kórház műtét újraélesztés
Gazdaság

Kiszivárgott: nemzetközi tanácsadócég segíthet a magyar kormánynak az egészségügy átalakításában

Portfolio
A régiós egészségügy átalakításában a közelmúltban már tapasztalatokat szerzett BCG-vel szerződött le a Belügyminisztérium a koronavírus-járvány idején. Bemutatjuk, hogy mire készülhet az ágazatban a kormány.
Idén is jön a Portfolio Private Health Forum! Már elindult a jelentkezés:

Érdekes szerződés

A Boston Consulting Group ad tanácsot Pintér Sándoréknak az egészségügyi reformhoz - írta a napokban egy Facebook-bejegyzésében a K-Monitor, amit a Mérce.hu portál szúrt ki.

Ezek szerint a BCG Kft. stratégiai és komplex átalakítási terveket dolgoz ki a kormány számára az egészségügyi ágazatban bruttó 352,44 millió forint értékben.

Készül valamire a kormány

Az elmúlt hetek híráramlásának fényében nem meglepő az, hogy a Belügyminisztérium ilyen feladatra szerződik le. Pintér Sándor ugyanis felhatalmazást kapott a hazai egészségügy helyzetének átvilágítására. Maga Kásler Miklós, az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ismerte el egy hónappal ezelőtti videóinterjújában, hogy arra kérte a belügyminisztert, hogy szervezési tapasztalatait bocsássa az EMMI rendelkezésére a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, esetleges átalakításában. Egy másik videóinterjúban pedig arról beszélt Kásler Miklós, hogy ezzel párhuzamosan az EMMI-ben is folyik a munka az egészségügy régen várt szerkezet-átalakítása kapcsán, 2030-ig tartó egészségügyi reformban gondolkodik a tárcavezető. "Alapos struktúraváltásban érdemes gondolkodni. Kisebb korrekciók nem elegendőek" - mondta akkor Kásler Miklós.

A hazai koronavírus-járvány kellős közepén is voltak olyan kormányzati nyilatkozatok, amelyek arra utaltak, hogy a kormány hozzáfog az egészségügy átalakításához, legalábbis az ellátórendszerhez, a kórházi ágyakhoz és az ezzel összefüggő finanszírozáshoz.

"Lehet, hogy valahol növelni is kell az ágyszámot, de ott ahol 50 vagy 60%-os kihasználtságon működnek az ágyak, akkor lehet, hogy ott jobb lenne, ha az ellátás jobb minőségű ágyakon működne, jobb és újabb gépek lennének és felesleges egy olyan kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol" - jelezte még áprilisban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Portfolio egészségügyi rendszerrel kapcsolatos tavaly év végi és idén év elejei beszámolóiból már látható volt, hogy készül valamire a kormány az egészségügyben. A december 23-i közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mely kimondta: "a kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését". A határozat több lényeges pontot is felsorolt, amelyek a rendszer átalakítása szempontjából kritikus fontosságúak, és szakértők már évek, évtizedek óta várják ezeket a lépéseket (adatgyűjtés, díjtétel-felülvizsgálat, valós költségekre épülő finanszírozás, valós szükségletekhez igazodó módszertan, eredményalapú finanszírozási technikák, ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák).

Ezt követően jött a hír, hogy az év elején az EMMI már elkészítette azt a jogszabály-csomagot értesülésünk szerint, ami az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célozta. A miniszterelnök ugyanis határozottan üzente meg az ágazat vezetésének, hogy adósságmentes kórházakat szeretne látni. Ez az idei évben a járványügy miatt nyilván nehezen elképzelhető és kivitelezhető, de Gulyás Gergely mostani szavai arra utalnak, hogy a kormány nem tett le az átalakítási tervekről.

De miért pont a BCG?

Akik követik a Portfolio egészségügyi híreit, azok számára nem ismeretlen a BCG neve a régiós egészségügyben. 2018 szeptemberében elsőként készítettünk interjút Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group projektvezetőjével annak kapcsán, hogy a tanácsadó cég dolgozta ki a legutóbbi egészségügyi reform alapjait Szlovákiában.

A nulladik lépés a transzparencia megteremtése, ehhez pedig pontos adatokra van szükség. Erre alapozva lehet olyan érzékeny döntéseket meghozni, melyek végső soron egy kórház bezárását vonhatják maguk után. A munka azonban nem gyorsfutás, a szakember szerint 10 éves távlatban kell gondolkodni egy ilyen átalakítás során - derült ki az akkori interjúnkból.

"A tervezéskor geoelemzési szempontokból indultunk ki: azt vizsgáltuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni az egyes kórházakba. Jelenleg Szlovákiában 65 kórház működik (állami és magán mindegy, mert mindenhol ugyanaz a szolgáltatás érhető el), és a társadalom 91%-a 30 percen belül elér egy kórházba autóval. Ha viszont a lefedettséget elfogadjuk 90%-ban, akkor elegendő lenne 45 kórház. Ez ezt jelenti, hogy a kórházak egyharmada a társadalom 1 százalékát fedi le. Ahol nagyon kicsi a népsűrűség, nem éri meg berakni egy kórházat" - fejtette ki a 2018-as interjúban a szakember. "És most még csak a hatékonyságról beszéltünk, a minőségről még nem. A második szempont az ágyak szerkezete volt. Elemzésünk megállapította, hogy azok a részlegek a legjobbak kihasználtak, amelyek megfelelnek a társadalmi korfának" - tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható:

Újlaki Ákos a 2018-as Portfolio Private Health Forumon előadást is tartott erről. Már akkor úgy fogalmazott a szakember, hogy "a látványos eredményeket elért dán modellt vette figyelembe a Boston Consulting Group a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor. A kórházreformot az ellenzék is támogatta, és hasonló Magyarországon is implementálható lenne".

Idén is jön a Portfolio Private Health Forum! Már elindult a jelentkezés:

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
forint mnb épület sötét magyar jegybank