china
Gazdaság

Bejelentette a kínai elnök: "2060-ra karbonsemlegesek szeretnénk lenni!"

Portfolio
Kína a tervek szerint 2030-ig eléri a csúcsot a szén-dioxid kibocsátás terén, ezt követően fokozatosan csökkenni fog az emisszió, és az ország 2060-ra elérheti a karbonsemlegességet – jelentette be a kínai elnök, Xi Jinping. Szakértők szerint a globális energiapiac történetében ez lehet az egyik legjelentősebb ígéret, bár a karbonsemlegesség kínai interpretációja nem teljesen világos.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az ENSZ keddi, New York-i Közgyűlésén a kínai elnök Xi Jinping úgy jellemezte a 2012-es Párizsi Egyezményt, mint a helyes útmutatót egy zöld és alacsony kibocsátás melletti világgazdasági fejlődéshez.

2030-ig elérjük a csúcsot a szén-dioxid kibocsátás tekintetében, a karbonsemlegességet pedig 2060-ra szeretnénk elérni!

– hangzott el a kínai elnöktől.

Komoly érdeklődés és kíváncsiság övezi Xi Jinping bejelentését, többek között azért is, mert jelenleg Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országa.

A HSBC Global Research elemzője meglepőnek, de örvendetesnek találta a kínai deklarációt, de hozzátette, hogy a karbonsemlegesség elérésének részleteit nem taglalta a kínai elnök az elkövetkező 40 év tekintetében.

Gavin Thompson, az energiapiaci kutatásokkal foglalkozó Wood Mackanzie ázsiai szegmensének alelnöke szerint is maradtak megválaszolatlan kérdések a bejelentés után.

Például Kína definíciója a karbonsemlegességre nem tisztázott a rövid elnöki bejelentés alapján

– monda a szakértő. Thompson szerint - a keddi bejelentés fényében – a lassan napvilágot látó, 14. kínai öt éves terv a globális energiapiac történetének egyik legjelentősebb dokumentuma lehet.

A szakember szerint biztosan számíthatunk a kínai államtól a szélenergia, a napenergia, az elektromos autógyártás és a fejlettebb akkumulátortechnológiák iránti magas elköteleződésre, de a hidrogén meghajtású eszközöket és a karbon visszaszorító technológiákat is jó eséllyel támogatni fogják.

Természetesen nem csak ezeket a technológiákat fogja alkalmazni Kína a jövőben, a tiszta kőszén felhasználását szerintem továbbra is erősen támogatni fogja a kínai állam

– tette hozzá Thompson.

Kína egyébként a nagyobb gazdasági szereplők közül utolsóként fogalmazta meg a klímával kapcsolatos terveit. Az Európai Bizottság múlt heti bejelentése alapján például az EU célja az, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását az Unióban (az 1990-es szinthez képest). A Bizottság szerint ez a direktíva egy kiegyensúlyozott pályára helyezi az Európai Uniót a 2050-es klímasemlegesség elérésének irányában.

 A kínai elnök Párizsi Egyezményhez való pozitív hozzáállása szembe megy az amerikai elnök Donald Trump vélekedésével. 2017-ben Trump bejelentette, hogy az USA vissza fog lépni az egyezménytől, a kilépésre vonatkozó hivatalos igényt is benyújtották már 2019 novemberében az ENSZ-nek.

(CNBC)

Címlapkép: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg via Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus