balaton_cikk
Gazdaság

Csúcsra repítette a koronavírus hatása a Balatont, de a jövő is a víruson múlik

A legnépszerűbb turisztikai régió a magyarok körében évek óta a Balaton, idén sem volt ez másképp. A járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, augusztusban is zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek a magyar tengernél. A kérdés az, vajon – részben legalábbis – a koronavírusnak köszönhetően megvalósul-e az egész éves Balaton koncepciója, a magyar vendégek őszi, téli, tavaszi utazásaik során is a tavat választják-e majd külföldi úti cél helyett.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A KSH adatai szerint az elmúlt években a legnépszerűbb turisztikai régiónak a Balaton számít a magyarok körében. Nem meglepő, hogy sokan a járványügyi helyzetben sem mondtak le az utazásról és a magyar tengert választották. Ugyanakkor, noha a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott,

összességében a turizmus szempontjából egyik legforgalmasabbnak számító hónapban a belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest KSH adatai szerint.

A külföldi vendégek elmaradását is érezhették a balatoni vendéglátóhelyek. A KSH statisztikájából kiderül, júliusban ugyanis a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el.

Hogy ez mekkora kiesést jelent, jól mutatja, ha megnézzük a 2019 júliusára vonatkozó adatokat: tavaly a szálláshelyekre érkezett 687 ezer külföldi vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el, ezek felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át pedig a Balatonnál.

Ebből is egyértelműen látszik, hogy hiába élénkült a belföldi turizmus a tavaszi hónapokhoz vagy épp júniushoz képest júliusban, még mindig elmaradt a vendégszám a tavalyi évhez képest és a magyar vendégek nem tudták pótolni az elmaradó külföldieket.

Ezt tapasztalta a Danubius Hotels is. A szállodalánctól megtudtuk, a balatonfüredi Danubius Hotel Marina május 29-én, a Danubius Hotel Annabella pedig június 15-én nyitotta meg kapuit a nyári szezonra.

"Az all-inclusive ellátást kínáló Marina népszerű volt júliusban és augusztusban, a kapacitáskihasználtság nagyon hasonlóan alakult a tavalyi évhez (közel teltház). Az erős belföldi kereslet, a több egyéni utazó, és a kevesebb turistacsoport, valamint a kedvezőbb ÁFA-környezet miatt az átlagár 30% feletti növekedést mutatott. Hasonló okokból a félpanziós ellátással elérhető Annabella esetében is látható volt ez a nagy mértékű átlagár emelkedés, de a foglaltság kicsit visszaesett a tavalyi évhez képest" - írták a Portfolio-nak.

A belföldi turisták száma mind a két Balaton-parti hotelben nőtt, a magyar vendégek 17%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Egész éves szezon a koronavírus árnyékában

A balatoni vendéglátóhelyek optimistán nyilatkoztak az idei nyárral kapcsolatban, és noha az őszi és téli időszak egyelőre meglehetősen kiszámíthatatlan, bíznak benne, hogy legalább a korábbi években megszokott, vagy annál is több magyar vendég érkezik majd.

A nyári hónapok minden várakozást felülmúlóan alakultak, a kevesebb külföldi vendéget bőven pótolták a magyarok

– mondta a Portfolio-nak Laposa Bence, a Laposa Borbirtok ügyvezetője, a badacsonyi Hableány tulajdonosa és mellesleg a Balatoni Kör elnöke, aki hozzátette, a forgalmat tekintve a július és augusztus a tavalyihoz képest is erősebb volt náluk, ahogy ő fogalmaz, "hasonlított a 80-as évek végén látott forgalomhoz a Balaton bizonyos pontjain". Ugyanakkor a két hónapra koncentrálódott vendégforgalom miatt jelentős volt a zsúfoltság.

Most nyáron többször előállt az, hogy senki nem érezte már magát komfortosan, sem a vendég, sem a vendéglátó

– jegyezte meg. Az őszi-téli szezont illetően bizakodó, noha a járványügyi helyzet napról napra változik, egyelőre úgy tűnik, az egyéni vendégek bátran utaznak majd, azonban a csoportos, céges rendezvények nagy részét lemondták, ez pedig turisztikai, gazdasági szempontból érzékenyen érinti a Balaton körüli szolgáltatókat.

Laposa Bence hangsúlyozta, el kell felejteni a szezonalitást, egész évben elérhető, minőségi szolgáltatást kell nyújtani, ezzel lehet a régióba vonzani a vendégeket. A Balatoni Kör tagjai évek óta azon dolgoznak, hogy korántsem csak nyáron rohamozzák meg a belföldi turisták a magyar tenger vidékét, és mostanra meg tudták valósítani azt, hogy a régió bármely részén egész évben találni nyitva tartó helyeket.

Az elmúlt évek legnagyobb problémája a munkaerőhiány volt. Laposa szerint a nyár elején úgy tűnt, idén ez nem fog jelentős gondot okozni, de nyár végén megint szinte ugyanolyan méreteket öltött a megfelelő munkaerő hiánya, mint tavaly. Ugyanakkor ez a probléma a szezonális munkaerőt illetően merül fel, egész éves állásra szerinte lehet találni kvalifikált dolgozókat.

Valószínűsíthető, hogy a szezonális munkaerővel minden nyáron szenvedni fogunk. Az egyik legnehezebb feladat megtalálni a helyes arányt az állandó és a szezonális munkavállalók között egy egész évben nyitva tartóvendéglátó-, vagy szálláshelyen

– mondta. Kitért arra is, a régió dinamikus fejlődése kedvez annak, hogy a Balaton és környéke egész évben csábító úti cél legyen a vendégek számára, minél nagyobb a választási lehetőség, és minél többféle, de minőségi vendéglátóhely működik, annál inkább lehet számítani a turistákra. 

Ha egy jó étterem van, sokkal kisebb eséllyel jön el valaki a régióba, mintha van 10-20. Az ide látogató vendégeknek igényük is van, és értékelik is a gasztronómiát

– jegyezte meg.

DBZOL20200813009_pf
Fotó: MTI/Balogh Zoltán Kérdés, akkor is ellepik-e majd a Balatont a magyarok, ha jövőre esetleg szabadon utazhatnak külföldre

Várólista az étteremben, teltház a szállodában

Noha a korábbi években is előfordult egy-egy nap, hogy a Kisfaludy-ház Étterem és Borteraszra érkező vendégeknek 20-30 percet kellett várni egy szabad asztalra, ez idén nyáron jóval gyakrabban, rendszeresebben fordult elő, mint a korábbi években – mondta a Portfolio-nak Török Péter, a Hotel Bonvino Wine & Spa ügyvezető igazgatója és a Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz ügyvezetője.

Hangsúlyozta, a hatalmas forgalom szinte minden szolgáltatónál feszegette a kapacitások határát, főszezonban nehéz volt a vendégeknek és a vendéglátóknak egyaránt.

Nekünk 48 szobánk van, nem tudunk ennél többet kiadni. Az tény, hogy sokkal több vendégnek kellett azt mondanunk, hogy sajnos már nincs szobánk, mint a korábbi években

– mondta Török Péter, hozzátéve, noha a külföldi vendégek idén szinte teljesen eltűntek, a magyar turisták azonban pótolták a hiányukat.

Mi a külföldiek hiányát nem éreztük meg, de ehhez hozzátartozik, eredetileg is nagyobb arányban belföldi vendégeink voltak, a kitettségünk sokkal alacsonyabb volt a külföldi vendégeknek

– mondta. Kitért arra is, hogy idén valamivel könnyebb volt munkaerőt találni, ez véleménye szerint részben talán annak tudható be, hogy aki korábban nyaranta külföldre ment dolgozni, annak egy része most Magyarországon maradt, és hogy több hévízi szálloda nem nyitott újra a tavaszi zárás után.

Júliusban már dübörgött a főszezon, de voltak helyek, ahonnan lehetett meríteni

– mondta. Török Péter - Laposa Bencéhez hasonlóan - bízik abban, az elmúlt években tapasztaltak alapján, hogy egyre több vendég érkezik majd év közben is a magyar tenger partjára.

"Mindenkinek kevés szabadideje van, a tavaszi korlátozások után már nem magától értetődő, hogy bármikor elmehetünk bárhová, ahová csak szeretnénk. Felértékelődik a szabadidő. Az emberek minőségi időt szeretnének eltölteni, és megjelent egy új szempont, a biztonság és a közelség. Keresik azokat a helyeket, amelyek viszonylag közel vannak az otthonukhoz” – mondta az ügyvezető, aki szerint idén ősszel egyelőre óvatosak az emberek, senki sem foglal 2-3 hónapra előre, inkább rövidtávra, napokkal, egy-két héttel terveznek előre.

A badacsonyi helyek összefogásával pár éve elindult a Gasztrohegy névre keresztelt programsorozat, melynek célja, hogy októbertől áprilisig tematikus gasztrohétvégékkel várják a vendégeket. Török Péter elmondta, tavasszal a vírushelyzetre való tekintettel lemondták a programot, de idén októberben reményeik szerint újraindulnak a gasztrotúrák. Ez a példa is azt mutatja, hogy ahhoz, hogy a Badacsony, és persze a Balaton egész évben csábító úti cél legyen, a vendéglátóhelyeknek össze kell fogni, változatos, színvonalas programot kell nyújtani.

Török szerint azt, hogy hogyan alakul majd az idei, és leginkább a jövő év, az fogja eldönteni, milyen lesz a vírushelyzet, milyen intézkedéseket hoz a kormány, lehet-e majd szabadon külföldre utazni.

"Amennyiben a válasz igen, akkor várhatóan lényegesen több magyar fog ezzel élni, pótolva az elmaradt idei külföldi nyaralását. Ugyanakkor valószínűleg más országokban is hasonló folyamat megy majd végbe, arra számítunk, hogy sok külföldi utazik majd Magyarországra. Lehet, hogy egészen más lesz a vendégösszetétel”– mondta, hozzátéve, amennyiben a helyzet jelentősen nem változik, úgy jó eséllyel jövőre is megrohamozzák a magyar vendégek a Balatont.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus