orbán viktor koronavírus járvány videóhívás
Gazdaság

Máris oda a 2020-as Gazdaságvédelmi Alap egyharmada

A kormány 154 milliárd forintot kötött le a Gazdaságvédelmi Alapból, vészesen fogy az idei keret. De elmondjuk azt is, miért is csinálja ezt a kormány.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint újabb komoly összeget, ezúttal 154 milliárd forintot csoportosít át a kormány különböző kiadási célokra az idei költségvetésben a Gazdaságvédelmi Alap terhére. 

Nagy nyertesnek számít az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ami 55 milliárd forintot kap kiemelt közúti projektek finanszírozására, valamint 13,45 milliárd forintot a vasúthálózat fejlesztésére.

Az ITM-nél többet csak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kap: a tárcához tartozó turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron több mint 78 milliárd forintnyi finanszírozáshoz jut.

Ezek mellett jut pénz a Gazdaságvédelmi Alapból az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadásokon belül az MNV beruházásaira 1,4 milliárd forint értékben, valamint a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium kapott 2,2 milliárdot egyéb felhalmozási célú kiadások finanszírozására.

A kiemelt magasépítési beruházásokra is csoportosított át forrásokat a kormány ezzel a döntésével:

  • 2 milliárd forint a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására.
  • Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében jut 1 milliárd forint az Egészségtudományi Kar bővítésének és a Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg kialakításának megvalósítására.
  • Tornaterme programra közel 400 millió forint.

Az elmúlt két hétben számításaink szerint a kormány már lekötött 445 milliárd forintnyi forrást az 1346 milliárd forint keretösszeggel tervezett Gazdaságvédelmi Alapból. Vagyis

a koronavírus-válság kezelése érdekében létrehozott legfontosabb költségvetési eszköz harmadát a kormány már lekötötte, igencsak sajátságos kiadási célokra.

Olyan célokra költött az alapból eddig a kormány, amelyek feltehetőleg már eleve be voltak tervezve a 2020-as költségvetésbe, azonban a járvány miatt ezeket a tételeket korábban zárolhatta a kormány. Az eredeti zárolás részleteit nem ismerjük, ugyanis tételesen soha sem közölte még a kormány, hogy a 923 milliárd forintnyi, központi költségvetési intézményeken megspórolt kiadás miket érintett (volna). Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a zárolásokat kezdi feloldani a kormány és fokozatosan adja vissza a tárcáknak a forrásokat, mivel a Gazdaságvédelmi Alap eredetileg betervezett kiadásainak (munkahelyvédelmi bértámogatás és más programok) fedezetét nagyrészt meg tudja oldani más, uniós forrásokból.

Ennek a folyamatnak a hátteréről szólt ma reggeli részletes cikkünk:

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a visegrádi országok (V4) vezetői és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel videokonferenciáján a Karmelita kolostorban 2020. június 2-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
GettyImages-1212189650