Megszólalt Orbán Viktor a magyar EU-tagság jövőjéről és a gyenge forintról is

Portfolio
A Brexit az Egyesült Királyság nagyságából következett, de Magyarország nem fogja követni a briteket – mondta a Reutersnek adott interjúban Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint hazánk nem engedheti meg magának, hogy kilépjen az Európai Unióból, számunkra indokolt a tagságunk. Emellett az amerikai elnökválasztás kilátásairól, illetve a közel rekord gyenge forintról is szót ejtett a miniszterelnök.

Orbán szerint bátor lépés volt a britek kilépése az EU-ból, ami az ország nagyságát jelzi, de Magyarország nem fogja követni ezt az utat. A kormányfő Brüsszelben adott interjút, amiben azt mondta, hogy az EU felelős a 2016-os brit népszavazásért, az emberek szavazata az ország jó hírnevét mentette meg.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország nem sziget, gazdaságilag túl erősen integrálódott az unióba ahhoz, hogy követhesse a brit példát.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy azt az utat kövessük, Magyarország számára szükséges az uniós tagság

 - szögezte le. Hozzátette, hogy az utóbbi évek vitái ellenére Magyarországon még mindig erős az EU támogatottsága.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban Orbán kiemelte: meg van győződve arról, hogy Donald Trumpot újraválasztják, szerinte Európának javítania kell a kereskedelmi kapcsolatait az USA-val és tisztázni kell az amerikai katonák szerepét a választás után. A magyar kormányfő azt is elmondta, hogy nincs B-terve arra az esetre, ha Joe Biden lenne a következő amerikai elnök.

A magyar miniszterelnök kiemelte az interjúban, hogy hazánk nem fogadja el az EU új migrációs tervét, aminek ugyan vannak jó elemei, de sok kérdés még megoldatlan benne a bevándorlással kapcsolatban. Szerinte az EU-nak hotspotokat kellene felállítani, hogy Európán kívül tartsa a menedékkérőket és a határokon kívül bonyolítsa le a menekültügyi eljárásokat.

A magyar gazdaságról szólva Orbán a Reutersnek elmondta: a kormány tervei szerint beruházásokkal és adócsökkentésekkel pörgetnék fel a gazdaságot. Kiemelte, hogy szükség esetén készek kiterjeszteni a munkahelyvédelmi programot, de most úgy vélik, hogy a forrásokat inkább a beruházásokra kell koncentrálni, hogy új munkahelyek jöhessenek létre.

Amikor a közel rekord gyenge forintról kérdezték, a kormányfő csak annyit válaszolt:

Ez a jegybank politikájának kérdése, nem az én dolgom.

Hozzátette: az MNB független, ő pedig bízik az intézményben és annak vezetőjében, Matolcsy Györgyben.

Ha az MNB erős forintot csinál, akkor nekem ahhoz kell igazítanom a gazdaságpolitikát, ha pedig gyengét, akkor ahhoz

 - hangsúlyozta Orbán.

Az interjúban Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU-nak meg kellene szüntetnie az Oroszország elleni szankciókat, hogy újraindulhasson a kereskedelem. Utalt arra is, hogy Aléekszandr Navalnij esetleges megmérgezése miatt sem kellene további büntetéseket kilátásba helyezni.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF