a megyei besorolás alapja egy-egy esetnél, és ez miért változhat?

A BM 20 percen belül válaszolt a kérdésünkre, ez a gyorsaság még akkor is példás lett volna, ha történetesen nem este 8 órakor lett volna. Az Ügyeleti Központ válasza így szólt:

Miről szól a cikk?

  • Az első kérdés-válasz után újabb tisztázó kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak. Ettől azonban nem lettünk előrébb
  • Van némi ellentmondás az adatokban, így hivatalos válasz hiányában kénytelenek vagyunk találgatni, mi is ez a rejtély.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés