olaj
Gazdaság

Orosz és külföldi zsoldosok rohantak le egy líbiai olajmezőt

MTI
Orosz és más külföldi zsoldosok hatoltak be Líbia legnagyobb, el-Sarara nevű olajmezőjére az ország déli részén, hogy megakadályozzák a kitermelés újraindítását - közölte a líbiai állami olajtársaság (NOC) pénteken.

A NOC mély aggodalmát fejezte ki az előző nap történtekkel kapcsolatban.

Teljességgel elutasítom idegen országok próbálkozásait, amelyekkel elejét akarják venni az olajtermelés újraindulásának

- hangoztatta Musztafa Szanalla, a NOC vezérigazgatója. "Nincs szükségünk orosz és más külföldi zsoldosokra a líbiai olajmezokön, akiknek célja megakadályozni a kitermelést.

"Míg a külföldi bérkatonák hatalmas összegeket kapnak azért, hogy megakadályozzák a NOC-ot alapvető feladatai teljesítésében, addig Líbia lakossága szenved nemcsak az olajbevételek hiányától, hanem az olajinfrastruktúránk katasztrofális lepusztulása miatt is" - tette hozzá Szanalla.

A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben nyomást gyakorolva a rivális a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis a tripoli székhelyű NOC és a líbiai Központi Bank rendelkeznek kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

Sarara Líbia délnyugati sivatagos térségében fekszik, ahol az államhatalom gyenge, és zűrzavaros állapotok uralkodnak. A Tripolitól délkeletre fekvő el-Sarara létesítményt 2018 és 2019 fordulóján három hónapra ellenőrzése alá vonta a Fezzán Haragja Mozgalom nevű törzsi csoport a kőolaj-létesítményt védő őrök segítségével, majd azzal fenyegettek, hogy teljességgel leállítják a kitermelést, ha nem teljesítik pénzügyi és egyéb követeléseiket.

A WTI típusú nyersolaj árfolyama 2,1, a Brenté 1 százalékkal került lejjebb. 

A címlapkép forrása: Getty Images. 

80 százalékban hazai termelőkre támaszkodik az Auchan
koronavírus maszk ruha
parlament
bullbear
vakcina_oltas
forint200212
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
koronavírus maszk ruha