merkleybélamti
Gazdaság

Nesze neked, horvátországi nyaralás: könnyen elveszhet a zöld besorolás!

Portfolio
Hiába kapott Horvátország zöld besorolást Magyarországtól, az országlista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogy a vírushelyzet is változik a szomszédos országokban – figyelmeztetett az ATV Híradójában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte szeptemberben jöhet a második hullám.

A szakértő a belföldi nyaralást javasolja a külföldi helyett, amelynek előnye, hogy megúszható vele a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is az érintett országok esetében. Ráadásul egy külföldről hazatérő magyar sokkal több embert megfertőzhet hazánkban, mint egy hozzánk érkező külföldi, hiszen előbbinek sokkal több itteni kapcsolata van.

Arra is emlékeztetett, hogy augusztus 1-jéig vállalja át csak az állam a PCR-tesztek költségét a beutazók számára a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

Egyelőre nem ismerhető pontosan az egyes országok fertőzöttsége, így Horvátországé sem, amely a rektor szerint éppen azért kaphatott zöld besorolást, mert a legtöbb magyar „pozitív eset” Szerbia és Ukrajna felől fertőződött meg.

Merkely szerint még nem érkezett meg Magyarországra a második hullám, más országokban pedig azért látható növekedés, mert még nem kellően alacsony betegszám mellett kezdődött meg a korlátozó intézkedések lazítása náluk.

A professzor szerint az iskola elkezdődésével, a munkába járás fokozódásával és a hűvösebb idő miatti zárt térben tartózkodás növekedésével szeptemberben érkezhet meg hozzánk a koronavírus második hulláma. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

uresiskola
Afganisztan
Tiktok shutterstock
Frankfurt tőzsde
1esvillamos_budapest
elelmiszerpazarlas_pf_getty
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
rio_de_janeiro_shutterstock-20190530