Előfizetői tartalom

A koronavírus mellett a sertéspestis pusztítását is jócskán megérezték júniusban a kínai fogyasztók

Portfolio
|
MTI
Az afrikai sertéspestis miatt rendkívüli mértékben, júniusban éves szinten közel 82%-kal drágult a sertéshús fogyasztói ára Kínában, így ez önmagában 2,05 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet, ami végül az elemzők által várt 2,5%-os mértékű lett éves alapon. A koronavírus miatti ellátási láncokbeli zavarok a zöldségárakat is felfelé húzták a hónap során. Közben a termelői árak sorozatban ötödik egymást követő hónapban mutattak negatív értéket éves alapon, igaz egyre kisebb lett az árcsökkenés.

Fogyasztói inflációs folyamatok A fogyasztói árindex 2,5 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos időszakához képest, beváltva az elemzői előrejelzéseket. Májusban az elmúlt 14 hónap legalacsonyabb szintű - 2,4 százalékos - inflációját mérték, miután a fogyasztói árindex januárban 5,4 százalékkal csaknem kilencéves csúcsot ért el. Havi összevetésben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés