ápolónő kórház koronavírus
Gazdaság

Egyetlen ábra arról, mennyire vészesen kilóg Magyarország most a koronavírus-járványban

Portfolio
Ha a koronavírus-járvány magyarországi terjedése ebben a tempóban halad, akkor sokkal inkább már az lesz a kérdés, hogy Magyarország mikor lesz piros más európai államok térképén.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt napokban rendszeresen beszámoltunk a napi fertőzött-szám alakulása, valamint szakértői vélemények alapján arról, hogy a koronavírus-járvány második hulláma sokkal erőteljesebb, mint az első. Legalábbis ami az új és aktív fertőzöttek számát illeti, mert egyébként ez a hullám más, mint a tavaszi.

A friss adatok fényében sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan áll a járvány terjedésének sebességét jól bemutató reprodukciós ráta aktuális értéke. A reprodukciós szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést. Az új koronavírusnak tipikusan 2,5-3 között van a reprodukciós száma védekező intézkedések nélkül.

Röst Gergely, a járványügyi kutatócsapat matematikus professzora a Portfolio-n a héten megjelent interjújában adott betekintést abba, hogy mennyire ugorhatott meg az R értéke. Augusztus végén ez az érték 2-2,5 körül volt. Majd Oroszi Beatrix, a csoport epidemiológus szakembere egy hétfői konferencián jelezte: agresszívebben és gyorsabban terjed az új koronavírus, mint az első hullám idején, mert sok fiatal akár tünetmentesen is terjeszti.

Egy ilyen járványügyi helyzetben érdekes azt látni, hogy a magyar reprodukciós ráta értéke hol helyezkedik el régiós összevetésben. És itt jön jól számunkra Juraj Kotian, az Erste Bank Kelet-Közép-Európával foglalkozó vezető közgazdászának friss prezentációja. Az elemző ugyanis pénteken tartott előadást Bratislava Property Forumon a régió gazdasági kilátásairól, a koronavírus-válság közepette. Ebben pedig kitért természetesen a járvány térségben látható terjedésére is, feltüntetve a V4-országok reprodukciós rátájának időbeli alakulását.

Az alábbi ábrákból jól látható: a magyar ráta kimagasló sajnos a régióban.

Miközben a cseh, lengyel és szlovák reprodukciós ráta 1 körül jár, a magyar érték az elmúlt napokban valóban elszállt.

reprodukcios rata regio erste
A piros vonal jelzi, hogy 1 felett van a reprodukciós ráta értéke. A magyar helyzetet mutatja be a jobb felső grafikon.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

bet
GettyImages-889039122
bullbear
koronavírus járvány sejt betegség
arany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
koronavírus járvány sejt betegség