Előfizetői tartalom

Nagyobbat eshetett a magyar gazdaság, mint a világgazdasági válság időszakában

Portfolio
A koronavírus-járvány hatásai miatt 10,7%-kal zsugorodhatott a magyar a GDP az idei második negyedévben előző év azonos időszakához képest a Portfolio által megkérdezett közgazdászok mediánvéleménye szerint. (A KSH péntek reggel 9 órakor teszi közzé a gyorsbecslését.) Az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor is meredek visszaesésen ment keresztül, de a negyedév vége felé már javult a helyzet. Júliusban és augusztusban folytatódhat a kilábalás, a nagy kérdés az lesz, hogy ősszel-télen milyen hatást gyakorol a gazdaságra a koronavírus-járvány esetleges második hulláma. Jó hír azonban, hogy az idei recesszió után jövőre már 5%-os növekedés várható.

Egyedülálló volt Magyarország életében a 2. negyedév, hiszen még sosem láthattunk korábban olyat, hogy egy külső sokkhatás ennyire súlyos, de ennyire rövid ideig tartó nyomot hagyjon a gazdaságon. Ez a gazdasági adatokon is meglátszik, amit két ábrával illusztrálunk. Mindkettő azt mutatja, hogy a márciusban már kis mértékben ható koronavírus sokk áprilisban drámai erővel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés