Javított Magyarország kilátásán a Moody’s!

Portfolio
Változatlan Baa3 besorolás mellett stabilról pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását a Moody’s péntek este. A lépés elsőre talán meglepő a jelenlegi válsághelyzetben.

A Moody’s értékelése szerint a kilátás javításának elsődleges oka a múltbeli és a lehetséges jövőbeli gazdasági teljesítmény, ami meghaladja a hasonló országok átlagát. Elismerik, hogy az erős gazdasági növekedést és az adósságcsökkenést a járvány megakasztotta, ugyanakkor

szerintük a válság hatása a magyar besorolásra kisebb lesz, mint máshol.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a kedvező költségvetési és adósságcsökkenési folyamatok 2021-től visszatérnek, így folytatódik a külső sérülékenységünk csökkenése.

A kedvező értékelés mellett a kihívásokat is kiemelik: a gazdaság nagyban függ a feldolgozóipartól, Németországtól és az autóipartól. Emellett negatívumként hangsúlyozzák az átlag feletti adósságrátát, az intézményrendszer gyengeségeit, illetve az EU-val folyó vitákat.

A magyar állam kilátásának javításával párhuzamosan az MNB besorolásának kilátását is stabilról pozitívra javította a cég.

A válság következtében a Moody’s szerint 5,5%-kal eshet vissza idén a magyar gazdaság, ezt 2021-ben 4% körüli visszapattanás követheti. A GDP-arányos adósságrátánk 76%-ig emelkedhet idén a tavalyi 69%-ról.

A látszólag meglepő döntést egyébként a cég azzal indokolta elsősorban, hogy a legutóbbi, 2018 novemberében végrehajtott felülvizsgálat óta további erőteljes gazdasági növekedést produkált Magyarország 2018-19-ben, ezt pedig csak átmenetileg akasztja meg az idei válság.

A cég szakemberei azzal számolnak, hogy 2022-től térhet vissza potenciális szintjére a magyar növekedés, 2022-24 között átlagosan 3,5% lehet a bővülés évente. Ezt az utóbbi évek beruházásai és a további működő tőke beáramlás alapozhatja meg. 

A költségvetési hiány 2020-ban a válság miatt a GDP 7,3%-ára ugorhat, viszont legkésőbb 2024-re újra elérhető lesz a 3%-os kritikus deficit, azt követően pedig Magyarország ismét a Baa2-Baa3 besorolású országokon belül a legnagyobb ütemű adósságcsökkentést hajthatja végre. 

További pozitív irányú döntést, felminősítést az okozhatna a Moody's szerint, ha a magyar gazdaság a vártnál is gyorsabban térne vissza a növekedési pályára a válságot követően. Emellett a gyorsabb adósságcsökkentést, illetve a versenyképességet javító strukturális reformokat emelték ki lehetséges pozitívumok között. A kilátást akkor ronthatják vissza, vagy minősíthetnek le, ha a válságot követően romlik a költségvetési fegyelem, és ezzel az adósság csökkenő pályája sem áll vissza. 

Bár a Moody’s mai döntésével az államadósság besorolását nem változtatta, de a kilátást meglepetésre stabilról pozitívra változtatta. Ez arra utal, hogy 1-2 éven belül felminősítés következhet - kommentálta a döntést Regős Gábor, a Századvég Gaqzdaságkutató Zrt. elemzője. 

A pozitív kilátás megadása a koronavírus okozta gazdasági helyzetben mindenképpen váratlan meglepetés

 - tette hozzá. 

Regős szerint a pozitív kilátás mindenképpen biztatást jelent a gazdaságpolitika számára  a jelen helyzetben és jelzi, hogy a hitelminősítő képe Magyarországról az elmúlt évek eredményei nyomán javult, ami azt eredményezi, hogy a vírusválság ellenére sem leminősítésben gondolkodik.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF