olaj
Gazdaság

A koronavírus-járvánnyal véget érhetett az olaj nagy korszaka is

A globális olajkereslet jó eséllyel már soha nem tér vissza a koronavírus-válság előtti szintekre a BP szerint. A vállalat ezzel az első olyan nagy olajtársaság, amely szerint az olaj iránti kereslet növekedése véget érhetett, ugyanakkor más vélemények szerint a növekedés korszaka még akár több mint egy évtizedig is tarthat.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio következő energiaipari konferenciáján.

A BP évente megjelenő mértékadó jelentése, az Energy Outlook 2020-as kiadványában vázolt minden forgatókönyv, még a "business-as-usual", vagyis változatlan üzletmenetet feltételező szcenárió is azzal számol, hogy a következő években gyakorlatilag már nem erősödik az olaj iránti globális kereslet. A BP szerint elsősorban a pandémia, a szigorú kormányzati intézkedések, valamint a fogyasztói szokások változásai vezethettek addig, hogy az olaj iránti globális kereslet gyakorlatilag már elérhette a csúcsát. A következő három évtized csökkenését pedig nagyrészt az energiafelhasználás hatékonyságának javulása, illetve a közúti szállítás-közlekedési ágazat fokozódó villamosítása hajtja majd.

Jelentésében a BP három forgatókönyv alapján vázolja az energiaátmenet szempontjából sarkalatos 2050-es évig tartó következő három évtized lehetséges energetikai trendjeit. A "business-as-usual" szcenárió elnevezése önmagáért beszél; a gyors változásokat feltételező (Rapid) forgatókönyv azon lehetőségen alapul, mely szerint az esetleges új politikai intézkedések a szén-dioxid-kibocsátás árának jelentős emelkedését idézik elő; míg a 2050-es klímasemlegesség elérését feltételező (Net Zero) forgatókönyv az előbbi változásokon túl a társadalmi hozzáállás és viselkedés radikális átalakulásával is számol. Ezek szerint a kereslet 2050-ig akár mintegy 50-80 százalékkal, napi alig több mint 50, illetve 30 millió hordóra is visszaeshet (különösen új, zöldmezős beruházások hiányában, amit az alábbi ábrán a fekete, szaggatott vonal jelez); míg a business-as-usual forgatókönyv alapján a következő évek stagnálását követően valamikor 2030-2035 körül kezdhet el csillapulni a világ olajszomj, de csak meglehetősen lassan.

bpoutlook1

A következtetés némileg meglepőnek számít, tekintve, hogy az iparág zöme még az olaj iránti kereslet további jó pár éves bővülésével számol. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi átfogó jelentésében, a World Energy Outlookban 2019-ben, tehát a koronavírus-járvány előtt azt valószínűsítette, hogy az akkor ismerhető politikai keretek és tervek között a globális olajkereslet növekedése tovább folytatódhat 2040-ig is.

bpoutlook2

Azt gondolhatnánk tehát, hogy egy BP-hez hasonló, tevékenységét tekintve még mindig döntően a fosszilis energiahordozókra támaszkodó nagyvállalattól a szinte kötelező kincstári optimizmus miatt sokkal tradicionálisabb prognózisok lennének várhatóak. A BP azonban sok szempontból az éllovasai között található annak, az egész szektort jellemző trendnek, melynek során az olajvállalatok mind nagyobb szerepet szánnak portfóliójukban a megújuló energiaforrásoknak és a fenntarthatóságnak. Nem a BP ugyanakkor az egyetlen nagy olajvállalat, amely üzleti stratégiáját a Párizsi Klímaegyezmény által kijelölt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló célkitűzésekhez igyekszik igazítani. Hasonló lépéseket tesz a Royal Dutch Shell, a Total és a szektor más szereplői is.

Az, hogy a BP nem osztja azt a széles körben elterjedt álláspontot, miszerint a globális népesség és középosztály következő évtizedekben várható növekedése az olaj iránti kereslet bővülését fogja maga után vonni, megmagyarázza a társaság stratégiájának közelmúltbeli drasztikus átalakítását is. A nagy olajvállalatok közül ugyanis mindeddig a BP tette a legmerészebb lépéseket üzleti modellje a Párizsi Klímaegyezmény céljainak megfelelő módosítására. A társaság vezérigazgatói székét mintegy fél éve elfoglaló Bernard Looney augusztusban jelentette be, hogy a BP a következő évtizedben 40 százalékkal építi le olaj- és gáztermelését, miközben évi 5 milliárd dollárt ruház be a világ egyik legnagyobb megújulóenergia-termelő portfóliójának felépítésére.

Az olajfelhasználás növekedési korszakának nagyjából végét feltételező jelentés nem csupán más iparági várakozásokhoz képest mutat kontrasztot, de a BP 2019-es hasonló kiadványához képest is. Noha a jelentésben vázolt szcenáriók hangsúlyozottan nem előrejelzések, a társaság várakozásaira nézve beszédes, hogy míg az egy évvel ezelőtti Energy Outlook által vázolt egyik forgatókönyv a "több energia" (More energy) címet viselte, és 2040-ig a jelenlegihez képest az olajkereslet mintegy 30 százalékos emelkedését vetítette előre, addig a mostani kiadványban már nyoma sincs ilyen forgatókönyvnek.

A jelentés az energiaszektort átformáló egyéb nagy trendekről is szól. A világ primerenergia-felhasználása a BP által ismertetett minden lehetséges szcenárió alapján emelkedni fog a következő három évtizedben. Ám amíg a Rapid és Net Zero forgatókönyvek egyaránt a fogyasztás körülbelül 10 százalékos bővülését vetítik előre, addig abban az esetben, ha a dolgok a megszokott kerékvágásban haladnak és fejlődnek tovább, akkor mintegy 25 százalékkal nőhet az igény.

bpoutlook3

A primerenergia-mixen belül a megújulók részaránya a 2018-as 5 százalékról - forgatókönyvtől függően - 22-60 százalékra emelkedhet 2050-ig, míg a szénhidrogének súlya jóval 80 százalék feletti szintekről akár alig több mint 20 százalékig süllyedhet. Míg azonban a szén esetében jelentősebb csökkenést mutatnak a szcenáriók, addig a földgázfogyasztás még a Net Zero forgatókönyv esetén is csak körülbelül az ezredfordulós szintre süllyedhet a BP szerint. A globális nukleáris kapacitás a jelentés szerint minden forgatókönyv alapján emelkedhet 2050-ig, de a Net Zero szcenárió kivételével az EU-ban és az Egyesült Államokban a kapacitás zsugorodását valószínűsítik.

bpoutlook4

A nap- és szélenergia költségei tovább mérséklődnek majd a következő évtizedekben is, de ennek üteme jelentősen lassul az elmúlt években megszokotthoz képest. A jelentés szerint a napenergia árában további durván 60, a szélenergiáéban pedig 30 +/- néhány százalékos csökkenés jöhet. A fenntartható gazdaságra való átállást célzó energiaátmenet ezzel együtt a beruházások jelentős átrendeződését követeli meg.

bpoutlook5

Ha minden változás csak a jelenlegi dinamika folytatódik, akkor az emberiségnek a BP szerint esélye sem lesz elérnie a 2050-re kitűzött klímasemlegesség állapotát. A jelentés szerint a globális energiafelhasználásból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás a business-as-usual forgatókönyv szerint 2050-ig mindössze alig több mint 10 százalékkal mérséklődhet. Azonban, amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás árát világszerte, tehát a feltörekvő gazdaságokban is sikerülne jelentősen, a jelenlegi sokszorosára emelni, úgy már lehet esély egy 70 százalékos (Rapid forgatókönyv), avagy a Net Zero szcenárió alapján a több mint 95 százalékos emissziócsökkentésre.

bpoutlook6

A BP Energy Outlook 2020 teljes terjedelemben angol nyelven letölthető innen.

Címlapkép: Getty Images

maci33
mayfair_london_getty_stock
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
Felfüggeszti az értékesítést az Aegon Lakástakarékpénztár
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus maszk brit