balatonshutter
Gazdaság

Éledezik a magyar turizmus, de a budapesti szállodáknak gyászos évük lesz

A koronavírus az utazási és turisztikai szektorra mérte a legnagyobb csapást, a bevételkiesés idén tavasszal drasztikus volt az ágazatban. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a járvány lecsengése és ezzel együtt a korlátozások feloldása felpezsdítette a magyarok utazási kedvét, pünkösdkor a magyar szálláshelyek foglaltsága már közel 50 százalékos, és az ágazati szereplők optimistán nyilatkoztak a nyári szezonnal kapcsolatban is.

A járvány lecsengése és a korlátozások feloldása felpezsdítette a magyarok utazási kedvét: úgy tűnik, a belföldi kereslet egy része még idén helyreállhat, főleg a vidéki szálláshelyeken, a külföldről érkező vendégek viszont még hosszú ideig elmaradhatnak, ez pedig érzékenyen érinti a fővárosi szálláshelyeket. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Portfolio megkeresésére elmondta, a budapesti turizmus újraindulása szeptember előtt nem valószínű.

A Budapestre érkező turisták 95 százaléka külföldi, és még ha ősszel meg is jelennek a vendégek a budapesti hotelekben, a fővárosi szállodák 30 százalék körüli forgalomra számítanak

– mondta a szakember, hozzátéve, pontosan lehetetlen megmondani, mikor tér vissza minden a régi kerékvágásba, de egyelőre abban bíznak, hogy talán jövő tavasszal normalizálódik a helyzet.

Vidéken ugyanakkor elindultak a foglalások, a pünkösdi hosszú hétvégén 50 százalékos a foglaltság, és úgy tűnik, nyáron a tavalyi év azonos időszakához képest nagyjából 15-20 százalékkal lesz kisebb a forgalom.

A karantén elvitte a szabadságokat

Látszik, hogy a magyarok szívesen utaznának belföldön, gondot az jelenthet, hogy a karantén időszakában sokaknak ki kellett venni a szabadságukat, ez pedig meglátszik a foglaltsági adatokon is: a hétvégék szépen alakulnak, a hétköznapokon viszont lehetnének magasabbak a számok

– mondta Flesch Tamás, hozzátéve, optimizmusra ad okot a foglaltsági adatok alakulása, különösen ahhoz képest, hogy pár héttel ezelőtt hogyan alakultak a számok. Míg tavaly még arról beszélgettünk a szakemberrel, mennyire sújtja az ágazatot a munkaerőhiány, most fordult a kocka.

A turizmusban nagyjából 400 ezer ember dolgozott a koronavírus okozta gazdasági válság előtt, nagyjából 60 százalékuknak maradt meg az állása.

A vendéglátásban körülbelül 200 ezren dolgoztak a járványhelyzet előtt, 80 százalékuk – akár csak ideiglenesen – de munka nélkül maradt.

Ahogy szépen-lassan nyitnak újra az éttermek, kávézók, várhatóan sokan újra munkába állhatnak majd

– jegyezte meg a szakember, aki szerint az újranyitó vendéglátóipari egységek és szállodák életben maradásához két dologra lenne szükség:

  • ha a járulékfizetés elengedését meghosszabbítaná a kormányzat az év végéig,
  • valamint egy 35-50 százalékos bértámogatás, mivel a vendéglátóhelyek számára a legnagyobb kiadást az alkalmazottak bérének és járulékainak kifizetése jelenti.

Fellélegezhetnek a szállodák?

A Portfolio által megkeresett szállodaláncok arról számoltak be, az emberek még óvatosak, nem tért vissza a régi utazási kedv.

Az elmúlt hetekben kezdenek újra tervezni és foglalni a vendégek és a belföldi turizmus további élénkülésére számítunk a következő időszakban. A nyári időszak valószínűleg népszerűbb lesz, a balatoni szállodák, valamint a családos pihenéseket kínáló bükki szállodánk iránt már most látszik az élénk érdeklődés. A budapesti szállodáink esetében más a helyzet, itt ezért is várunk még a nyitással. Ezek a szállodák főként a külföldi turizmusra és a konferencia-rendezvény turizmusra épülnek” – mondta Gál Judit, a Danubius Hotels Group marketing és kommunikációs igazgatója, hozzátéve, a cég rugalmas foglalási feltételeket biztosít, díjmentessé tette a lemondást és az átfoglalást, bízva abban, hogy így bátrabban foglalnak a vendégek.

A Hunguest Hotels is lépésenként valósítja meg az újranyitást. Két vidéki szálloda mellett ezen a hétvégén nyit a hajdúszoboszlói és zalakarosi szálloda.

Idén nem számítunk kiemelkedő szezonra

– írták megkeresésünkre. Úgy vélik, augusztusban várható először teltház közeli állapot, minden évben ez a hónap a legkeresettebb, most sem lesz ez másként.

A válság súlyosan érintette a két szállodaláncot. A Danubius Hotelstől megtudtuk, ugyan néhány budapesti szálloda várhatóan a nyáron kinyit, de valószínű, hogy lesznek olyanok, melyek idén már zárva maradnak.

A munkaidő-csökkentés lehetősége a szállodák egy részében átmeneti megoldás, így meg tudjuk tartani azoknak a munkatársaknak a többségét, akiknek a szállodák zárva tartása miatt jelenleg még nincs munkájuk. De ez azoknak a szállodáknak az estében, amelyek hosszabb ideig nem nyitnak meg, nem megoldás. Így nem tudjuk elkerülni a létszámleépítést. Ezt a helyzetet azzal igyekszünk enyhíteni, hogy a balatoni szállodákban megnyíló 250 pozíciót – amire minden évben szezonális munkaerőt szoktunk felvenni – idén belső toborzás útján töltjük be” – mondta Gál Judit.

A Hunguest Hotelstől megtudtuk, komoly létszámleépítésre kényszerültek, miután a pandémiás helyzet miatt amúgy is zárva tartó szállodák felújítási munkálatait előreütemezték.

Hét szállodánk tartósan zárva tart átépítés miatt, egyes szállodák esetében a zárás két évig is eltarthat, így szükséges volt meghozni azt a nehéz döntést, hogy megválunk az ottani munkavállalók jelentős részétől. Újranyitó szállodáinkban a kereslethez igazítottuk a munkavállalói létszámot, hogy tervezni tudjuk az üzemeltetési veszteséget a közeljövőben. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ez egy átmeneti állapot, a megújult négycsillagos superior besorolású Hunguest Hotels szállodákba nagy számban számítunk majd a szakképzett, minőségi munkaerőre” – írták.

Élénkül a falusi turizmus

Kelemen Lili, a Szállás.hu sajtószóvivője arról számolt be, hogy az enyhítések hatására már alig 42 százalék az elmaradás tavalyhoz képest a foglalások számát tekintve, holott bő egy hete még a harmadát sem érte el.

A júniusi foglalások egyelőre elmaradnak a tavalyiaktól, de a júliusi számok már biztatóak, és az

augusztus 20-i hosszú hétvégére eső foglalások már 7 százalékkal túl is szárnyalták a rendszerben tavaly ilyenkor mért állást.

A balatoni szállásoknál van még szabad kapacitás, például Balatonalmádiban, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Zamárdiban is, ahol felére esett a foglalások száma a következő hónapokra. A fürdővárosok, mint Miskolctapolca vagy Kehidakustány sem vonzóak egyelőre, felére esett vissza az érdeklődés” – mondta a Portfolio-nak Kelemen Lili, hozzátéve, a falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten.

A Balaton-felvidéken és nagyobb városok mellett találunk olyan településeket, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest, például Szentbékkálla és Szentantalfa. Kaposvár mellett, a Zselici dombság ékkövei Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tart számot. A Pakshoz közeli Szelídtópartot a csónakázó- és horgász tava miatt keresik fel, Békésszentandrást, pedig az ország ötödik legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára” – mondta.

A Szállás.hu adatai alapján az apartmanok, vendégházak a legkeresettebbek a vendégek körében, a foglalások kétharmada ellátás nélküli helyre vagy ellátás nélküli opcióra szól. A hotel kategóriákban szinte mindegyik típusnál (1-4 csillag vagy csillag nélkül) valamelyest csökkent a kereslet, kivéve az 5 csillagos kategóriát.

Ezek a trendek valószínűleg összefüggenek a megváltozott fogyasztói igényekkel: a vendégek zöme olyan helyet keres, ahol elkerülheti az idegenekkel való érintkezést és a tömeget, és higiéniailag kifogástalan szállást preferálnak

– jegyezte meg Kelemen Lili, aki azt is elmondta, még nem kezdtek el akciózni a szálláshelyek.

Az egy főre jutó szálláshely árak 3 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. Idén minden szállás típust figyelembe véve 8 480 Ft/fő/éj a magyar átlagár június 1. és augusztus 30. között.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus