donald trump
Gazdaság

Bréking: Trump felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztását

Portfolio
A koronavírus miatt egyre több amerikai államban tervezik levélszavazással lebonyolítani a novemberi elnökválasztást, ami Donald Trump elnök szerint visszaélésekre adhat lehetőséget. Ezért az Egyesült Államok elnöke - aki a felmérésekben a demokrata Joe Biden mögött áll jelenleg a választási kampányban - a novemberre tervezett szavazás elhalasztását vetette fel csütörtöki Twitter-posztjában úgy, hogy a választás időpontjának módosítására az elnöknek nincs is lehetősége.

Az Egyesült Államok elnöke csütörtöki Twitter-posztjában vetette fel a novemberi elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét, azzal érvelt, hogy a levélszavazás csalásokkal járna. Ezt megelőzően pedig úgy vélekedett egy másik posztjában, hogy a levélben történő szavazás már katasztrófának bizonyult korábban.

"Elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak" - vetette fel, éppen azután, hogy közzétették a nagyon rossz második negyedéves amerikai GDP-adatot.

Beszámolók leszögezik, hogy csak a Kongresszus változtathatja meg az általános elnökválasztás időpontját, mivel az alkotmány a Kongresszust hatalmazta fel ezzel a lehetőséggel.

A New York Times cikke megjegyzi, hogy Trump felvetése akkor jött, amikor a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a demokrata ellenfele, Joe Biden minden kulcsfontosságú államban vezet Trump előtt, és az országos mérésekben is jelentős előnye van a demokrata jelöltnek:

Az államok arra törekednek, hogy a koronavírus-járvány egészségügyi kockázatai miatt megkönnyítik a postai úton történő szavazást. A hónap elején már hat amerikai állam jelezte (Kalifornia, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon és Washington), hogy teljes egészében postai úton kívánja lebonyolítani a választást. A BBC beszámolója kitér arra is, hogy az USA államainak körülbelül a fele engedélyezi bármely regisztrált választónak, hogy kérésére postai úton szavazhasson.

Az Axios hírportál idézte az Országos Alkotmányjogi Központot, amely szintén átfogóan megvizsgálta ezt a kérdést, és úgy foglalt állást, hogy több tagállamnak van felhatalmazása választások elhalasztására, ha valamilyen oknál fogva szükséghelyzet állna elő, az elnökválasztás elhalasztása azonban precedens nélküli lenne. Az Országos Alkotmányjogi Központ Philadelphiában található, pártoktól független nonprofit intézmény, amely az amerikai alkotmány történetével, és alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozik.

A levélszavazás kritikusai azzal érvelnek, hogy ebben az esetben egyes emberek akár többször is szavazhatnak: levélben és személyesen is akár. Az elmúlt évek szövetségi és állami tanulmányai azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték széles körben elterjedt csalásokra levélszavazás esetén.

A levélszavazás lehetősége már a koronavírus-járvány tavaszi megjelenésekor felvetődött, de Donald Trump már akkor is elvetette ennek a lehetőségét, a demokrata előválasztáson azonban részben már kísérleteztek a módszerrel. A nem hagyományos szavazási módszerek egyelőre nem elterjedtek egyik országban sem, így a világ egyik legnagyobb jelentőségű választásán előállni vele merésznek tűnik, Donald Trump azonban aligha a kivitelezés miatt aggódik. Az elnök népszerűsége sokat romlott a járvány idején, a kevesebb mint 100 nap múlva esedékes választásra egyre kisebb eséllyel fordul rá. A szavazás elhalasztásával Trump alighanem időt szeretne nyerni, hogy a járványhelyzet elmúltával a kedveltsége helyreállhasson. A Demokrata párti politikusok már tavasszal aggodalmuknak adtak hangot, hogy Donald Trump esetleg a járványügyi helyzetre hivatkozva a választás elhalasztását kezdeményezi, esetleg nem ismerné el vereségét. Mindazonáltal a szavazás elhalasztásáról az elnök egyedül nem dönthet, a Kongresszus pedig nagy eséllyel nem járulna hozzá ehhez, így a választást minden bizonnyal megtartják. A szavainak így politikai tartalma lehet, viszont ezzel pont a demokrata állításokat teszi hitelessé, azaz politikai szempontból még veszíthet is az utóbbi időben egyébként is zavarosan kommunikáló elnök.

Címlapkép forrása: Montinique Monroe/Getty Images

vlagyimir_putyin_shutter
Frankfurti tőzsde
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
mnb jegybank hungary
cégvezetés céges meeting
BET
hyundai plant
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
vlagyimir_putyin_shutter