koronavirus jarvany halaos aldozat
Gazdaság

Döbbenetes számok: félelmetes gyorsasággal terjed a koronavírus

MTI
Portfolio
A világon 17 795 047 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 684 111, a gyógyultaké pedig 10 502 330 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Közzétették a legfrisebb magyar statisztikákat is, így kiderült: 9 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, újabb áldozata viszont nincs a járványnak.

Koronavírus: Magyarországot Ukrajna a vörös zónába sorolta

Két szempontot vizsgálnak az ukrán hatóság, Magyarország az egyikben "elbukott".

Tovább a cikkhez

Továbbra is emelkedik a napi fertőzésszám Belgiumban és Hollandiában

 • A koronavírus-fertőzések napi száma tovább emelkedett a Benelux-államok közül Belgiumban és Hollandiában. Belgiumban átlag napi 465 fertőzésről számoltak be, ami 78 százalékos növekedést jelent az előző heti adatokhoz képest. Hollandiában az előző héthez képest megkétszereződött az új napi esetszám. Luxemburg csökkenő számú, 62 új fertőzöttről számolt be vasárnap.
 • A belga nemzeti közegészségügyi intézet közlése szerint egy héttel ezelőtt naponta átlag 279 ember fertőződött meg a kórokozóval, szerdára ez a szám 328-ra emelkedett. Az elmúlt 24 órában azonban 651 új fertőzöttet jelentettek, így Belgiumban eddig 69 402 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Százezer főre átlagosan 44,3 fertőzött jut az országban.
 • Az új esetek legtöbbjét továbbra is az északi Antwerpenben és környékén regisztrálták. Itt 1418 fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hét folyamán, ami 605-tel több az előző hetihez képest. Jelentősen, több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma Brüsszelben is, ahol egy hét alatt 308 új esetet jelentettek a koronavírus-tesztközpontok.
 • Több mint 84 százalékkal nőtt a kórházba szállítottak száma is. A hét folyamán naponta átlag 25 embert helyeztek el ápolási intézményekben. Jelenleg 259-en fekszenek kórházban a koronavírus miatt, közülük 59-en részesülnek intenzív ellátásban. A halálesetek napi száma lényegében nem változott a héten. A járvány március elejei belgiumi megjelenése óta 9845 ember vesztette életét a kór miatt az országban.
 • Hollandiában az illetékes hatóságok vasárnap délután azt közölték, hogy az új fertőzések napi számának emelkedése három hónapos rekordot döntött meg a hétvégén. Az előző naphoz képest ugyanis 93-mal több, 431 új esetet rögzítettek vasárnapra virradóra. Ilyen arányú emelkedést legutóbb május 7-én figyeltek meg Hollandiában. A napi estek átlagos száma megkétszereződött a múlt hétvégéhez képest - tették hozzá. Eddig 55 023 fertőzöttet regisztráltak az országban.
 • A fertőzés gócpontja továbbra is a rotterdami régió, ahol az elmúlt 24 órában 125 embernél mutatták ki a kórokozót, 78-cal több esetben, mint a megelőző napon. Amszterdamban 67 új fertőzöttet jegyeztek egy nap alatt, szemben az előző napi 53-mal. A hágai régióban 51 fertőzésről számoltak be, míg az előző nap 55-ről. Utrecht tartományban 22 új fertőzést jegyeztek fel, ami 14-nél kevesebb, mint pénteken.
 • Kiemelték, hogy az esetek száma jelentősen növekedett a fiatalabb generációk körében. Az új koronavírussal fertőzöttek mintegy fele 20 és 40 év közötti Hollandiában. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a 30 év alattiak egyharmada nem tartja meg az előírt másfél méteres távolságot.
 • A helyi sajtó arról számolt be, hogy szombaton több száz ember vonult utcára a koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen tiltakozva Hágában. A békés megmozdulás során a rendőrség többször szólított fel a biztonságos távolság megtartására, két nem engedelmeskedő tüntetőt előállítottak.
 • A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 117 ember hunyt el a betegségben, szerda óta hárman. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt nap 62 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, a hét közepén még 157 esetben. A nagyhercegségben 6793-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 1389 aktív fertőzöttet tartanak nyilván a mintegy 620 ezer lakosú országban. Százezer főre átlagosan 7,67 fertőzött jut. Kórházban 55 embert ápolnak, közülük heten részesülnek intenzív ellátásban, hárommal többen, mint a hét közepén. (MTI)

Iránban rekordszámú új fertőzést észleltek

 • Iránban rekordszámú, 2685 új koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak egy nap alatt, és ezzel 300 ezer fölé emelkedett a kimutatott összes esetek száma - jelentette vasárnap az IRNA kormányzati hírügynökség.
 • Az egészségügyi minisztérium szóvivője az aznapi tájékoztatójában közölte, hogy az előző 24 órában azonosított fertőzöttek közül 1423-at kellett kórházba szállítani.
 • Az először február 19-én észlelt járvány 17 190 ember halálát okozta a közép-keleti országban, de 268 ezren kigyógyultak a kórból. Ezzel együtt 4089-en még válságos állapotban vannak.
 • Iránban eddig két és fél millió fertőzöttségi tesztet végeztek el. (MTI)

Svájc új korlátozások elé néz

 • A svájci kormányzat illetékese bejelentette vasárnap, hogy szigorítani fogják a koronavírus terjedése ellen hozott szabályokat, mert félő, hogy ha most nem teszik meg, akkor már túl késő lesz.
 • Az alpesi országban a júniusban regisztrált napi 35-ről a héten 200 fölé emelkedett az új esetek száma. Martin Ackerman, a kormány tudományos tanácsadója a Sonntags Zeitung vasárnapi lapnak nyilatkozva közölte, hogy a fertőzések számának rohamos emelkedése várható, és nincs sok tere a manőverezésnek.
 • "Most kell beavatkoznunk, hogy megelőzzük a gyors terjedést, különben nagyon drasztikus és sokba kerülő korlátozásokra lehet szükség. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk" - mondta.
 • Svájcban márciusban már elrendeltek járványügyi vészintézkedéseket, de azóta enyhítették őket. Ackerman szerint megint kötelezővé kell tenni a maszkok beltéri viselését, ami jelenleg csak a tömegközlekedésben és a politikai tüntetéseken van elrendelve. További részleteket nem közölt a szigorítások mibenlétéről.
 • A 8,6 milliós országban eddig mintegy 35 ezer ember fertőződött meg koronavírussal, és 1707-en haltak bele a szövődményekbe. (MTI)

Koronavírus: katasztrófahelyzetet hirdetnek az ausztráliai Victoria államban

Katasztrófahelyzetet hirdetnek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában - jelentette be az állam miniszterelnöke vasárnap.

Tovább a cikkhez

Ismét 1100-nál több új fertőzöttet azonosítottak a szomszédban

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nem a korlátozások, hanem a fertőzéstől való tartós félelem tehet be igazán a világgazd

Egyértelmű lineáris kapcsolat van aközött, hogy az egyes országokban mennyire erős a koronavírussal megfertőződéstől való félelem és hogyan alakul a fogyasztói bizalom, így tehát a járvány kordában tartása mellett a félelem visszafogásával kell foglalkozni, mert ez döntheti el egész ágazatok és országok sorsát a következő negyedévekben, végső soron a kilábalás mértékét – mutat rá friss elemzésében a Citi Research csapata. Ebben megvizsgálják azt is, hogy az egyes ágazatok milyen kilátások elé néznek a következő negyedévekben, a megcsappanó fogyasztói kereslet hol milyen mértékben mehet át más irányokba.

Tovább a cikkhez

Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma a Dél-afrikai Köztársaságban

Meghaladta a félmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Afrikában - jelentette be helyi idő szerint szombaton az ország egészségügyi minisztere. A Zweli Mkhize által jegyzett közlemény szerint 503 290 fertőzöttet tartanak nyilván, a fertőzések egyharmadát az 5,7 milliós Johannesburgot is és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették.

Egy másik közlemény, amelyet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök jegyez, mindazonáltal kiemeli, hogy a nagy számok ellenére a halálos áldozatok száma továbbra is alacsony. A közlemény emlékeztet arra, hogy bár Dél-Afrika az ötödik helyen áll a fertőzöttséget tekintve, csak a harminchatodik a halálozásokat nyilvántartó listán.

Az országból eddig több mint 8150, a Covid-19-betegség okozta halálesetet jelentettek, szakértők szerint azonban a valós szám ennél vélhetően magasabb. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a múlt héten az országban mintegy 60 százalékkal a nőtt az olyan halálesetek száma, ahol nem a Covid-19-betegséget jelölték meg a halál okának.

Hivatalos becslések 40 és 50 ezer közé teszik azok számát, akik az év végéig belehalhatnak a betegségbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány kezdetben lassabban terjedt Afrikában, mint más kontinensen, e terjedés gyorsulóban van, ennek egyik oka pedig az afrikai egészségügyi ellátórendszerek felkészületlensége. A kontinensen a fertőzések több mint felét Dél-Afrikában regisztrálták. (MTI)

Moszkva októberre ígéri a tömeges oltást

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a friss vasárnapi jelentés

9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597 fő, 3389-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Sárga vagy piros jelzésű országban nyaraltál?- Így mentesülhetsz a hatósági házi karatén alól

Közzétették a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója arról, hogy augusztus 1-től milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból Magyarország területére, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.

Tovább a cikkhez

Az osztrák kancellária egyik munkatársa is koronavírusos lett Ausztriában

Az osztrák kancellária egyik munkatársa is megfertőződött a koronavírussal Ausztriában - adta hírül szombaton az osztrák sajtó.

Tovább a cikkhez

Döbbenetes számok: félelmetes gyorsasággal terjed a koronavírus

 • Egy nappal korábban 17 591 973 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma  679 439, a gyógyultaké pedig 10 330 970 volt.
 • A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
 • Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.
 • A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 620 419 fertőzött volt eddig a napig, 154 361-en haltak meg és 1 461 8850-en meggyógyultak.
 • Brazíliában 2 707 877 fertőzöttről, 93 563 halálos áldozatról és 2 037 982 gyógyultról tudni.
 • Indiában 1 695 988 fertőzöttet, 36 511 halálos áldozatot és 1 094 374 gyógyultat jegyeztek fel.
 • Oroszországban 843 890-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 14 0349-re, a gyógyultaké pedig 645 316-ra emelkedett.
 • Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 305 572, és 46 278 ember halt meg a betegségben, 1441-en pedig felgyógyultak.
 • Iránban 306 752 fertőzöttet, 16 982 halálesetet és 265 830 gyógyultat tartanak számon.
 • Spanyolországban 288 522 fertőzöttet, 28 445 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
 • Olaszországban a fertőzöttek száma 247 832, a halálos áldozatoké 35 146, és 200 229-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.
 • Törökországban 231 869 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5710, a gyógyultaké 215 516.
 • Franciaországban 225 198 fertőzöttről, 30 268 halálos áldozatról és 81 764 gyógyultról tudni.
 • Németországban 211 005 a fertőzöttek száma, 9154 a halottaké, 192 636-an meggyógyultak.
 • Kanadában 118 523 fertőzöttet, 8986 halálos áldozatot és 103 072 gyógyultat tartottak számon.
 • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 87 827 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4667 halálos áldozatot és 80 907 felépültet.
 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

A fentiekkel kapcsolatban azt azért fontos megjegyezni, hogy szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Címlapkép forrása: MTI/Martin Meissner

A hitelezési veszteségek emelkedése várható a nagy európai bankoknál

A legtöbb nagy európai bank közzétette 2020. I. negyedéves, évközi pénzügyi kimutatásait. Ezek az első olyan pénzügyi kimutatások, amelyekben a járvány és a lezárások hatásai már valamilyen formában megjelennek, így bizonyos szempontból tükrözik azt, hogy ezek a hatások milyen mértékben érinthetik a bankok várható hitelezési veszteségeit. Az IFRS 9 szerinti értékvesztés-modell a gazdasági teljesítmény eltérő forgatókönyvei alapján vetíti előre a várható hitelezési veszteség mértékét - írja elemzésében Teveli-Gazsó Emese, a KPMG szakértője.

Tovább a cikkhez

Ez a legijesztőbb a kormány 2021-es terveiben

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a korábbi éveknél lényegesen nagyobb bizonytalanság övezi 2021-et. Ennek ellenére a kormány nagyon mérsékelt költségvetési tartalékokkal készül a következő évre, és az utolsó pillanatban még jól meg is vágta a puffert, mert másból már nem tudott osztogatni.

Tovább a cikkhez

Ijesztő számok: sosem látott gyorsasággal terjed a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint rekordmértékű volt ismét a koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése a világban pénteken, 292 527-el nőtt a fertőzőttek száma.

Tovább a cikkhez
koronavirus
4,6 millió dollárt fizetett egy ebédért Warren Buffettel, de elmarad
ausztria_hegy
blackrock_shutter-20180904
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
repter_business_utazas
spanyolország turizmus tengerpart
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus